Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

Halfkey

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 1., szombat 18:51

Metazni ők metaznak, ezért szórakoztató számomra.

A lényegi mondandódra reagálva: a saját kütyü és a technológiai hozzáférés teljesen más kérdés. 36 éves vagyok, és nekem is volt alsóban számítástechnika órám, ahol DOS folder műveletüket tanítottak. Nem gondolnám hogy az azóta eltelt 30 évben inkább későbbre kellene tenni a technológiai eszközök bevezetését, mint korábbra. A ma világában kell megtanítani élni a gyereket. Gondolom van a családban gyerek nálad is, és tökéletesen tisztában vagy vele hogy egy 10 évest se nem reális, se nem hasznos elzárni teljesen a technológiáktól.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. november 1., szombat 18:12

Halfkey írta:
kiserik írta:
Mivel kérdőjelet tettél a nevetőfej elé, ezért bátorkodom válaszolni.

Az egész téma a digitális gyermekvédelemről szól. Itt egy Magyar Jelenes beszélgetés róla Dúró Dórával: https://www.youtube.com/watch?v=Im8t1-_UkE8&t
Kedves kiserik, mutatnám hogy mi az amit a feedembe hirdettek:
https://www.facebook.com/share/r/16ZdnicnfV/

Ebben egy kanyi szó sincs a gyerekvédelemről, nézd meg nyugodtan. Mivel ez egy általuk vágott és terjesztett tartalom, itt egyáltalán nem állja meg a helyét a "tájékozódj több helyről részletesen és majd megérted" érv, mert ők emelték ki egy részét a mondandónak. Ez a rész amire itt fókuszálnak, ha megnézed a videót, nem az hogy az AI káros a gyerekekre. Elképzelhető hogy iszonyat gyengék a kommunikációban, de az is hogy ez nem a gyerekvédelemről szól - mindenkinek rábízom a saját értékelíteré hogy melyik, ezen nem fogunk összeveszni.

És persze benne vagyok, szokás szerint kanyarodjunk a témában jobbra balra és evezzünk neked/nekik kényelmesebb vizekre, ha már önmagában a videóban elhangzott állítások ebben a formában védhetetlenek. Beszéljünk akkor arról a szűkített scoperól amit mondaniuk kellett volna (megvédeni a gyerekeket az AI-tól), ha már mint kiderült valójában ez a lényeg (csak képtelen szegények jól lekommunikálni, amúgyis biztos megvágta a videót a Meta).
Számomra inkább az az ijesztő, hogy ha valaki nem látja az okos eszközök veszélyeit (beleértve az MI ""társakat"") a gyerekekre és így a leendő társadalomra nézve. Ennek semmi köze nincs a luddizmushoz. De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Mindenki látja a veszélyeit. Csak a legtöbben látjuk az előnyeit is, ami valamiért itt teljesen kimarad a képletből.

Szép huszáros ugrás hogy ovódában mi legyen, erről aztán főleg nem beszéltem sem én sem Dóri, de a mondandód azon részébe mondjuk szívesen beleállok hogy miért tanítsjuk alsó tagozatban MI-re a gyerekeket (ovódában semmilyen technológiát nem tartok indokoltnak, számtalan kutatás van a témában.Ha meg nincs eszközhozzáférés, az MI sem téma ott.). Alsóban már például azért érdemes ezzel foglalkozni, hogy az általad vizionált problémákat megoldjuk. Ha az a baj hogy hülyeséget mond a gyerekeknek és veszélyes dolgokat, akkor hívjuk fel erre oktatás keretében a figyelmet! Mondjuk el mire jó, és mire nem jó. Ezzel nemcsak megoldjuk azt hogy ne vele beszéljenek olyan témákban amikben nem érdemes, hanem olyan kompetenciákat sajátítanak el gyerekkorukban, amire jelen állás szerint úgy néz ki konkrétan egész életükben szükségük lesz. A karrieremből kb egy évtizeted abból építettem fel le hogy jobban és hatékonyabban tudtam Googleben keresni megoldást a problémákra, és egyébként a szellemi munkák komoly részére ez igaz volt. A jövőben ez már nem Google lesz hanem AI, és szerintem hasznos ha nem autodidakta módon kell majd megtanulniuk ezt, hanem tudatosan fel vannak rá készítve.
Ez a kis részlet egy parlamenti felszólalásból van. Dúró Dóra felel a Mi hazánknál a gyermekvédelemért. Megemlíti Palkovics Lászlót, aki az ATV-ben nyilatkozott az MI oktatásáról és hogy nem lehet elég korán (már az óvodában) kezdeni, aki talán a legközelebb van az oktatáshoz, mert bár oktatási miniszterünk nincs, de Pintér, akihez tartozik az oktatás, olyan messze van tőle, mint Makó Jeruzsálemtől.

Szóval igazad, van, ebben a részletben nem mondta ki a "gyermekvédelem" vagy a "gyerek" szót.

Alsó: egyik legnagyobb problémának tartom a gyereknevelés kapcsán azt, hogy a gyerekeket idősebbnek kezelik, mint amilyenek. Alsó az 1-4. osztály 7-11 éveseket jelenti. 1-2 között írni, olvasni tanulnak. 3-4 között tanulnak meg egyáltalán folyékonyan írni olvasni.

Bemásoltam ide a Bethesda kórház ajánlását, amit szakemberek állítottak össze. Első pont: 10 éves kor alatt (az alsó tagozat végéig) semmiképpen, 14 éves kor alatt (a felső tagozat végéig) lehetőleg ne legyen a gyermeknek saját okoseszköze (okostelefon, laptop, okosóra, stb.). Ez nem véletlen. Egy komplett generáció vált nyomorékká, míg ezekre rájöttek. És akkor idézném: "Ha meg nincs eszközhozzáférés, az MI sem téma ott." Otthon lehet anyával, apával felügyelet mellett kütyüzni, ha a szülők ezt akarják, de alsóban az iskolában kötelezően nincs helye szerintem, ahogy sok másnak sem. Ők még gyerekek. Nekik egymással játszani, felfedezni, gyereknek lenni kellene, nem minifelnőttként az életre készülni. Én 5. osztálytól vezetném be az informatikát (és ezen belül az MI használatát) kizárólag iskolai eszközök segítségével.

ui.: ez a META-zás elég gyenge. Ilyen facebook huszárkodós. Nem illik hozzád. :kacsint:
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

tcskhun
Kedvenc játékosaid: Raul, Zidane, Benzema, CR7,
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: tcskhun » 2025. november 1., szombat 17:30

itt egy podcast a témáról : https://youtu.be/NXZW2_lrogY?si=RkS51pelXD8DC81O
A nyolcévesek 30 százalékának van okostelefonja, és általánosan 6-8 órát használja. Minden negyedik fiatal mentális problémával, depresszióval vagy éppen szorongással küzd, és soha ennyi tanulási zavar nem volt, a gyermekpszichiátriák pedig tele vannak. Vajon van összefüggés a jelenségek között? Kiderül a Sorsfonalak következő epizódjából, amelyben Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár és Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő voltak Kisfaludy Nóra vendégei.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. november 1., szombat 17:30

ram8nes írta: Mindig vannak szélsőségesen pozitiv (pl Zsuninnyoek) és negativ (öngyilkosok) kivételek, viszont a többséget sajnos úgy nevelik, hogy csak bedobják a gyeplőt és csináljon a tablettel meg telefonnal, amit csak akar. A nem tiltás, hanem ajánlás, figyelemfelhivás és ésszerű szabályozás a gyerek számára (amit esetleg egy értelmes, a gyerekével törődő szülő felül tud birálni) pedig ennek a többségnek szól. Azoknak a szülőknek, akik vagy nem tudják, vagy nem akarják maguktól ezt a problémát adresszálni és az adott gyerekhez igazitva engedni/szabályozni.
Nincsen atlalanos idealis mindenkinek bevallt gyereknevelesi elv. De a lenyeg az, hogyha torodsz a gyerekkel, akkor nem lesz agressziv, se beszedhibas, se fuggo. Ez ennyire egyszeru, minden mas az egyentol fugg es nincs jo es rosssz sem, nyilvan a preferenciatol es a celtol azert erosen fugg milyen iranyba szeretned terelni a gyereket.

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2025. november 1., szombat 17:13

Ha már normális kommunikáció:

Fejlettebben gondolkodhatnak a csimpánzok, mint a konteóhívők

:kalapos:

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 1., szombat 17:07

kiserik írta:
Halfkey írta: Főleg hogy kicsit KözOFF is a topik, megy ide más is nem csak pártpolitika (helyesen).

Más: Valamiért feldobott Face egy október eleji Dúró Dóra videót (pedig hát utálja őket a Meta!!!), és most szembesültem vele hogy az egyik új témájuk hogy a chatgpt/genai használatát korlátozni kellene? :D Az érvelése az hogy ‘5 percenként szexuális vagy erőszakos tartalmat hoz fel’.

Ijesztő számomra ez a luddizmus. Az ilyen készpénzes dolgokat is társadalmilag károsnak gondoltam (adóelkerülés), de legalább egyes rétegeknek jónak. Ez senkinek se jó, csak visszavet és félelmet kelt egy olyan dologgal szemben amit inkább meg kéne ismernie mindenkinek aki nem akar pár éven belül digitális analfabéta lenni.

Az egész téma a digitális gyermekvédelemről szól. Itt egy Magyar Jelenes beszélgetés róla Dúró Dórával: https://www.youtube.com/watch?v=Im8t1-_UkE8&t
Kedves kiserik, mutatnám hogy mi az amit a feedembe hirdettek:
https://www.facebook.com/share/r/16ZdnicnfV/

Ebben egy kanyi szó sincs a gyerekvédelemről, nézd meg nyugodtan. Mivel ez egy általuk vágott és terjesztett tartalom, itt egyáltalán nem állja meg a helyét a "tájékozódj több helyről részletesen és majd megérted" érv, mert ők emelték ki egy részét a mondandónak. Ez a rész amire itt fókuszálnak, ha megnézed a videót, nem az hogy az AI káros a gyerekekre. Elképzelhető hogy iszonyat gyengék a kommunikációban, de az is hogy ez nem a gyerekvédelemről szól - mindenkinek rábízom a saját értékelíteré hogy melyik, ezen nem fogunk összeveszni.

És persze benne vagyok, szokás szerint kanyarodjunk a témában jobbra balra és evezzünk neked/nekik kényelmesebb vizekre, ha már önmagában a videóban elhangzott állítások ebben a formában védhetetlenek. Beszéljünk akkor arról a szűkített scoperól amit mondaniuk kellett volna (megvédeni a gyerekeket az AI-tól), ha már mint kiderült valójában ez a lényeg (csak képtelen szegények jól lekommunikálni, amúgyis biztos megvágta a videót a Meta).
Számomra inkább az az ijesztő, hogy ha valaki nem látja az okos eszközök veszélyeit (beleértve az MI ""társakat"") a gyerekekre és így a leendő társadalomra nézve. Ennek semmi köze nincs a luddizmushoz. De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Mindenki látja a veszélyeit. Csak a legtöbben látjuk az előnyeit is, ami valamiért itt teljesen kimarad a képletből.

Szép huszáros ugrás hogy ovódában mi legyen, erről aztán főleg nem beszéltem sem én sem Dóri, de a mondandód azon részébe mondjuk szívesen beleállok hogy miért tanítsjuk alsó tagozatban MI-re a gyerekeket (ovódában semmilyen technológiát nem tartok indokoltnak, számtalan kutatás van a témában.Ha meg nincs eszközhozzáférés, az MI sem téma ott.). Alsóban már például azért érdemes ezzel foglalkozni, hogy az általad vizionált problémákat megoldjuk. Ha az a baj hogy hülyeséget mond a gyerekeknek és veszélyes dolgokat, akkor hívjuk fel erre oktatás keretében a figyelmet! Mondjuk el mire jó, és mire nem jó. Ezzel nemcsak megoldjuk azt hogy ne vele beszéljenek olyan témákban amikben nem érdemes, hanem olyan kompetenciákat sajátítanak el gyerekkorukban, amire jelen állás szerint úgy néz ki konkrétan egész életükben szükségük lesz. A karrieremből kb egy évtizeted abból építettem fel le hogy jobban és hatékonyabban tudtam Googleben keresni megoldást a problémákra, és egyébként a szellemi munkák komoly részére ez igaz volt. A jövőben ez már nem Google lesz hanem AI, és szerintem hasznos ha nem autodidakta módon kell majd megtanulniuk ezt, hanem tudatosan fel vannak rá készítve.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. november 1., szombat 13:11

ram8nes írta:
kiserik írta: Olvass, tájékozódj, mielőtt magas lóról beszélsz ostobaságokat. SENKI nem beszél betiltásról. Ajánlások vannak szakemberektől és "demagog, kozepkori-szintu agymeneseket"-et terjesztők azt mondják, hogy ezekre fel kell hívni a figyelmét a szülőknek. Emellett szabályozni kell. (igen, pont azt, amit Te leírtál bakker :fpalm: )

El sem tudom képzelni, hogy 2025-ben hogyan tudják emberek teljesen tájékozatlanul ilyen okosnak tartani magukat... Mi Hazánk -> nácik -> betiltás. És akkor jön a szöveg az "ostoba, vilagtalan, atbaszhato es megvezetheto mindenki"-ről.
Igazad van. Megkövetem magam, nem olvastam el az ajánlásokat, hanem (ahogy szerintem a többiek is) ebből a mondatodból indultam, amiből logikailag az következett, hogy az MI-vel való megismeretetés tiltásról van szó óvódában és alsóban:
De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Végigfutva az ajánlást egyébként én ezzel teljesen tudok menni, mert látom, hogy mennyire káros és milyen nehéz egészséges szintet belőni a gyerekek képernyőhasználatánál. Azt meg kb. el se tudjuk képzelni, hogy a most születendő gyerekekre milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia.

Másrészt pedig azt is megértem, aki saját vagy ismerős gyereket tud felhozni ellenpéldaként. Viszont azoknak azt kéne megérteni, hogy nem minden gyerek egyforma, se nevelés, se alapvető tulajdonságok, készségek és hajlamok szerint sem. Mindig vannak szélsőségesen pozitiv (pl Zsuninnyoek) és negativ (öngyilkosok) kivételek, viszont a többséget sajnos úgy nevelik, hogy csak bedobják a gyeplőt és csináljon a tablettel meg telefonnal, amit csak akar. A nem tiltás, hanem ajánlás, figyelemfelhivás és ésszerű szabályozás a gyerek számára (amit esetleg egy értelmes, a gyerekével törődő szülő felül tud birálni) pedig ennek a többségnek szól. Azoknak a szülőknek, akik vagy nem tudják, vagy nem akarják maguktól ezt a problémát adresszálni és az adott gyerekhez igazitva engedni/szabályozni.
👍

Ezért támogatom mindig a normális kommunikációt, mert egy pici dolgon is elcsúszhat, félre mehet a dolog.

Beszélgessünk ítélkezés nélkül :salute:

ram8nes

HozzászólásSzerző: ram8nes » 2025. november 1., szombat 12:15

kiserik írta: Olvass, tájékozódj, mielőtt magas lóról beszélsz ostobaságokat. SENKI nem beszél betiltásról. Ajánlások vannak szakemberektől és "demagog, kozepkori-szintu agymeneseket"-et terjesztők azt mondják, hogy ezekre fel kell hívni a figyelmét a szülőknek. Emellett szabályozni kell. (igen, pont azt, amit Te leírtál bakker :fpalm: )

El sem tudom képzelni, hogy 2025-ben hogyan tudják emberek teljesen tájékozatlanul ilyen okosnak tartani magukat... Mi Hazánk -> nácik -> betiltás. És akkor jön a szöveg az "ostoba, vilagtalan, atbaszhato es megvezetheto mindenki"-ről.
Igazad van. Megkövetem magam, nem olvastam el az ajánlásokat, hanem (ahogy szerintem a többiek is) ebből a mondatodból indultam, amiből logikailag az következett, hogy az MI-vel való megismeretetés tiltásról van szó óvódában és alsóban:
De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Végigfutva az ajánlást egyébként én ezzel teljesen tudok menni, mert látom, hogy mennyire káros és milyen nehéz egészséges szintet belőni a gyerekek képernyőhasználatánál. Azt meg kb. el se tudjuk képzelni, hogy a most születendő gyerekekre milyen hatással lesz a mesterséges intelligencia.

Másrészt pedig azt is megértem, aki saját vagy ismerős gyereket tud felhozni ellenpéldaként. Viszont azoknak azt kéne megérteni, hogy nem minden gyerek egyforma, se nevelés, se alapvető tulajdonságok, készségek és hajlamok szerint sem. Mindig vannak szélsőségesen pozitiv (pl Zsuninnyoek) és negativ (öngyilkosok) kivételek, viszont a többséget sajnos úgy nevelik, hogy csak bedobják a gyeplőt és csináljon a tablettel meg telefonnal, amit csak akar. A nem tiltás, hanem ajánlás, figyelemfelhivás és ésszerű szabályozás a gyerek számára (amit esetleg egy értelmes, a gyerekével törődő szülő felül tud birálni) pedig ennek a többségnek szól. Azoknak a szülőknek, akik vagy nem tudják, vagy nem akarják maguktól ezt a problémát adresszálni és az adott gyerekhez igazitva engedni/szabályozni.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. november 1., szombat 11:47

kiserik írta:
Az én fiam 4 és fél éves. Az ismeretségi körben is van elég sok 14 év alatti kisgyerek. Mi próbálunk figyelni a képernyőidőre, telefon/tablet nincs, mesét is csak nagyon keveset nézhet TV-n és azt sem minden nap. Szófogadó, tökéletesen, választékosan beszél, semmilyen kiegészítő képzésre nem kell járjon a felmérések szerint. Ahol azt látom, hogy már 1 éves korban a gyerek a tablet előtt eszik, nyomkodja a kütyüt, ott mindenhol megfigyelhető a viselkedés zavar, gyermeki agresszió, beszédhiba és még sorolhatnám.

De nem nekem kell hinni, hanem az orvosoknak, gyerek pszichológusoknak. Digitális autizmus, stb.
Az en kislanyom 3 eves koratol tabletezik, 8 honapos koratol nezhetett meseket a yt-on. Most hat eves es ket nyelven beszel anyanyelvi szinten, olvasni harom es fel eves kora ota tud (sizinten ket nyelven). A nyelvek mellet a matek, logika es sport is az erossegei koze tartozik, az elsos tananyagot (a folyoiras kivetelevel) mar nagycsoportban tudta, sot. Nincs viselkedesi zavara, nincs beszedhiba sem agresszio, nyoma sincs barmilyen toxikus viselkedesi formanak, a rosszandekot hirbol ismeri, hogy vannak akik azok. Nem fuggo, nem akaratos ha nincs mese vagy nincs tablet, tudja a hatarokat (egy gyerek szintjen). Van ps5 es xbox mind2-t hasznalhatja mar 2 eve, ugyesen fejlesztette a keszsegeit.
De allitasod szerint MINDENHOL megfigyelheto a viselkedesi zavar es AGRESSZIO meg BESZEDHIBA. Eljen a kozepkor.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. november 1., szombat 11:07

BlancoMark írta: Mar be volt keszitve a kotel, de biztos az AI miatt halt meg a gyerek.

Minden gyerek, tinedzser valamilyen formaban kieli a szexualis erdeklodeseit. Mi ugyanezt tettuk, csak akkor siman rakerestunk tartalmakra es ezen rohogtunk az iskolaban. Felnottunk, normalis ember lett belolunk.

Par gyerek az AI-al beszelget ilyen dolgokrol, hat istenem, csak tulelik valahogy. Azt is hozzatennem, hogy pl. a ChatGPT-vel nagyon korlatozott modon lehet csak ezt megtenni.

Donto tobbsegeben a gyerekek is tanulasra, fejlodesre hasznaljak.
Olvass utána. A gyerek az AI-val folyamatosan úgy kommunikált, hogy ha ezt egy emberrel teszi, akkor az megpróbálja lebeszélni, vagy szól a szülőknek, valakinek. Az AI viszont folyamatosan abba az irányba terelte, hogy tedd meg, légy erős, ne szólj senkinek, végre figyelni fognak rád.

Nem arról van szó, hogy pár tinédzser az AI-val beszélget, hanem, hogy a kisgyerekek nagy része AI társsal szocializálódik, éli meg a társas kapcsolatok kialakulását. Nagyon sok fiatalnak a legjobb barátja az AI, sőt, sokaknak az egyetlen barátja az AI. Szerinted hová vezet ez?
hehetheoriginal írta: Ujabb minihitleri propaganda, tiltsuk be, tiltsuk be!!!! :lol:

Megint ovodaskent kezelik az embereket, aztan csodalkozunk milyen hulyeve valik mindenki :lol:
Ha legalább annyi időt töltöttél volna a témával, mint amennyi idő alatt megírtad ezt, akkor látnád, hogy senki nem akarja betiltani. Figyelmeztetni, tájékoztatni kell a szülőket a veszélyekre, az államnak meg nem belelökni a gyerekeket ebbe a verembe.

Menjél inkább Arc Raiderezni :D
Realista24 írta:

Azért kell például tanítani, hogy ne legyen öngyilkos senki azért mert rosszul használja mondjuk.

Vagy azért hogy ha kap egy hívást, e-mailt, akármit apától vagy anyától, akit amúgy úgy generált valaki, akkor ki tudna szűrni, mert bármilyen meglepő, nem minden igaz, ami az interneten van.
Kérdésem: a Te srácod mikor kapta az első okos telefonját?

Az én fiam 4 és fél éves. Az ismeretségi körben is van elég sok 14 év alatti kisgyerek. Mi próbálunk figyelni a képernyőidőre, telefon/tablet nincs, mesét is csak nagyon keveset nézhet TV-n és azt sem minden nap. Szófogadó, tökéletesen, választékosan beszél, semmilyen kiegészítő képzésre nem kell járjon a felmérések szerint. Ahol azt látom, hogy már 1 éves korban a gyerek a tablet előtt eszik, nyomkodja a kütyüt, ott mindenhol megfigyelhető a viselkedés zavar, gyermeki agresszió, beszédhiba és még sorolhatnám.

De nem nekem kell hinni, hanem az orvosoknak, gyerek pszichológusoknak. Digitális autizmus, stb.

Itt kicsit félremegy a gondolkodás, ahogy én látom. Egyes vélemények szerint ha minél előbb elkezdjük a gyerekeket (akár óvodás korban!) a kütyükhöz szoktatni, akkor azzal jót teszünk nekik, mert nem fognak lemaradni a digitális korban. Így mielőbb meg is kell nekik tanítani a veszélyeket, nehogy kár keletkezzen bennük. A másik vélemény meg az, hogy a gyerek az gyerek, a gyerek nem munkára fogja használni a kütyüt, hanem játékra és a fejlődő emberi szervezetre kifejezetten rossz hatással van a képernyő, így minél később kell a kezükbe adni a kütyüt. Ekkor már fel tudják fogni azt is, hogy mik a veszélyek.

Magyarul az egyik azt mondja, hogy minél előbb tanítanom kell, hogy ne legyen baja, a másik meg azt, hogy ne add oda neki csak akkor, ha már elég fejlett ahhoz, hogy tudja, mitől nem lesz baja.
ram8nes írta:
kiserik írta: Számomra inkább az az ijesztő, hogy ha valaki nem látja az okos eszközök veszélyeit (beleértve az MI ""társakat"") a gyerekekre és így a leendő társadalomra nézve. Ennek semmi köze nincs a luddizmushoz. De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Inkabb te hozz erveket, hogy a betiltas mikor is volt jobb a tajekoztatasnal, felkeszitesnel es szabalyozasnal.

Ennyi erovel dugjuk be a gyerekeket egy sotet szobaba, mig nem lesznek 18-ak, es akkor semmi nem eri oket. Aztan meg nezunk, hogy milyen ostoba, vilagtalan, atbaszhato es megvezetheto mindenki, es ugyanilyen gyerekeket nevelnek fel.

El se tudom kepzelni hogy lehet ezeket a demagog, kozepkori-szintu agymeneseket (es az ahhoz kapcsolodo partot) tamogatni 2025-ben.
Olvass, tájékozódj, mielőtt magas lóról beszélsz ostobaságokat. SENKI nem beszél betiltásról. Ajánlások vannak szakemberektől és "demagog, kozepkori-szintu agymeneseket"-et terjesztők azt mondják, hogy ezekre fel kell hívni a figyelmét a szülőknek. Emellett szabályozni kell. (igen, pont azt, amit Te leírtál bakker :fpalm: )

ram8nes

HozzászólásSzerző: ram8nes » 2025. november 1., szombat 10:58

kiserik írta: Számomra inkább az az ijesztő, hogy ha valaki nem látja az okos eszközök veszélyeit (beleértve az MI ""társakat"") a gyerekekre és így a leendő társadalomra nézve. Ennek semmi köze nincs a luddizmushoz. De szívesen meghallgatom az érveidet, hogy miért kellene mondjuk óvodában, vagy alsó tagozatban MI-re tanítani a kisgyereket?
Inkabb te hozz erveket, hogy a betiltas mikor volt jobb a tajekoztatasnal, felkeszitesnel es szabalyozasnal.

Ennyi erovel dugjuk be a gyerekeket egy sotet szobaba, mig nem lesznek 18-ak, es akkor semmi nem eri oket. Aztan meg nezunk, hogy milyen ostoba, vilagtalan, atbaszhato es megvezetheto mindenki, es ugyanilyen gyerekeket nevelnek fel.

El se tudom kepzelni hogy lehet ezeket a demagog, kozepkori-szintu agymeneseket (es az ahhoz kapcsolodo partot) tamogatni 2025-ben.

Te amugy komolyan azt hiszed, hogy egy egeszseges es tajekozott, megfeleloen nevelt gyereket egy chatprogram ongyilkossagra tud kesztetni? A harom feltetelbol
legalabb 1 nem teljesult, es ez nem a chatgpt hibaja, hanem a szuloke es a tarsadalome, ami ezt nem vette eszre es nem tett valamit. (gyogyitas, felkeszites, oktatas, torodes stb., de nem tiltas)

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. november 1., szombat 10:29

kiserik írta:
Halfkey írta: Főleg hogy kicsit KözOFF is a topik, megy ide más is nem csak pártpolitika (helyesen).

Más: Valamiért feldobott Face egy október eleji Dúró Dóra videót (pedig hát utálja őket a Meta!!!), és most szembesültem vele hogy az egyik új témájuk hogy a chatgpt/genai használatát korlátozni kellene? :D Az érvelése az hogy ‘5 percenként szexuális vagy erőszakos tartalmat hoz fel’.

Ijesztő számomra ez a luddizmus. Az ilyen készpénzes dolgokat is társadalmilag károsnak gondoltam (adóelkerülés), de legalább egyes rétegeknek jónak. Ez senkinek se jó, csak visszavet és félelmet kelt egy olyan dologgal szemben amit inkább meg kéne ismernie mindenkinek aki nem akar pár éven belül digitális analfabéta lenni.

Kigyűjtöttem főbb hivatkozást, ami említésre kerül a videóban:
- Bethesda kórház 10 pontja: https://www.facebook.com/BethesdaGyerme ... Hg2LSN1iil
- Az öngyilkos fiú esete a chatgpt-vel: https://telex.hu/techtud/2025/08/27/bep ... gyilkossag
- Az ‘5 percenként szexuális vagy erőszakos tartalmat hoz fel’ (amit kihagytál: gyerekeknek) kutatás itt olvasható: https://parentstogetheraction.org/wp-co ... _09_25.pdf Cikk róla itt: https://decrypt.co/338013/ai-companions ... new-report
- a META MI asszisztenséről cikk pedig itt: https://www.reuters.com/investigates/sp ... uidelines/
- Dúró Dóra benyújtott (és leszavazott) határozati javaslata a témában: https://www.parlament.hu/irom42/12425/12425.pdf

Azért kell például tanítani, hogy ne legyen öngyilkos senki azért mert rosszul használja mondjuk.

Vagy azért hogy ha kap egy hívást, e-mailt, akármit apától vagy anyától, akit amúgy úgy generált valaki, akkor ki tudna szűrni, mert bármilyen meglepő, nem minden igaz, ami az interneten van.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2025. november 1., szombat 9:43

Ujabb minihitleri propaganda, tiltsuk be, tiltsuk be!!!! :lol:

Megint ovodaskent kezelik az embereket, aztan csodalkozunk milyen hulyeve valik mindenki :lol:
thereisonly1ronaldo

BlancoMark

HozzászólásSzerző: BlancoMark » 2025. november 1., szombat 9:42

Mar be volt keszitve a kotel, de biztos az AI miatt halt meg a gyerek.

Minden gyerek, tinedzser valamilyen formaban kieli a szexualis erdeklodeseit. Mi ugyanezt tettuk, csak akkor siman rakerestunk tartalmakra es ezen rohogtunk az iskolaban. Felnottunk, normalis ember lett belolunk.

Par gyerek az AI-al beszelget ilyen dolgokrol, hat istenem, csak tulelik valahogy. Azt is hozzatennem, hogy pl. a ChatGPT-vel nagyon korlatozott modon lehet csak ezt megtenni.

Donto tobbsegeben a gyerekek is tanulasra, fejlodesre hasznaljak.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. november 1., szombat 9:18

Kigyűjtöttem főbb hivatkozást, ami említésre kerül a videóban:
- Bethesda kórház 10 pontja: https://www.facebook.com/BethesdaGyerme ... Hg2LSN1iil
- Az öngyilkos fiú esete a chatgpt-vel: https://telex.hu/techtud/2025/08/27/bep ... gyilkossag
- Az ‘5 percenként szexuális vagy erőszakos tartalmat hoz fel’ (amit kihagytál: gyerekeknek) kutatás itt olvasható: https://parentstogetheraction.org/wp-co ... _09_25.pdf Cikk róla itt: https://decrypt.co/338013/ai-companions ... new-report
- a META MI asszisztenséről cikk pedig itt: https://www.reuters.com/investigates/sp ... uidelines/
- Dúró Dóra benyújtott (és leszavazott) határozati javaslata a témában: https://www.parlament.hu/irom42/12425/12425.pdf

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. november 1., szombat 7:12

Főleg hogy kicsit KözOFF is a topik, megy ide más is nem csak pártpolitika (helyesen).

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. október 31., péntek 14:17

Whiteheart írta:
istimester írta:
Holtidőben esetleg. Ez egy focis fórum. Egy az utolsók közül. Örülni kellene, hogy egyáltalán működik.
Ha van foci (meccs), van content a topikokban.
Ahogy ma például:

Meccs topik - 110 hsz
BL - 22 hsz
Hírek - 21 hsz
La liga - 12 hsz
Politika - 8 hsz

Nem kötelező a politika topikot olvasni.
Többségében én is jól megvagyok nélküle.
Az elmúlt 30napot nézzed, helómi?

Amúgy mi volt ez a Tusk beszólás az ellenzéknek; "mentek börtön vagy budapest" ??
Kiemelem a gyengebbek kedveert:
Ha van foci.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

soadroli
Kedvenc csapatod: a másik

HozzászólásSzerző: soadroli » 2025. október 31., péntek 14:09

Egymásnak estek a nagykállói a közmeghallgatáson, egy rasszista vicc okozott konfliktust :lol:
Kép

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2025. október 31., péntek 13:50

Whiteheart írta: Amúgy mi volt ez a Tusk beszólás az ellenzéknek; "mentek börtön vagy budapest" ??
Úgy érted, azoknak, akiket elítéltek korrupcióért? Ez vár Viktorékra is, csak ők Moszkvába fognak menekülni

Whiteheart
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema, Endrick, Camavinga, Jude

HozzászólásSzerző: Whiteheart » 2025. október 31., péntek 11:32

istimester írta:
Whiteheart írta:
Rohadtul nem érdekel h mibe rohanok bele köztetek.Érted??? Nem ez határozza meg az életemet, felnézek néha ide mert szinte csak ez a topik pörög, mintha a Real Madrid egy alibi téma lenne ezen az oldalon.... Viszont szánalmas mennyire azt hiszitek hogy amit itt irkáltok az a valóság... Minél többen, minél többször skandáljátok ugyanazt, annál igazabb lesz... Mind a 23an. Itt fog kezdődni a kormányváltás. Ti fogjátok megváltoztatni a világrendet. Ti fogjátok letartóztatni Putyint Trumpot Orbánt ilyen sorrendben és ezt a szánalmas nyurga EU-t tenni a világ trónjára... Egészségetekre :agree:
Holtidőben esetleg. Ez egy focis fórum. Egy az utolsók közül. Örülni kellene, hogy egyáltalán működik.
Ha van foci (meccs), van content a topikokban.
Ahogy ma például:

Meccs topik - 110 hsz
BL - 22 hsz
Hírek - 21 hsz
La liga - 12 hsz
Politika - 8 hsz

Nem kötelező a politika topikot olvasni.
Többségében én is jól megvagyok nélküle.
Az elmúlt 30napot nézzed, helómi?

Amúgy mi volt ez a Tusk beszólás az ellenzéknek; "mentek börtön vagy budapest" ??
szuperliga.

Vissza: