Iszlam bevandorlok = keselos bunozok kategoriahoz.
Tudom annyira szerencsnek mondani magam, hogy eleg sok kulonbozo kulturaval is talalkoztam eletem soran, baratok, utazasok, kollegak, illetve kulfoldon valo elet miatt is, es annyira szerencsnek mondhatom magam, hogy arab szarmazasu felesegem van, igy konnyen mondhato, hogy jobban ralatok bizonyos dolgokra, mint az atlagember, tekintve azt is, hogy arabul is beszelek mar, illetve az iszlam vallast is tanulmanyozom (egy esetleges hazassag eseten az o orszagaban szukseges nekem iszlamnak lenni papiron), igy remelem, hogy sikerul par dologban mas perspektivat nyujtanom, aztan hogy ki receptiv erre, es ki nem, az mar nem rajtam mulik.
Az en szemelyes peldammal kezdenem, Nemetorszagban es Ausztriaban is eltem a "problemas" teruletek kornyeken, soha semmi problemam nem volt, ahogy irtam mar parszor, nekem jol is jott, mert olcson javitottak a mobilomat, meg a hasis is top quality.

De ahogy jobban ki lettem teve a kulturanak, es elkezdem tanulni a nyelvuket, szamomra egy teljesen uj vilag nyilt ki, legjobb pelda erre, hogy havi egyszer mindenkepp elmegyek a Brunnenmarktra itt, amit valoszinuleg a Fideszesek meg MHM-sek elrettento peldakent hoznanak, de en igy hogy mar ismer par ember ott feluletesen, nem tudok elsetalni ugy, hogy ne legyen meg a reggelim full ingyen falafelekkel, ha meg leulok valahova mondjuk egy shawarmara, akkor mindig kapok egy ingyen teat, stb. Nem is beszelve arrol, hogy ha az arab barataimmal megyek, akkor egy kulon haboru zajlik azon, hogy ki fogja allni a szamlat a vegen.
Nem annyira szemelyes pelda, de az en meglatasom szerint, ez az egesz tema mestersegesen borzalmasan tul van futve, es mindenki a szelsosegekre koncentral. Amit ertek ez alatt, hogy az emberiseg 98%-at az erdekli, hogy legyen teto a feje felett, egeszseges legyen o es a szerettei, es egy jo eletszinvonalon tudjon elni. Ez a standard, es nem szamit, hogy fekete, albino, meleg, vagy azsiai vagy, az emberek tulnyomo tobbsegenek ez a fontos. Aztan nyilvan vannak a szelsosegek, ahol bejonnek mas dolgok, de ezek a szelsosegek minden "csoportusalasban" megjelennek, most azon lehet vitatkozni, hogy melyik retegben milyen aranyosan, es erre lehet hozni cikkeket, hogy miert alakult igy, de az alapvetesen ez nem valtoztat: az emberek tulnyomo tobbsege csak bekeben akar elni.
De hat az egesz vallasuk az expanziora epul, meg dzsihad!!!! Ez az egyik legnagyobb miszkoncepcio. Egyreszrol a dzsihad szo jelentese nem szent haboru, hanem valami olyasmi, hogy erofeszites, torekves, stb, masreszrol a Koranban tobb fajta dzsihad is szerepel (ha emlekezetem nem csal ot), peldaul dzsihad iras altal, ahol tanulmanyokkal probaljak terjeszteni a vallast, dzsihad tettek altal, ahol maga az adott ember elete az inspiralo, es van a fegyveres dzsihad, de ez sem azt jelenti, hogy menjel a szomszed orszagba, es igazd le oket. A Koranban tokeletesen leirtak, hogy onvedelem es elnyomas ellen lehet alkalmazni, es leirja, hogy az artatlanok gyilkolasa bun, ha az ellenfel kapitulal, akkor meg kell allni, es a bekere kell torekedni. Amugy a Bibliaban is vannak hasonlo passzusok, annyi kulonbseggel, hogy ott az Ujszovetsegben barminemu haboru meg van tiltva.
Es itt is megfigyelheto az alaptezisem, hogy az emberek tulnyomo reszet nem erdekli a szelsoseg, de nem lehet tagadni, hogy meg van ez a reteg is, es azt sem lehet tagadni, hogy az iszlam szelsosegei sokkal inkabb kileng, mint masoke, viszont ez meg mindig nem valtoztat azon a tenyen, hogy ezek szelsosegek, es emiatt az egesz vallast, es a hozzatartozoit nem szabad elitelni. Ahogy emlitettem, ezek a szelsosegek mashol is ott vannak, a keresztenysegben is peldaul (ismertem lelkipasztorokat, akik szombaton szepen megvertek a felesugeket, majd vasarnap predikaltak a megbocsatasrol, vagy csaladot akik elaltattak a kuyajukat, mert a Satan megszallta, es nem tert meg idoben Jezushoz), de az iszlamban is, viszont ez megint emberi jellemvonas sajnos. A vallas az egyik legkonnyebb modja a tomegek uralasanak, es manipulalasanak, es sajnos sok esetben elofordult, hogy olyan emberek voltak egyhazak, allamok elen, akik csak felhasznaltak a vallast, kiforditottak az egeszet, es ezaltal megbelyegeztek az egeszet.
A masik amit szerintem erdemes megemliteni, az az arab-felsziget rovid tortenete. A 7. szazadtol kezdve (Omajjad-dinasztia, majd Abbaszida-dinasztia) az egesz terulet hihetetlenul viragzott, rendkivul fejlett varosok voltak, amik a kultura es tudomanyos elet kozpontjai voltak, peldanak okaert ibn Sina orvosi konyvet Europaban a 17. szazadig hasznaltak, al-Razit tobbek kozott a pszichoterapia atyjanak lehet tekinteni, tenyleg erdemes legalabb a wikipedia oldalat elolvasni az embernek, ezen kivul a matematikai hozzajarulast nyilvan nem kell taglalni, es rengeteg mindent lehetne meg emliteni, de rovidre fogom itt a szot. Ezek a munkak beramoltak Europaba, ahol leforditottak oket, es lenyegeben az egyik legfontosabb katalizatorai voltak a reneszansz elindulasanak. Kepler, Galileo, Kopernikusz, mind ezekre a munkara epitett, es amugy az arabok is sok mindent megoriztek az okori gorogoktol.
A lenyeg a lenyeg, hogy ha ebben az idoszakban is az lett volna a mondas, hogy menjenek vissza ahonnan jonnek, nem kell a kulturajuk, orizzek meg maguknak, akkor az egesz europai elet teljesen masmilyen lenne.
Es mi tortent ezek utan? A terulet a mongol invazio, a szent haboruk, es majd az Oszman-birodalom eloretorese miatt politikailag szetesett, de kulturaban meg mindig szignifikansak tudtak maradni. A 19. szazadban pedig elindult a gyarmatositas, ahol az europai nagyhatalmak (leginkabb Franciaorszag) szepen felosztottak a teruletet egymas kozott, es a fejlodesuket jo par evtizeddel visszavetette. A gyarmati idoszak utan pedig jott a hideghaboru, ahol a ket nagyhatalom jatszoternek hasznalta a teruletet, es sok esetben a szelsosegek megerositese volt az erdekukben, amit tobb orszagban meg is tettek, es most meg ilyen surprised pikachu arccal neznek, hogy jajj hat ezek mennyire nomadok, meg le vannak maradva. No shit Sherlock.
A lenyeg a lenyeg, hogy nincsen kollektiv bunosseg, az arab kultura az europai intervencio elott korat meghalado volt, az iszlam vallasnak nem a terrorizmus a lenyege, es ha lesz egy arab szomszedod, akkor nem keseket kell venni, hanem mondjuk megprobalni beszelni vele.