A kettő között a különbség végeredményben technikai, de van egy nagyon fontos gyakorlati megjelenési különbsége: az adójóváírás általában úgy valósul meg hogy bizonyos hátrányos helyzetű csoportnak kedvez, míg a sávos adózást úgy szokták hogy elkezdik felfelé tekerni a dolgokat.swfan írta:Mi a különbség az adójóváírás és aközött, hogy sávosan adózunk? Ezt valaki elmagyarázná, hogy kell érteni?Halfkey írta:
És ez pedig egy teljesen jó intézkedéskör, én is inkább az adójóváírás híve vagyok az alacsony keresetűeknél, mint beszedni többet aztán visszaosztani másnak.
Bár a vagyonadó is elég furcsa dolog gazdaságilag, de ahol ebben a bejelentésben meg van húzva a határ ott szerintem bátran meg lehet húzva, nem arról van szó hogy na van egy szép házad, akkor fizess te paraszt, hanem tényleg oligarcha adónak tűnik ez. És segít annak az enyhítésében is amit mondtam, hogy honnan a faszból lesz pénz (bár egyébként még ez sem biztos hogy elég, de legalább már valami konkrét).
Politikai véleményem hogy Magyar Péteren úgy látszik az adó téma sem fogott, ezt szerintem jól lereagálta.
Maga a technikai különbség az az hogy adójóváírás olyan mint a családi adókedvezmény: van X adód amit be kellene fizetned, de kapsz rá egy egyedi kedvezményt (most az már további részletkérdés hogy ez lehet az adóalapot csökkentő vagy közvetlen a befizetett adót csökkentő). A sávos adózás meg ugye jövedelem alapján különböző mértékű adósávokba osztja a jövedelmed odaeső hányadát.
Ha azt mondta volna a Tisza, Fidesz vagy akárki hogy sávos adózás lesz ahol 15% a felső sáv adója és 9% az alsó sávé az a gyakorlatban most ugyanez lenne, DE technikailag bevezet egy olyan koncepciót amit utána sokkal könnyebb úgy változtatni hogy X jövedelem után viszont 20, 30 stb százalék. És a - szerintem - rossz adópolitika az amikor beszedik ezt a 20-30 százalékot, majd kiosztják segélynek. Inkább be se szedjék akkor, illetve csökkentsék az alapvető dolgok ÁFÁját, így minél kevesebb pénz kerüljön az állam karmai közé (amit el lehet lopni).