Nincs igazad.kiserik írta:Ha megnézed én is ezt linkeltem korábban. Namost amit Te hoztál, abban benne van, hogy "általában". És ha tovább olvasol le van írva az is, hogy mik a kivételek. Abban pedig benne van, hogy "amikor a jogtalan támadást:" éjjel, lakás ellen ( azaz jogosulatlanul bejön a lakásba, tehát javakat támad) történik, az "megalapozza a védekezés teljes szabadságát, amely azt jelenti, hogy ha a támadás (megjegyzés: a lakás ellen) jogtalansága megállapítható, úgy az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt, ezért nem is vizsgálható."realfan írta:
nem kell ide AI, első gugli találat:
[url/]https://mfbosze.hu/a-jogos-vedelmi-hely ... tk-alapjan[/url]
"e) javak elleni, közvetlen erőszakkal nem járó cselekmény elhárítása a támadó életének kioltását általában nem eredményezheti."
ergo hiába történik éjjel, ha nem támad meg téged, csak a behatolás tényét látod, nem lőheted le....
Higgyétek már el, hogy igazam van, vagy hozzatok egy jogászt, aki bebizonyítja, megmutatja a törvény azon részét, ami felül írja a BTK 22. §-t, hogy nincs. Az ilyen általában, meg többé-kevésbé, talán, ezek nem túl meggyőzőek.Nem kell itt napokon keresztül vitázni, mert le van írva fehéren feketén, csak be kellene látni, hogy néha nekem is lehet igazam.Halfkey írta: Mindenképp jó ötletnek tartom a fegyvertartás könnyítését egyébként, ha ahhoz hogy "mit is csinálhatok vele" kúria állásfoglalás és napokon átívelő törvényértelmezési beszélgetés kell. Biztos vagyok benne hogy nagy lenne az átfedés a fegyvertartók és azok között akik képesek erre![]()

Politika
- Realista24
- El Padre
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
- Kapcsolat:
Re: Politika
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Ha megnézed én is ezt linkeltem korábban. Namost amit Te hoztál, abban benne van, hogy "általában". És ha tovább olvasol le van írva az is, hogy mik a kivételek. Abban pedig benne van, hogy "amikor a jogtalan támadást:" éjjel, lakás ellen ( azaz jogosulatlanul bejön a lakásba, tehát javakat támad) történik, az "megalapozza a védekezés teljes szabadságát, amely azt jelenti, hogy ha a támadás (megjegyzés: a lakás ellen) jogtalansága megállapítható, úgy az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt, ezért nem is vizsgálható."realfan írta:nem kell ide AI, első gugli találat:kiserik írta:
De könyörgöm, mit olvassak el, idézd már be légy szíves.
Kb másfél éve változott a törvény. Pont ezt tették bele, hogy éjjel, lakásban. Elég sokan foglalkoztak annó a témával. Nem tudom, hogy honnan informálódsz, de pl az AI rosszul értelmezi az egészet és a törvény régi verzióját veszi alapul.
Az alap állításomban nem véletlenül szerepelt az éjjel és a betörés szavak.
Mindegy, én továbbra is várom a jogi szakértőnket (szerintem van közöttünk szakavatottabb nálunk).
"e) javak elleni, közvetlen erőszakkal nem járó cselekmény elhárítása a támadó életének kioltását általában nem eredményezheti."
ergo hiába történik éjjel, ha nem támad meg téged, csak a behatolás tényét látod, nem lőheted le....
Higgyétek már el, hogy igazam van, vagy hozzatok egy jogászt, aki bebizonyítja, megmutatja a törvény azon részét, ami felül írja a BTK 22. §-t, hogy nincs. Az ilyen általában, meg többé-kevésbé, talán, ezek nem túl meggyőzőek.
Nem kell itt napokon keresztül vitázni, mert le van írva fehéren feketén, csak be kellene látni, hogy néha nekem is lehet igazam.Halfkey írta: Mindenképp jó ötletnek tartom a fegyvertartás könnyítését egyébként, ha ahhoz hogy "mit is csinálhatok vele" kúria állásfoglalás és napokon átívelő törvényértelmezési beszélgetés kell. Biztos vagyok benne hogy nagy lenne az átfedés a fegyvertartók és azok között akik képesek erre![]()
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!
az se jobb ha valaki tegnap talalta ki hogy neki azonnal kellrealfan írta:ott a pontHalfkey írta: Mindenképp jó ötletnek tartom a fegyvertartás könnyítését egyébként, ha ahhoz hogy "mit is csinálhatok vele" kúria állásfoglalás és napokon átívelő törvényértelmezési beszélgetés kell. Biztos vagyok benne hogy nagy lenne az átfedés a fegyvertartók és azok között akik képesek erre![]()
meg, engem alapból aggaszt, hogy olyan emberek élrvelnek mellette, akiknek gyerekkori álmuk, hogy maroklőfegyverük legyen....

valamelyik univerzumban:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---
edzo: xabi apo

----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---
edzo: xabi apo
-
- Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Raúl, Casillas, S.Taylor, Given, Krul, O.Bernard, Di Canio,Candreva
- Kedvenc csapatod: Real Madrid, Newcastle United,SS Lazio
ott a pontHalfkey írta: Mindenképp jó ötletnek tartom a fegyvertartás könnyítését egyébként, ha ahhoz hogy "mit is csinálhatok vele" kúria állásfoglalás és napokon átívelő törvényértelmezési beszélgetés kell. Biztos vagyok benne hogy nagy lenne az átfedés a fegyvertartók és azok között akik képesek erre![]()

Mindenképp jó ötletnek tartom a fegyvertartás könnyítését egyébként, ha ahhoz hogy "mit is csinálhatok vele" kúria állásfoglalás és napokon átívelő törvényértelmezési beszélgetés kell. Biztos vagyok benne hogy nagy lenne az átfedés a fegyvertartók és azok között akik képesek erre

-
- Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Raúl, Casillas, S.Taylor, Given, Krul, O.Bernard, Di Canio,Candreva
- Kedvenc csapatod: Real Madrid, Newcastle United,SS Lazio
nem kell ide AI, első gugli találat:kiserik írta:De könyörgöm, mit olvassak el, idézd már be légy szíves.Realista24 írta:
Olvasd el az egeszet ujra, probald ertelmezni, ne csak azt a reszt, ami alapjan leloheted a gyereket.
Az alap allitasod a temam tovabbra is, ami szerint te barkit lelohetsz jogi kovetkezmenyek nelkul.
Kb másfél éve változott a törvény. Pont ezt tették bele, hogy éjjel, lakásban. Elég sokan foglalkoztak annó a témával. Nem tudom, hogy honnan informálódsz, de pl az AI rosszul értelmezi az egészet és a törvény régi verzióját veszi alapul.
Mindegy, én továbbra is várom a jogi szakértőnket (szerintem van közöttünk szakavatottabb nálunk).
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Egyelore nincs szuksegem AI-re, hogy ertelmezni tudjam a dolgokat, köszi.de pl az AI rosszul értelmezi az egészet és a törvény régi verzióját veszi alapul.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
De könyörgöm, mit olvassak el, idézd már be légy szíves.Realista24 írta:Olvasd el az egeszet ujra, probald ertelmezni, ne csak azt a reszt, ami alapjan leloheted a gyereket.kiserik írta:
Ezt most találtam, kúriai állásfoglalás: https://mfbosze.hu/a-jogos-vedelmi-hely ... k-alapjan/
Idézem:
"Megdönthetetlen vélelmek
„Új elem a Btk.-ban a szituációs jogos védelmi helyzet bevezetése, melyben a törvény társadalmilag új és a taxative felsorolt eseteihez megdönthetetlen vélelmet társított. Ezen felsorolt esetekben a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására irányuló lett volna. Ilyen vélelmek azok, amikor a jogtalan támadást:
1. Személy ellen:
– éjjel, (Az éjjel meghatározása a bírói gyakorlatban, városokban 23:00-4:00, míg kisebb településeken 21:00-4:00 terjedő időszakot öleli fel.)
– fegyveresen, (Idetartozik, ha az elkövető (k) a bűncselekményt lőfegyverrel, robbanóanyaggal, robbanószer vagy robbanóanyag felhasználására szolgáló készülékkel követik el vagy annak utánzatával fenyegetve követi el a bűncselekményt.)
– felfegyverkezve, (Aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.)
– csoportosan (Ha legalább három személy vesz részt a bűncselekmény elkövetésében.) követik el.
2. Dolog ellen: (lakás)
a) éjjel,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
d) csoportosan követik el.
3. A lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen követik el.
Ezek bármelyikének megvalósulása megalapozza a védekezés teljes szabadságát, amely azt jelenti, hogy ha a támadás jogtalansága megállapítható, úgy az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt, ezért nem is vizsgálható.
Nem alapozza meg ezt a jogos védelmi helyzetet az a passzív magatartás, ha a lakásba jogszerűen bejutó személy utóbb a lakást felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni.”"
Tehát, én továbbra is azt látom, hogy ha egy 10 éves kissrác hajnal 2-kor bemászik az ablakomon a labdájáért, én meg a vadászat után épp takarítom a puskámat és lelövöm (mert mondjuk meg is ijedtek még mellé), akkor óriási tragédia történik, de én nem vagyok büntethető jogilag. Az egy más kérdés, hogy lelkileg mit okoz egy ilyen dolog, de most nem erről van szó.
És ahogy az elején írtam, ezt nem kell megtenni (én személy szerint amúgy sem vagyok az erőszak híve, célba is szívesebben lövök, mint vadra, meg amikor jönnek lopni a cigány gyerekek, akkor is inkább haza zavarom őket, sajna már 6-8 évesen kezdik a határban, mint hogy rendőrt hívjak vagy bántsam őket), de jogom van hozzá.
Az alap allitasod a temam tovabbra is, ami szerint te barkit lelohetsz jogi kovetkezmenyek nelkul.
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Olvasd el az egeszet ujra, probald ertelmezni, ne csak azt a reszt, ami alapjan leloheted a gyereket.kiserik írta:Ezt most találtam, kúriai állásfoglalás: https://mfbosze.hu/a-jogos-vedelmi-hely ... k-alapjan/Realista24 írta:
Mar irtam korabban, csak nem vagy kepes felfogni. Aztan ilyennek van fegyvere.
Idézem:
„Új elem a Btk.-ban a szituációs jogos védelmi helyzet bevezetése, melyben a törvény társadalmilag új és a taxative felsorolt eseteihez megdönthetetlen vélelmet társított. Ezen felsorolt esetekben a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására irányuló lett volna. Ilyen vélelmek azok, amikor a jogtalan támadást:
1. Személy ellen:
– éjjel, (Az éjjel meghatározása a bírói gyakorlatban, városokban 23:00-4:00, míg kisebb településeken 21:00-4:00 terjedő időszakot öleli fel.)
– fegyveresen, (Idetartozik, ha az elkövető (k) a bűncselekményt lőfegyverrel, robbanóanyaggal, robbanószer vagy robbanóanyag felhasználására szolgáló készülékkel követik el vagy annak utánzatával fenyegetve követi el a bűncselekményt.)
– felfegyverkezve, (Aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.)
– csoportosan (Ha legalább három személy vesz részt a bűncselekmény elkövetésében.) követik el.
a) éjjel,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
Ezek bármelyikének megvalósulása megalapozza a védekezés teljes szabadságát, amely azt jelenti, hogy ha a támadás jogtalansága megállapítható, úgy az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt, ezért nem is vizsgálható.
Nem alapozza meg ezt a jogos védelmi helyzetet az a passzív magatartás, ha a lakásba jogszerűen bejutó személy utóbb a lakást felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni.”"
Tehát, én továbbra is azt látom, hogy ha egy 10 éves kissrác hajnal 2-kor bemászik az ablakomon a labdájáért, én meg a vadászat után épp takarítom a puskámat és lelövöm (mert mondjuk meg is ijedtek még mellé), akkor óriási tragédia történik, de én nem vagyok büntethető jogilag. Az egy más kérdés, hogy lelkileg mit okoz egy ilyen dolog, de most nem erről van szó.
És ahogy az elején írtam, ezt nem kell megtenni (én személy szerint amúgy sem vagyok az erőszak híve, célba is szívesebben lövök, mint vadra, meg amikor jönnek lopni a cigány gyerekek, akkor is inkább haza zavarom őket, sajna már 6-8 évesen kezdik a határban, mint hogy rendőrt hívjak vagy bántsam őket), de jogom van hozzá.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- hehetheoriginal
- Kedvenc játékosaid: elfenomeno
Ezt most találtam, kúriai állásfoglalás: https://mfbosze.hu/a-jogos-vedelmi-hely ... k-alapjan/Realista24 írta:Mar irtam korabban, csak nem vagy kepes felfogni. Aztan ilyennek van fegyvere.kiserik írta:
Mennyire egyszerűbb lenne, ha bemásolnád a törvény azon részletét, amelyik bizonyítja, hogy nincs igazam. Természetesen erre nem lesz időd és energiád, tudom jól.![]()
Idézem:
1. Személy ellen:
a) éjjel,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Mar irtam korabban, csak nem vagy kepes felfogni. Aztan ilyennek van fegyvere.kiserik írta:Mennyire egyszerűbb lenne, ha bemásolnád a törvény azon részletét, amelyik bizonyítja, hogy nincs igazam. Természetesen erre nem lesz időd és energiád, tudom jól.Realista24 írta:![]()
![]()
![]()
![]()
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Mennyire egyszerűbb lenne, ha bemásolnád a törvény azon részletét, amelyik bizonyítja, hogy nincs igazam. Természetesen erre nem lesz időd és energiád, tudom jól.Realista24 írta:![]()
![]()
![]()

- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:

Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Ha a házba mászik be a kisgyerek, akkor a törvény értelmében lepuffantható, igen. Természetesen ennek a realitása nulla, és attól, hogy valami megtehető, attól még nem kötelező megtenni. Nincs gordiuszi csomó. Törvények vannak, amik mindenkire vonatkoznak és többé kevésbé egyértelműen leírják a dolgokat.Halfkey írta:Igen ember, komolyan. Attól hogy te azzal próbálod átvágni a gordiuszi csomót amit magadnak építesz hogy ‘az egyik kert’, azt remélem érted hogy nem csak a kertbe gurulhat be a labda, hanem az ablakon is berepülhet. Mivel ez volt az egyetlen ‘kifogásod’, akkor gondolom onnantól lepuffantható a kisgyerek, hisz akár fegyver is lehet nála, meg amúgyis megijedtél. Nem én mondtam hogy bárkinek feltételezhetem hogy fegyver van nála és rosszindulattal jön, hanem te.kiserik írta:
Most komolyan? Oda van írva a törvénybe, magyarul, gyöngy betűkkel:
Lakásban feltételezheted, kertben nem. Kertben tudnod kell, hogy van e nála fegyver, lakásban nem. A lakás kicsi, így sokkal kevesebb időd van felmérni, hogy mi van nála, ezért feltételezi a törvény, hogy fegyver van nála.
És akkor én nem értem, meg elborultan gondolkodom. El kellene olvasni a jogszabályt/törvényt és értelmezni, mert magyarul van írva és elérhető mindenkinek, főleg, ha valaki be is másolja.
Olyan egyszerű, hogy összeolvasod az összetartozó dolgokat:
A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha az a lakásba éjjel történő jogtalan behatolás. /a lakásba éjjel/
A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás. /a kertbe fegyveresen/
Igen ember, komolyan. Attól hogy te azzal próbálod átvágni a gordiuszi csomót amit magadnak építesz hogy ‘az egyik kert’, azt remélem érted hogy nem csak a kertbe gurulhat be a labda, hanem az ablakon is berepülhet. Mivel ez volt az egyetlen ‘kifogásod’, akkor gondolom onnantól lepuffantható a kisgyerek, hisz akár fegyver is lehet nála, meg amúgyis megijedtél. Nem én mondtam hogy bárkinek feltételezhetem hogy fegyver van nála és rosszindulattal jön, hanem te.kiserik írta:Most komolyan? Oda van írva a törvénybe, magyarul, gyöngy betűkkel:Halfkey írta: kiserik egy hsz-el ezelőtt mondtad azt hogy mindenkiről feltételezheted sötétben hogy van nála fegyver, most meg azt hogy a labda nem fegyver. Érzek ebben egy kis ellentmondást.
Lakásban feltételezheted, kertben nem. Kertben tudnod kell, hogy van e nála fegyver, lakásban nem. A lakás kicsi, így sokkal kevesebb időd van felmérni, hogy mi van nála, ezért feltételezi a törvény, hogy fegyver van nála.
És akkor én nem értem, meg elborultan gondolkodom. El kellene olvasni a jogszabályt/törvényt és értelmezni, mert magyarul van írva és elérhető mindenkinek, főleg, ha valaki be is másolja.
A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha az a lakásba éjjel történő jogtalan behatolás. /a lakásba éjjel/
A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás. /a kertbe fegyveresen/
-
- Kedvenc játékosaid: R9 ,Isco
Nem igazán, elég sok után bujtam a bokrokat, egy jó kutya sokkal hasznosabb mint egy pisztoly.zsuninnyo írta:De azert ha seggbelovod a vaddisznajat es bemesz utana bokrok koze, azert jol jonne egy kis pisztoly, nem?ruger írta: Több mint 20 éves hivatásos vadászi múlttal, az a véleményem , sportvadászoknak nincs szüksége maroklőfegyverre.
Most komolyan? Oda van írva a törvénybe, magyarul, gyöngy betűkkel:Halfkey írta: kiserik egy hsz-el ezelőtt mondtad azt hogy mindenkiről feltételezheted sötétben hogy van nála fegyver, most meg azt hogy a labda nem fegyver. Érzek ebben egy kis ellentmondást.
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Én elengedtem, mert nem érti. De tőlem csak vízipisztolyt kapna, aki ennyire elborultan gondolkodik.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
kiserik egy hsz-el ezelőtt mondtad azt hogy mindenkiről feltételezheted sötétben hogy van nála fegyver, most meg azt hogy a labda nem fegyver. Érzek ebben egy kis ellentmondást.