De könyörgöm, mit olvassak el, idézd már be légy szíves.Realista24 írta:Olvasd el az egeszet ujra, probald ertelmezni, ne csak azt a reszt, ami alapjan leloheted a gyereket.kiserik írta:
Ezt most találtam, kúriai állásfoglalás: https://mfbosze.hu/a-jogos-vedelmi-hely ... k-alapjan/
Idézem:
"Megdönthetetlen vélelmek
„Új elem a Btk.-ban a szituációs jogos védelmi helyzet bevezetése, melyben a törvény társadalmilag új és a taxative felsorolt eseteihez megdönthetetlen vélelmet társított. Ezen felsorolt esetekben a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha a védekező életének kioltására irányuló lett volna. Ilyen vélelmek azok, amikor a jogtalan támadást:
1. Személy ellen:
– éjjel, (Az éjjel meghatározása a bírói gyakorlatban, városokban 23:00-4:00, míg kisebb településeken 21:00-4:00 terjedő időszakot öleli fel.)
– fegyveresen, (Idetartozik, ha az elkövető (k) a bűncselekményt lőfegyverrel, robbanóanyaggal, robbanószer vagy robbanóanyag felhasználására szolgáló készülékkel követik el vagy annak utánzatával fenyegetve követi el a bűncselekményt.)
– felfegyverkezve, (Aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.)
– csoportosan (Ha legalább három személy vesz részt a bűncselekmény elkövetésében.) követik el.
2. Dolog ellen: (lakás)
a) éjjel,
b) fegyveresen,
c) felfegyverkezve,
d) csoportosan követik el.
3. A lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen követik el.
Ezek bármelyikének megvalósulása megalapozza a védekezés teljes szabadságát, amely azt jelenti, hogy ha a támadás jogtalansága megállapítható, úgy az elhárítás szükséges, a túllépés fogalmilag kizárt, ezért nem is vizsgálható.
Nem alapozza meg ezt a jogos védelmi helyzetet az a passzív magatartás, ha a lakásba jogszerűen bejutó személy utóbb a lakást felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni.”"
Tehát, én továbbra is azt látom, hogy ha egy 10 éves kissrác hajnal 2-kor bemászik az ablakomon a labdájáért, én meg a vadászat után épp takarítom a puskámat és lelövöm (mert mondjuk meg is ijedtek még mellé), akkor óriási tragédia történik, de én nem vagyok büntethető jogilag. Az egy más kérdés, hogy lelkileg mit okoz egy ilyen dolog, de most nem erről van szó.
És ahogy az elején írtam, ezt nem kell megtenni (én személy szerint amúgy sem vagyok az erőszak híve, célba is szívesebben lövök, mint vadra, meg amikor jönnek lopni a cigány gyerekek, akkor is inkább haza zavarom őket, sajna már 6-8 évesen kezdik a határban, mint hogy rendőrt hívjak vagy bántsam őket), de jogom van hozzá.
Az alap allitasod a temam tovabbra is, ami szerint te barkit lelohetsz jogi kovetkezmenyek nelkul.
Kb másfél éve változott a törvény. Pont ezt tették bele, hogy éjjel, lakásban. Elég sokan foglalkoztak annó a témával. Nem tudom, hogy honnan informálódsz, de pl az AI rosszul értelmezi az egészet és a törvény régi verzióját veszi alapul.
Az alap állításomban nem véletlenül szerepelt az éjjel és a betörés szavak.
Mindegy, én továbbra is várom a jogi szakértőnket (szerintem van közöttünk szakavatottabb nálunk).