ram8nes írta:
kiserik írta:
Csak ezt a részt emeltem ki. Csak arra lennék kíváncsi, hogy szerinted ez a mondat akkor is igaz e, ha a kés helyére behelyettesítjük a pisztoly szót? Mert akkor szerintem nincs miről beszélni.
Én azért örültem volna, ha az elég hosszú írás többi pontjára is reagálsz, de akkor ezt úgy veszem, hogy azokkal szemben nem tudod a saját nézőpontod megvédeni és alátámasztani.
Nem írtam, mert már így is sokszor félrement a téma, de szívesen beszélgetek, ha van rá igény.
Az az egy mondat azért volt lényeges, mert tökéletesen leírod azt, amit én gondolok. NEM a fegyver fogja generálni a problémát, legyen az bármilyen fegyver, hanem az ember.
Leírtam nem egyszer, hogy ez a javaslat főként olyan embereknek tenne könnyítést, akik jelenleg is vagy tartanak, vagy hordanak fegyvert. Számomra érthetetlen, hogy mitől lennék én veszélyesebb a társadalomra attól, hogy van otthon egy pisztolyom is, mint most, hogy van otthon 5 puskám. Senki nem mondta, gondolta, hogy itt osztogatni kellene a fegyvert mindenkinek, mert az teljesen hülyeség. Azt is leírtam, hogy például egy vadásznak, az erdőben, vadászat közben is jól jönne egy önvédelmi maroklőfegyver (azért így írom, mert így hívják) egy sebzett vaddal szemben a sűrűben, ahová puskával igen bajos a bejutás, mozgás.
1-1 elszigetelt eset vs Andi: pont ezért hoztam fel a dolgot, mert nem 1-1 elszigetelt esetről van szó. Jelenleg Magyarországon (és ez így van a fejlett nyugaton is) sokkal rosszabb a közbiztonság, mint amit a hírekből, médiából megtud a jónép. Nem véletlenül van így irányítva a média, de ez egy másik téma.
Dán-magyar fegyvertörvény: részleteznéd ezt a "mostani magyarnál is szigorúbb a fegyvertörvény", ha megkérlek? Amit én tudok kb, hogy önvédelmi célból a magyar jogszabály papíron megengedőbb, de a gyakorlatban kb ugyan olyan lehetetlen megszerezni (erre szoktam azt írni, hogy szinte meg kell halnod, hogy bebizonyítsd, hogy veszélyben vagy, és lehetőleg többször, hogy azt is bizonyítsd, hogy nem egyszeri esetről van szó), viszont a vadász és sport fegyvereket Dániában könnyebb.
Amit észrevettem a vitában, hogy sokan mindig át akarnak esni a ló másik oldalára. Az, hogy valamint könnyítesz, az nem azt jelenti, hogy boldog-boldogtalan (meg a félkegyelmű Puzsér

) a hóna alatt fegyverrel fog rohangálni a Blahán és majd azzal fenyegeti meg a vénasszonyokat, mikor harcolni kell az akciós TV-ért. Egy könnyítés az is lehet, hogy könnyebb otthonvédelemre megszerezni egy önvédelmi eszközt. vagy, hogy sport célra ne kelljen aktívan versenyekre járni, elég legyen hobbi szinten (ahogy, ha jól tudom Dániában is csak lőtérre kell járni, de verseny kötelezettség nincs).
És hogy miért van szüksége az embernek fegyverre? Több okból is lehet ilyen. Önvédelem (ebbe ugye beletartozik az otthon, vagyon, személy, stb), mert olyan helyen él és alapjaiban szar a rendszerünk és ez nem is fog nagyon változni az közel jövőben. Sport, mert bizony amióta fegyverek vannak az embereknek, azóta ezekkel sportolnak, gyakorolnak. Gyűjtögetés, mert az ember ilyen rohadt gyűjtögető lény, és van aki egyszerűen csak gyűjti a tárgyakat. Hobbi, mert akció filmeken nőtt fel, és szereti a fegyvereket, és szeretne sajátot, amit lőtéren használhat, de nem szeretne versenyző lenni. Általánosságban elmondható, hogy aki beleteszi a munkát, pénzt, időt, és megannyi idegőrlő dolgot abba, hogy fegyvert szerezzen, az baromira nem azért teszi, hogy azzal bűnt kövessen el.