HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2024. augusztus 21., szerda 19:13
Sziasztok!
Ide most úgy bedobnám témaindítónak a gondolataimat, kérdéseimet:
Elragadott az élet, és az elmúlt 5 évben nem követtem a labdarúgást. Utoljára a triplázásnál néztem aktívan a meccseket. Utána elkezdtem melózni, és egyszerűen nem volt időm, energiám, és valamiért mindig akkorra osztottak be, amikor meccs volt, szép lassan elmaradtak a meccsnézések.
Most a tavaszi szezont újra végigkövettem, kb a negyeddöntőktől. Leírhatatlan újra követni a meccseket, szurkolni, látni a csapat jelen generációját.
Viszont van egy furcsa élményem, emiatt írok, kíváncsi vagyok a Ti megélésetekre.
A feleségem is elkezdett ismerkedni a csapattal, és elkezdtünk régi meccsket nézni. Elég sokat megnéztünk, amit el lehetett érni a galaktikus érából. És úr isten, micsoda nevek. Nem csak a csapatban, de bárki volt az ellenfél, csupa nagy nevek. Akinek a nevét már gyerekként, ismertem annak ellenére, hogy sem internet, sem heti rendszerességű meccsnézés nem volt, csak a BL-t tudtuk nézni apámmal, mert a spanyol bajnoksághoz hozzáférésünk sem volt. És úgy igazán még csak felmérni, vagy felfogni sem tudtam a dolgokat. De mégis. Nem csak nagycsapatokban, de akár kisebbekben is előfordultak legendák.
Továbbhaladtunk, hamarosan elérkezünk a decima, majd a triplázás érához; és bár lényegesen kisebb mértékben, de még itt is érzek egy hasonló jelenséget.
Most meg sehol, közel sem. Vannak jó játékosok, persze, de nem hoz úgy lázba. Nem érzem azt, hogy emlegetni fogom őket, néhány kivétellel. Nem érzem azt, hogy jön egy ellenfél a BL-ben, és azt érzem, hogy meghajolok előtte, mert egy zseniális csapat. Egyedüli, akit tartok valamire most az a City, Madridon kívül, persze. És hát ezen a megítélésen az EB sem segített. Ha megkérdezik, hogy ki játszik most egy Juvéban, ManU-ban, Milánban, nem tudnék mit mondani. Bajoroknál főleg az elődöntő miatt azért megmaradt néhány név.
Mintha nem lennének igazán nagy nevek ma a labdarúgásban, vagy, aki mégis, az vagy itt van, vagy a Cityben.
Mi lehet ennek az oka?
Biztos benne van, hogy egy fél szezont követtem. De azért csak volt egy EB. Hát senkire nem lehetett felfigyelni. Legnagyobb sztár egy Olmo, de hadd ne ájuljak el. És ha belegondolok, gyerekként három év alatt sem láttam ennyi meccset, ennyi highlightot, ennyi hírt, ennyi videót, mint ebben a fél évben, bőven ismernem kellene az internet és a youtube korában a neveket.
Biztos benne van egy gyereki csodálat is. Távoli, elérhetetlen volt a labdarúgás, misztikus, nagyszerű, és csodálatos. Örültél, hogy két, három hét nélkülözés után újra közvetítettek a BL meccset. Most meg két kattintás az egész. Most már kb azt is tudod, hogy egy játékos mikor megy wc-re. Lehet, akkor egy középszerű játékos is nagy legendának tűnt, mert egyrészt baromi távolinak tűnt, másrészt Te gyerek voltál, és csillogó szemmel nézted a neveket.
Persze ennek az egésznek a jelen gazdasági helyzet sem segít. 20-30 éve még egy PSV hozta el Ronaldót európába. Most a legapróbb tehetségeket is felszippantják a nagycsapatok, így mindenki másnak marad a középszerű. Aztán persze néha kitörhet onnan egy baromi tehetséges saját nevelés. De teljesen máshogy vannak kezelve a játékosok. Anno, amikért a legnagyobb sztárok klubbokat tudtak váltani, most egy gyenge játékost sem kapsz. Fizetésekről nem is beszélve. Teljesen más a focihoz, és mindenhez a hozzáállás. A pénz sokkal jobban hajt egy irányba, és koncentrál, nem tudnak már úgy elterülni a javak.
Talán ma a focisták sokkal inkább hasonlítanak tökéletesített atlétákra, és taktikai expertekre, anno pedig inkább ösztönös zsenik időszaka volt, akik örömfocit játszottak a tehetségükkel.
Érdekes.
Szóval ez így elgondolkodtatott, hogy mi lehet mögötte. Saját magam csapom be a szubjektív észlelés különbözőségével, vagy be kell még érjenek a nagy nevek, a foci változott ennyire, de az is lehet, hogy csak ez egy ilyen időszak (az már beszédes, hogy nem rég volt, hogy 11 évig csak két ember nyerte meg az aranylabdát, és még néha ma is Messinek adják, mert miért ne), és 5-6, vagy 10-20 év múlva megint tele leszünk hatalmas legendákkal.
Kíváncsi vagyok, Te hogy látjátok!
Nem lett rövid, kudos, ha elolvastad, köszi, ha válaszolsz.
Ui.: BTW, nagyon szívesen hallanék olyan platformról, ahol elérhetők régi nagy meccsek jobb minőségben. Több oldalon is alig-alig találni már 15-20 éves meccseket, csak mondjuk a bl döntőket. Köszönöm!