OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
_Bushido_
Kedvenc játékosaid: CR,Lebron
Kedvenc csapatod: Real Madrid, LA Lakers
Kapcsolat:

Re: OFF

HozzászólásSzerző: _Bushido_ » 2025. augusztus 2., szombat 13:12

Halfkey írta:
_Bushido_ írta:
Az Erstés csaj az Erste kötvény felé irányítana. Ami ugye 2 év lekötés és 6,9%ot ad évente. Ebből mind a kettő lejön? Szja 15% és szochó 13% is?

Ez előbbi elvileg fix 6,9 % a két év időtartamra. Míg állampapír eléggé hullámozhat. Havernak épp 3-4% körül van az, amibe ők tették vírus alatt, otpnél, pedig akkoriban 10% felett is volt.

Mindenképp békén kell hagyni a lekötést, különben bukta van, ez érthető. Ezért csak annyit szabad betenni, amit 2v3 évig tudsz nélkülözni. Jelenleg egy ingatlanalapban van.
Az Erstes csaj azért visz haza bónuszt a hónap végén, ha minél több Erstes befektetési terméket elad. Szerinted akkor mit fog ajánlani, Erstés dolgot vagy hogy menj az államkincstárhoz? A tanácsa pont annyira hiteles mintha egy porszívóügynököt kérdeznéd hogy hol vegyél porszívót - és ez igaz egyébként bármilyen pénzügyi tanácsadóra akinek ti nem fizettek, mert az valahonnan fog pénzt kapni.

A konkrét kérdésre válaszolva igen, lejön belőle mind kettő.

Állampapír meg akkor hullámzik ha hullámzóba teszed…. A Fixmáp ahogy neve is mutatja fix, jelenleg 6,5%, három vagy öt évre, nincs adóvonzata, és idő előtt bármikor 1% költségét feltörhető. Én a kérdéseid alapján azt gondolom hogy ez egy neked való pénzügyi termék, mert nincs semmi bonyolult benne amit félre lehet értelmezni.

Legalábbis ez a havernek hol tart az állampapír mondatot annyi sebből vérzik hogy mutatja a dologra való rálátásod teljes hiányát. Csak fő pontokban hogy legalább próbáld megérteni miért vonsz le valami alapján szar következtetéseket:
- ha változott a kamata, akkor ez valamihez indexált állampapír volt, tipikusan inflációhoz indexáltak vettünk sokan
- ha inflációhoz indexáltat veszel akkor ha nagyon lecsökken az infláció és mást akarsz akkor le lehet cserélni az 1%-os visszaváltással, szóval ha haverod valamit 3%on ketyegtet akkor ő a hülye nem a rendszer. Tippre ez amúgy bónusz papír lehetett, ami dkj hozamokhoz volt indexálva (és sosem volt jó papír, mindig volt optimálisabb)
- hogy otpnél vesz valaki állampapírt már eleve pénzkidobás, vegyen az államkincstárnál

Abba már bele se megyek hogy ingatlanalapba tenni 2-3 éves időtávon mekkora rizikó ahhoz képest hogy biztos dolgot keresnél… Kb minthogy nem tudsz dönteni hogy krumpli vagy rizs köret fog több embernek ízleni, úgyhogy adsz a vendégeknek inkább tücsökporból készült tócsnit, jó lesz az is.
Tőled is köszi a választ.
Eddig nem foglalkoztam befektetéssel, nem volt "okom" rá, de egyfelől örököltem 2-3 éve egy kisebb befektetést, az volt az ingatlanalapos, amit írtam. De mivel van már lóvé itthon is, gondoltam egy részét beteszem valahova. Ezért is jött a kérdés és a gondolat, hogy vajon hova. A már meglevő ingatlanalapba, vagy erste kötvénybe, vagy állampapírra. Meg gondolom van még sok fajta opció. Ezekbe eléggé bele kell ásni magunkat, jól utána nézni és vagy kérdezni...

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2025. augusztus 2., szombat 12:18

Nika91127 írta:
rikko írta:

Nem akarom bántani az orvosokat, de néha többre mész vele, mint egy állítólagos szakorvossal. :/
Én csak magammal tudok példálózni :) Bárki írt eddig itt fórumon vagy pm-ben,mindenkinek segítettem, nem 1-2 szavas válaszokat adtam :)
A modernebb AI már van az orvoslásban is, ami szerintem jó dolog. Az "elméletibb" szakmáknál. De egy MRI/CT elemzésben is hatalmas boost.
A sebészi részben is segít a 3D tervezes (itthon kevésbé elérhető).

A pénzügyi részen az AI akkor segít, ha tudod mit kérdezz. Tudjad mi a thm, tkm, stb.
Mert az AI néha butaságot mondd sajnos.
A baj az, hogy rajtad és még pár orvoson látom csak azt , hogy tényleg a hivatásának él és ha kell erőn felül teljesít. Sajnos a nagytöbbség felveszi a lóvét és ennyi. Se szív ,se jóakarat.
Egy olyan iszonyat kicsi körbe tartozol amire nagyon büszke lehetsz és tényleg megsüvegeledő !

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. augusztus 2., szombat 11:50

rikko írta:
Nika91127 írta:

Azért a minimális körüljárással felszínesen kapargathatod. Ez olyan, mint amikor valaki google alapján öndiagnosztizál. Vagy bejön vagy nem.
Nem akarom bántani az orvosokat, de néha többre mész vele, mint egy állítólagos szakorvossal. :/
Én csak magammal tudok példálózni :) Bárki írt eddig itt fórumon vagy pm-ben,mindenkinek segítettem, nem 1-2 szavas válaszokat adtam :)
A modernebb AI már van az orvoslásban is, ami szerintem jó dolog. Az "elméletibb" szakmáknál. De egy MRI/CT elemzésben is hatalmas boost.
A sebészi részben is segít a 3D tervezes (itthon kevésbé elérhető).

A pénzügyi részen az AI akkor segít, ha tudod mit kérdezz. Tudjad mi a thm, tkm, stb.
Mert az AI néha butaságot mondd sajnos.

kodo

HozzászólásSzerző: kodo » 2025. augusztus 2., szombat 11:32

miro. írta:
kodo írta: Rai egyértelműen a fixmap kell neked, en is azt mondom. Azzal nincs dolgod 3/5 évig. Es kizárólag az allamkincstarnal, mert ott semmilyen rejtett költség nincs, ahogy kollega is mondja.

Egyébként ez az a téma amit minimális körüljárással meg lehet érteni, javaslom neked is. Jó iránytű lehet amit irtunk, meg a lényeg benne van, de ha egy kicsit tagabb perspektívabol szeretned latni a dolgokat javaslom olvass utana a temanak.
Amugy erre pl a chatgpt szerintem nagyon jo.
Pontosan erre gondoltam, nyilván fenntartásokkal kell kezelni, mint minden AI toolt, de mankónak tök jó.

Nika:
A magyar állampapíroknak való utána olvasást pedig nem említeném egy lapon az öndiagnosztizálással. Értem mire gondolsz a mondandóddal, és egyetértek, hogy rettentő káros tud lenni, de ezek más kaliberű témák szeirntem.

miro.
Kedvenc játékosaid: Modric, Sergio Ramos, R9
Kedvenc csapatod: Real Madrid, RB Salzburg

HozzászólásSzerző: miro. » 2025. augusztus 2., szombat 9:32

kodo írta: Rai egyértelműen a fixmap kell neked, en is azt mondom. Azzal nincs dolgod 3/5 évig. Es kizárólag az allamkincstarnal, mert ott semmilyen rejtett költség nincs, ahogy kollega is mondja.

Egyébként ez az a téma amit minimális körüljárással meg lehet érteni, javaslom neked is. Jó iránytű lehet amit irtunk, meg a lényeg benne van, de ha egy kicsit tagabb perspektívabol szeretned latni a dolgokat javaslom olvass utana a temanak.
Amugy erre pl a chatgpt szerintem nagyon jo.
Real Madrid

Roger Federer :goat:

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2025. augusztus 2., szombat 9:22

Nika91127 írta:

Azért a minimális körüljárással felszínesen kapargathatod. Ez olyan, mint amikor valaki google alapján öndiagnosztizál. Vagy bejön vagy nem.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. augusztus 2., szombat 9:11

kodo

HozzászólásSzerző: kodo » 2025. augusztus 2., szombat 8:18

Rai egyértelműen a fixmap kell neked, en is azt mondom. Azzal nincs dolgod 3/5 évig. Es kizárólag az allamkincstarnal, mert ott semmilyen rejtett költség nincs, ahogy kollega is mondja.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. augusztus 2., szombat 1:24

_Bushido_ írta:
Halfkey írta: Magyar állampapír: minden adó alól mentesül ha magyar állampolgár vagy. Ha államkincstárnál veszed (ott vedd) akkor egyéb költség sincs, bank számolhat fel díjakat.

Banki kötvények, számlás megtakarítások, részvényalapok: SZJA (15%) és szochó (13%).

Egyedi részvények és ETF-ek árfolyamnyeresége: csak SZJA (15%), szochó nincs.

Részvények és tőzsdén nem jegyzett cégek osztaléka: SZJA (15%) és egy bizonyos korlátig szochó (13%). Tipikusan ha teljes munkaidőben dolgozol fizetsz annyi szochót, hogy ez is csak SZJA lesz.

Ha TBSZ-en veszed és végig (5 év) tartod: minden adómentes

Ha TBSZ-en veszed de feltöröd: SZJA (15%) és szochó (13%). Bármi volt rajta, akár magyar állampapír vagy részvény, akkor is fizetsz mindenre mind a kettőt.

Minden százalék a profitodra értendő, ha buktál akkor teljesen mindegy, nem fizetsz semmit. A tranzakciók egymással szemben állíthatóak, vagyis ha valamin nyersz 1 milliót egy másik dolgon buksz 1 milliót akkor nem kell adózni. Magadnak kell bevallani ezeket adóbevallásnál, ami egy külön macera, ha elrontod utólag jól megbaszhatnak.

Egyetlen kivétel a "csak a profitból adózol szabály" alól a kripto (szintén 15% SZJA), ahol ha nem tudod igazolni hol mikor és mennyiért vetted (nem mindig egyszerű, főleg ha hard wallet), akkor az egészre rábasszák a 15%-ot, mintha az éterből termett volna.
Az Erstés csaj az Erste kötvény felé irányítana. Ami ugye 2 év lekötés és 6,9%ot ad évente. Ebből mind a kettő lejön? Szja 15% és szochó 13% is?

Ez előbbi elvileg fix 6,9 % a két év időtartamra. Míg állampapír eléggé hullámozhat. Havernak épp 3-4% körül van az, amibe ők tették vírus alatt, otpnél, pedig akkoriban 10% felett is volt.

Mindenképp békén kell hagyni a lekötést, különben bukta van, ez érthető. Ezért csak annyit szabad betenni, amit 2v3 évig tudsz nélkülözni. Jelenleg egy ingatlanalapban van.
Az Erstes csaj azért visz haza bónuszt a hónap végén, ha minél több Erstes befektetési terméket elad. Szerinted akkor mit fog ajánlani, Erstés dolgot vagy hogy menj az államkincstárhoz? A tanácsa pont annyira hiteles mintha egy porszívóügynököt kérdeznéd hogy hol vegyél porszívót - és ez igaz egyébként bármilyen pénzügyi tanácsadóra akinek ti nem fizettek, mert az valahonnan fog pénzt kapni.

A konkrét kérdésre válaszolva igen, lejön belőle mind kettő.

Állampapír meg akkor hullámzik ha hullámzóba teszed…. A Fixmáp ahogy neve is mutatja fix, jelenleg 6,5%, három vagy öt évre, nincs adóvonzata, és idő előtt bármikor 1% költségét feltörhető. Én a kérdéseid alapján azt gondolom hogy ez egy neked való pénzügyi termék, mert nincs semmi bonyolult benne amit félre lehet értelmezni.

Legalábbis ez a havernek hol tart az állampapír mondatot annyi sebből vérzik hogy mutatja a dologra való rálátásod teljes hiányát. Csak fő pontokban hogy legalább próbáld megérteni miért vonsz le valami alapján szar következtetéseket:
- ha változott a kamata, akkor ez valamihez indexált állampapír volt, tipikusan inflációhoz indexáltak vettünk sokan
- ha inflációhoz indexáltat veszel akkor ha nagyon lecsökken az infláció és mást akarsz akkor le lehet cserélni az 1%-os visszaváltással, szóval ha haverod valamit 3%on ketyegtet akkor ő a hülye nem a rendszer. Tippre ez amúgy bónusz papír lehetett, ami dkj hozamokhoz volt indexálva (és sosem volt jó papír, mindig volt optimálisabb)
- hogy otpnél vesz valaki állampapírt már eleve pénzkidobás, vegyen az államkincstárnál

Abba már bele se megyek hogy ingatlanalapba tenni 2-3 éves időtávon mekkora rizikó ahhoz képest hogy biztos dolgot keresnél… Kb minthogy nem tudsz dönteni hogy krumpli vagy rizs köret fog több embernek ízleni, úgyhogy adsz a vendégeknek inkább tücsökporból készült tócsnit, jó lesz az is.

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2025. augusztus 1., péntek 17:16

IdentitásbólGyőzelem írta: Egy 2022-es Kia Niro benzin-hibridunk van. Az asszony hasznalja tobbnyire.
Semmiben nem mas, mint egy sima szivo benzin, hasznalata azt leszamitva h varosban 4 literrel is eltudsz vele szaladgalni. Csinaltam mar vele 3,4et is.
Ha szepen kis gazzal indulsz el nem kapcsol be a benzin motor, egy bizonyos fordulat folott teszi ezt meg. Addig az elektromos hajt, igy dugoban pl vagy lampatol lampaig nulla fogyasztassal lehet konkretan kozlekedni veluk.
Vezetesi elmenyrol nem tudok beszamolni mivel az nincs neki😃 suv. Ez van.
Egyebkent nagyon kenyelmes, palyan is akar hosszabb uton is.
Automata nyilvan, valtogat szepen felfele, gazreakcio az nyilvan nem egy bmw😄 de am nincs vele gond.
Osszessegeben egy nagyon jo auto.
Egy negativum h a fékek lehetnének nagyobbak rajta, ennyi.
Adom nagyon. Én 23 januárjában hoztam ki, tökéletes most nekem.
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2025. augusztus 1., péntek 15:04

Ez zart koru, nem a toltos.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. augusztus 1., péntek 14:34

Ez plugin vagy zártkörű hybrid? Ha rövid távokon mentek és tudtok tölteni, a plug-in megérheti. Ha jól tudom a Kia-Hyundai plug-in rendszere azonos, azok ilyen 55-60 km-t tudnak elmenni tisztán elektromosan. A VW konszern új, 1.5 etsi motorja jelenleg 110-120 km-t is tud, karosszériától függően.

IdentitásbólGyőzelem
Kedvenc játékosaid: Zidane, Fenomèn, Modric, Benzema
Kedvenc csapatod: RMCF

HozzászólásSzerző: IdentitásbólGyőzelem » 2025. augusztus 1., péntek 14:29

Egy 2022-es Kia Niro benzin-hibridunk van. Az asszony hasznalja tobbnyire.
Semmiben nem mas, mint egy sima szivo benzin, hasznalata azt leszamitva h varosban 4 literrel is eltudsz vele szaladgalni. Csinaltam mar vele 3,4et is.
Ha szepen kis gazzal indulsz el nem kapcsol be a benzin motor, egy bizonyos fordulat folott teszi ezt meg. Addig az elektromos hajt, igy dugoban pl vagy lampatol lampaig nulla fogyasztassal lehet konkretan kozlekedni veluk.
Vezetesi elmenyrol nem tudok beszamolni mivel az nincs neki😃 suv. Ez van.
Egyebkent nagyon kenyelmes, palyan is akar hosszabb uton is.
Automata nyilvan, valtogat szepen felfele, gazreakcio az nyilvan nem egy bmw😄 de am nincs vele gond.
Osszessegeben egy nagyon jo auto.
Egy negativum h a fékek lehetnének nagyobbak rajta, ennyi.

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2025. augusztus 1., péntek 14:22

Valamelyik madridista kolleganak van tapasztalata esetleg a Kia hibrid motorokkal? Szeretnenk az autot lecserelni egy nagyobbra a gyerkoc erkezese miatt, a kiszemelt pedig egy Kia Sportage. Vagy sima benzin motor (1.6) vagy a benzin-hibrid motor johetne szamitasba. Mivel az asszony hasznalna legtobbet az autot es kozel van a munkahelye, igy a rovidtavok miatt en inkabb utobbira szavaznek.

Viszont meg sosem volt nalam hibrid, igy minden tanacsot szivesen fogadok.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

MorataMartin
Kedvenc játékosaid: Morata, Zidane, Cristiano Ronaldo
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: MorataMartin » 2025. augusztus 1., péntek 11:14

Nem tudom, hova írjam, de esetleg a Magyar Nagydíj miatt nem látogat el korábbi Real Madrid játékos kis hazánkba? Ilyenkor úgy tudom, hogy a pilótákon, korábbi F1-es hírességeken túl szoktak járni sztárok is versenyekre, oké ez nem egy monacói futam, de hátha? A magyar celebeket hagyjuk...

Anthony
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Anthony » 2025. július 29., kedd 11:28

https://444.hu/2025/07/29/orizetbe-vett ... rancsnokat
Őrizetbe vették a NAV kommandójának a parancsnokát.

A parancsnok – a Merkur szabályaihoz híven – névtelenül, maszkban épp két hónapja adott hosszú interjút a kormánypárti Origo Jard című műsorának, ahol a kommandó működéséről beszélt részletesen.
Ez valami vicc na? :lol: Nézzétek meg a cikket, az embernek látszik a feje nagy része, aztán meg van vele fotó ahol kifogott egy halat.
Ez most olyan "álcázás" mint amikor Superman feltesz egy szemüveget? :lol:

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. július 29., kedd 9:50

hehetheoriginal írta:
Nika91127 írta:

Hali!

Küldtem pm linket, ott rendelhető 360-as kamerával, chatgpt szerint tudja is a 360-at 1080-ban.
nem kaptam pm-et :D :roll:
Basszus nem küldte el... keresem.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2025. július 29., kedd 9:38

Nika91127 írta:
hehetheoriginal írta:
köszi, de a leirasok alapjan csak hatramenet kamera support van.
azert irtad, mert ismersz mukodo 360as megoldast ehhez?
Hali!

Küldtem pm linket, ott rendelhető 360-as kamerával, chatgpt szerint tudja is a 360-at 1080-ban.
nem kaptam pm-et :D :roll:
thereisonly1ronaldo

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. július 29., kedd 9:17

hehetheoriginal írta:
Nika91127 írta:

Erisin ES6735VN vagy ES8891.
köszi, de a leirasok alapjan csak hatramenet kamera support van.
azert irtad, mert ismersz mukodo 360as megoldast ehhez?
Hali!

KAG
Kedvenc játékosaid: G.H#14 ; LuMo#19 ; M#12 ; SR#4 ; CR#7
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F

HozzászólásSzerző: KAG » 2025. július 29., kedd 9:08

Nezd meg az ATOTO - nevu markat.
Szerintem tudja es van is VW - re specifikus beepito keret. De mas tipushoz neztem anno, szoval nem vagyok benne 100%-ig biztos. :ike:
ZIDANE

Vissza: