Tőled is köszi a választ.Halfkey írta:Az Erstes csaj azért visz haza bónuszt a hónap végén, ha minél több Erstes befektetési terméket elad. Szerinted akkor mit fog ajánlani, Erstés dolgot vagy hogy menj az államkincstárhoz? A tanácsa pont annyira hiteles mintha egy porszívóügynököt kérdeznéd hogy hol vegyél porszívót - és ez igaz egyébként bármilyen pénzügyi tanácsadóra akinek ti nem fizettek, mert az valahonnan fog pénzt kapni._Bushido_ írta:
Az Erstés csaj az Erste kötvény felé irányítana. Ami ugye 2 év lekötés és 6,9%ot ad évente. Ebből mind a kettő lejön? Szja 15% és szochó 13% is?
Ez előbbi elvileg fix 6,9 % a két év időtartamra. Míg állampapír eléggé hullámozhat. Havernak épp 3-4% körül van az, amibe ők tették vírus alatt, otpnél, pedig akkoriban 10% felett is volt.
Mindenképp békén kell hagyni a lekötést, különben bukta van, ez érthető. Ezért csak annyit szabad betenni, amit 2v3 évig tudsz nélkülözni. Jelenleg egy ingatlanalapban van.
A konkrét kérdésre válaszolva igen, lejön belőle mind kettő.
Állampapír meg akkor hullámzik ha hullámzóba teszed…. A Fixmáp ahogy neve is mutatja fix, jelenleg 6,5%, három vagy öt évre, nincs adóvonzata, és idő előtt bármikor 1% költségét feltörhető. Én a kérdéseid alapján azt gondolom hogy ez egy neked való pénzügyi termék, mert nincs semmi bonyolult benne amit félre lehet értelmezni.
Legalábbis ez a havernek hol tart az állampapír mondatot annyi sebből vérzik hogy mutatja a dologra való rálátásod teljes hiányát. Csak fő pontokban hogy legalább próbáld megérteni miért vonsz le valami alapján szar következtetéseket:
- ha változott a kamata, akkor ez valamihez indexált állampapír volt, tipikusan inflációhoz indexáltak vettünk sokan
- ha inflációhoz indexáltat veszel akkor ha nagyon lecsökken az infláció és mást akarsz akkor le lehet cserélni az 1%-os visszaváltással, szóval ha haverod valamit 3%on ketyegtet akkor ő a hülye nem a rendszer. Tippre ez amúgy bónusz papír lehetett, ami dkj hozamokhoz volt indexálva (és sosem volt jó papír, mindig volt optimálisabb)
- hogy otpnél vesz valaki állampapírt már eleve pénzkidobás, vegyen az államkincstárnál
Abba már bele se megyek hogy ingatlanalapba tenni 2-3 éves időtávon mekkora rizikó ahhoz képest hogy biztos dolgot keresnél… Kb minthogy nem tudsz dönteni hogy krumpli vagy rizs köret fog több embernek ízleni, úgyhogy adsz a vendégeknek inkább tücsökporból készült tócsnit, jó lesz az is.
Eddig nem foglalkoztam befektetéssel, nem volt "okom" rá, de egyfelől örököltem 2-3 éve egy kisebb befektetést, az volt az ingatlanalapos, amit írtam. De mivel van már lóvé itthon is, gondoltam egy részét beteszem valahova. Ezért is jött a kérdés és a gondolat, hogy vajon hova. A már meglevő ingatlanalapba, vagy erste kötvénybe, vagy állampapírra. Meg gondolom van még sok fajta opció. Ezekbe eléggé bele kell ásni magunkat, jól utána nézni és vagy kérdezni...