kiserik írta:
Ugye ott voltak az első megnyilvánulások a pártalapítással és az EP-be beüléssel kapcsolatban, de voltak itt internetblokkolók, kémtollak, repülők meg záporok, ahogy legutóbb például a Mi hazánkba való újabb beleállás is. Szatelitpárt, mert őket hívják a közmédiába. Az igazság meg itt olvasható:
https://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/medi ... hasznalata
A pártalapítással kapcsolatban:
Az esetleg fel sem merülhet, hogy amikor beült a Partizánba, akkor még tényleg nem gondolkodott abban, hogy politikai pályára lép? Szerintem az ok-okozati összefüggés inkább fordított. A szereplése után kiderült, hogy a társadalomban lenne igény rá, és ő ezt kihasználta.
A médiahatóságos oldalt átnéztem, de kifejezetten arról, hogy kit hányszor "hívtak" szerepelni, nem találtam információt. Az oldalon alapvetően arról van statisztika, hogy ki mennyit van a képernyőn, ez nagyon nem egyenlő azzal, hogy behívnak a közmédia műsorába egy beszélgetésre mondjuk.
Abban meg semmi meglepő nincs, hogy pl. a februári statisztikában MP összesen 3180 mp-t (hehe) volt a hírekben, míg Toroczkai csak 410-et. Hiszen a közmédiát propagandára, lejáratásra használja a Fidesz, MP meg nyilván a fő célpont, ő lesz emiatt a legtöbbet képernyőn.
Egyelőre azt sem látom, hogy a Tisza miért és hogyan akarná felszámolni a korrupciót. Egyrészt az Európai Ügyészség csak az uniós pénzek esetében tehet ajánlást, másrészt eléggé tud politikai érdekek alapján működni, sajnos nem független. Ez a magyar korrupcióra nem megoldás. Ott a Mi hazánk javaslata, át kellene venni, meg kellene valósítani. Meglátjuk mennyire gondolják majd komolyan a korrupció elleni harcot...
Ha minden parlamenti pártnak lenne egy ügyésze azonos jogkörökkel, akkor mi zárja ki, hogy ezek a pártok a háttérben megegyezzenek egymással, hogy egymást nem piszkálják?
Az MZP-s meg MKKP-s példák pont relevánsak a Tiszával kapcsolatban. Mert szerintem sem Hódmezővásárhely, sem a XII. került nem azt mutatja, hogy a Tisza mit tud, nem azt bizonyítja, hogy a Tisza mire készül.
Ezt bevallom, nem értem, hogy miért.
Eu-hoz simulás, egy kis szuverenitás feladása. Ez legkevésbé sem az Európai Ügyészségről szól. Sokkal inkább szól olyan értékekről, amiktől jelenleg (főként anyagi és választási érdekek miatt) különbözünk az Unióban. Itt jöhetne a propaganda, gondolom nem kell részleteznem. Kis ízelítő itt olvasható:
https://eufundshungary.helsinki.hu/
Ez egy jó oldal, szépen össze van szedve. Alapvetően ebből én 2 olyan pontot látok, ami inkább "értékrendi" különbség, egyrészt az LMBTQ jogok, másrészt pedig a menekültkérdés. Ezen kívül a többi pont megvalósításából szinte biztosan csak profitálna az ország, gazdaságilag, átláthatóság terén is.
Amit az EU megállapít LMBTQ kapcsán:
Az Európai Bizottság álláspontja szerint a 2021 júniusában elfogadott „gyermekvédelmi törvény” (a homofób „propagandatörvény”) sérti a szexuális kisebbségekhez tartozók emberi méltósághoz, a magánélet védelméhez, a gondolat és lelkiismeret szabadságához, valamint a megkülönböztetésmentességhez való jogát azáltal, hogy a törvény tiltja a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés és a homoszexualitás ábrázolását 18 éven aluliaknak szánt kiadványokban vagy szexuális felvilágosító képzéseken.
...
A szexuális kisebbséghez tartozók jogainak visszaállításáig 700 millió euró marad zárolva.
Szóval alapvetően a fenti törvény megszüntetését kérik. Nem látom a problémát még konzervatív szemszögből sem, hiszen a törvény elfogadása előtt sem jártak be drag queen-ek itthon az iskolákba, hogy felvilágosítást tartsanak, és a könyvfóliák nélkül is elvolt mindenki. A törvény egyébként az EU Alapjogi Chartájába ütközik, amelynek tartalmát tudomásul vettük a belépéskor.
Mi történne hazánkban, ha ez a törvény megszűnne szerinted?
A menekültek kapcsán a következő megállapításokat teszik:
Az Európai Unió Bíróság ítélete 2020 decemberében kimondta, hogy EU-s jogot sért a magyar rendőrség gyakorlata, hogy minden külföldi állampolgárt, aki jogalap nélkül tartózkodik az ország területén, egyéni körülményeinek bármiféle mérlegelése nélkül, azonnal és jogorvoslati lehetőség nélkül kényszerít vissza Szerbiába. Ez a jogsértő gyakorlat elzárja a menekülőket a menekültügyi eljárástól, és szembemegy a kollektív kiutasítás tilalmával. A gyakorlat az uniós bíróság ítélete óta mit sem változott.
Az Európai Unió Bíróságának egy másik ítélete 2021 novemberében megállapította, hogy a civilellenes „Stop Soros törvénycsomag” rendelkezése, amely kriminalizálja a menedékkérőknek nyújtott segítséget, sérti a menekülők menedékhez való jogát.
Az Európai Bizottság emellett azt is megállapította, hogy a magyar „követségi rendszer”, amely alapján a menekülő kizárólag az ország területén kívül, Magyarország belgrádi vagy kijevi nagykövetségén kezdeményezheti a menekültügyi eljárást, közvetlenül sérti a menedékhez való jogot. Azt, hogy a követségi eljárás szembemegy a vonatkozó uniós joggal, az Európai Unió Bírósága 2023 júniusában mondta ki ítéletében.
Egyik pontban sem kifogásolják a déli határzár létét. Egyik pontban sem köteleznek mindenki befogadására. Csak arra kérnek, hogy alkalmazzuk az uniós menekültügyi eljárást, amit egyébként Magyarországgal, mint tagállammal együtt alkottak meg az uniós kormányok.
Mi történne szerinted hazánkban, ha ezt a 3 megállapítást orvosolná a kormány?
A választási rendszerünk nem jó. A pártkatonák szintén nem jók. De ahogy 2010-ben sem abban láttam a megoldást az ""igazi rendszerváltásra"", hogy teljhatalmat adunk egy bandériumnak, úgy most sem így látom. Akkor igazam volt úgy néz ki, most lehet, hogy tévedek, de a történelem nem ezt súgja. Alapvetően a választási rendszer és a Fidesz beágyazottsága miatt a 2/3-ad a győztesnek elég könnyen összejön. Viszont. Én megfordítanám az egyenletet. Mennyi most a Fidesz? 34? Akkor miért is kell tovább ütni a többi ellenzéki pártot? Miért is lenne jó az országnak, ha csak 2 párt lenne a parlamentben? Ha a Fidesznek 34%-a van, akkor a Tiszának bőven elég 40% a 2/3-adhoz. Magyarországon szinte minden az egyéni körzetekben dől el, és ott elég 1 szavazat előny is.
Ez mind szép és jó (mindjárt rátérek mely pontok nem igazak szerintem), de a kérdésre nem válaszoltál: Hogyan változtatnád meg a választási törvényt kátharmad nélkül? Hogyan ebrudalnád ki a Fidesz pártkatonáit az állami intézmények vezetéséből?
És akkor ahol szerintem tévedsz, vagy rossz az összehasonlításod:
2010: 2010-ben az MSZP nem uralta le az államot, hiszen kétharmad hiányában nem tudtak egyedül pártkatonákat kinevezni mindenhova. Ebből a szempontból a Fidesznek nem volt szüksége akkor kétharmadra. Most egészen más helyzet van.
40% a kétharmadhoz: Na itt sajnos közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Eleve az országos 40% az nem jelenti azt, hogy mindenhol úgy állnak. Az eddig nyilvánosságra került kutatásokból az rajzolódik ki, hogy míg Bp-n 60% körül áll a Tisza a körzetekben, addig a vidéki körzetekben inkább csak 40-45 körül. Ráadásul a Fidesz úgy húzta meg a körzethatárokat is tavaly, hogy a saját egyéni mandátumaikat is maximálizálják. Van egy pár oldal, amelyek mandátumbecslésekkel foglalkoznak, én a Vox Populit és a Választási Földrajzot ismerem. A Vox Populi módszertana 2022-ben 106 körzetből 104 körzetben helyesen jelezte volna előre az eredményt, ha előre ismert a valódi országos támogatottság (a listás eredmény).
Itt van pár mandátumbecslésük:
https://kozvelemeny.org/wp-content/uplo ... png?w=1024
Kiemelném a Republicont most, ami 40-33%-os Tisza vezetést mért március végén. Ez a Vox Populi módszertanával csak 99 TISZA mandátumot jelent, ami nemhogy nem kétharmad, de még csak többség sem.
Az rajzolódik ki, hogy bizony minimum 15, de inkább 20%-os vezetés kell, hogy kétharmadról kezdjünk beszélni. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi 52% is kevés lesz hozzá. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a Fidesz mindent be fog vetni, hogy lefaragjon a különbségből. Megfélemlítés, láncszavazás, buszoztatás. Hiába ezek a kutatások, a kétharmados győzelem az szerintem csak egy álom marad a Tiszának.
Még a választási törvényre visszakanyarodva:
Ha jól tudom, 2010-ben semmit nem lehetett tudni arról, hogy mit tervez tenni a Fidesz a választási törvénnyel, ha kétharmadot szereznek. MP azt mondta, hogy nekik még a választások előtt lesz egy konkrét választási törvényjavaslatuk, amit később bevezetnének, elfogadnának (ha meglesz hozzá a kétharmad). Szóval már csak azért sem hasonlítanám 2010-hez a helyzetet, mert MP-éknek vannak konkrét kátharmados vállalásaik, hogy mit tennének (illetve lesznek is még)