swfan írta:
kiserik írta:
Szerintem ez a miniszterelnök-jelöltre is igaz, nem?
MP még nem miniszterelnök-jelölt
Leszögezem, hogy sajnos egy ilyen beszélgetést nem lehet lefolytatni anélkül, hogy valahol ne keresztezze a kormánypárti propagandát. Aki azt akarja kiolvasni belőle, az ne is olvasson tovább.
MP: Arra gondolok, hogy a jóember folyamatosan olyan dolgokat állít, amikről kiderül, hogy nem igaz. Attól, hogy ő szépen taglalva, erélyesen mondja, még nem lesz igaz. Ugye ott voltak az első megnyilvánulások a pártalapítással és az EP-be beüléssel kapcsolatban, de voltak itt internetblokkolók, kémtollak, repülők meg záporok, ahogy legutóbb például a Mi hazánkba való újabb beleállás is. Szatelitpárt, mert őket hívják a közmédiába. Az igazság meg itt olvasható:
https://nmhh.hu/szakmai-erdekeltek/medi ... hasznalata
Egyelőre azt sem látom, hogy a Tisza miért és hogyan akarná felszámolni a korrupciót. Egyrészt az Európai Ügyészség csak az uniós pénzek esetében tehet ajánlást, másrészt eléggé tud politikai érdekek alapján működni, sajnos nem független. Ez a magyar korrupcióra nem megoldás. Ott a Mi hazánk javaslata, át kellene venni, meg kellene valósítani. Meglátjuk mennyire gondolják majd komolyan a korrupció elleni harcot...
Az MZP-s meg MKKP-s példák pont relevánsak a Tiszával kapcsolatban. Mert szerintem sem Hódmezővásárhely, sem a XII. került nem azt mutatja, hogy a Tisza mit tud, nem azt bizonyítja, hogy a Tisza mire készül.
Eu-hoz simulás, egy kis szuverenitás feladása. Ez legkevésbé sem az Európai Ügyészségről szól. Sokkal inkább szól olyan értékekről, amiktől jelenleg (főként anyagi és választási érdekek miatt) különbözünk az Unióban. Itt jöhetne a propaganda, gondolom nem kell részleteznem. Kis ízelítő itt olvasható:
https://eufundshungary.helsinki.hu/
A választási rendszerünk nem jó. A pártkatonák szintén nem jók. De ahogy 2010-ben sem abban láttam a megoldást az ""igazi rendszerváltásra"", hogy teljhatalmat adunk egy bandériumnak, úgy most sem így látom. Akkor igazam volt úgy néz ki, most lehet, hogy tévedek, de a történelem nem ezt súgja. Alapvetően a választási rendszer és a Fidesz beágyazottsága miatt a 2/3-ad a győztesnek elég könnyen összejön. Viszont. Én megfordítanám az egyenletet. Mennyi most a Fidesz? 34? Akkor miért is kell tovább ütni a többi ellenzéki pártot? Miért is lenne jó az országnak, ha csak 2 párt lenne a parlamentben? Ha a Fidesznek 34%-a van, akkor a Tiszának bőven elég 40% a 2/3-adhoz. Magyarországon szinte minden az egyéni körzetekben dől el, és ott elég 1 szavazat előny is.
Végül Mi hazánk 52%. Értem a kérdést és megpróbálom körbejárni, mert hogy őszinte legyek, ezen még nem gondolkodtam és nem akarok álszent lenni. Egyrészt a Mi hazánknak van konkrét programja, konkrét elképzelése, amivel lehet azonosulni, vagy nem azonosulni. A Tiszánál egyelőre az Orbán takarodj! van (a 'Mi majd mindent felvirágoztatunk 1 év alatt', az inkább lózungnak tűnik). Másrészt pártként az eddigi 7 éves működésük és a korábbi előéletük is ad valamilyen támpontot, hogy mit várhatnánk (például korrupciós ügyekbe elég kevés esetben lehet őket belekeverni). Harmadrészt viszont akkor is fenntartom, hogy a teljhatalom káros és rombol egy demokráciában, ha a nekem tetsző kerül is oda (itt megjegyezném, hogy alapból nem tartom jó, működő dolognak a demokráciát, de ebben élünk, szóval...). Tehát szerintem 2 esélyes lenne a dolog: vagy osztanám a szavazatot, vagy másra húznám be.