kiserik írta:
Szerintem ez a miniszterelnök-jelöltre is igaz, nem?
MP még nem miniszterelnök-jelölt
Ha arra gondolsz, hogy belebegtet dolgokat, hogy a Fidesz erre meg arra készül, az pont azért van, hogy ne tegye meg ezeket a Fidesz. Én ezt nem hasonlítanám azzal, hogy a miniszterelnök háromszor ígér jólétet meg gazdasági fellendülést, ami elmarad.
Ott van a gazdaságpolitika (hehe, inkább belebegtetett ígéretek, mint konkrétumok): csökkentik majd az SZJA-t, az ÁFÁ-t, csökkentik az állami bevételeket, de növelik a családi pótlékot és javítják a közszolgáltatásokat, tehát növelik az állami kiadásokat. De ez csak egy a sokból. Nyúlnak hangzatos dolgokat innen onnan, de nincs mögötte semmi tartalom, kidolgozottság.
SZJA-csökkentés egyelőre nem szerepel a programban. A bevételi oldalt a vagyonadó, illetve a lopott vagyon visszavétele növelné (igen, utóbbi tényleg egy lózung, és kétséges, hogy tényleg vissza lehet-e szerezni értelmes formában). És arról se feledkezzünk meg, hogy ha a közbeszerzési eljárások korrupciómentesen zajlanak majd, és valódi piaci árakon sikerül ezeket értékesíteni, akkor rengeteg plusz forrás marad az állam kezében. Erre példa is van amúgy Hódmezővásárhelyről. Márki-Zay előtt és alatta is ugyanaz a (egyébként fideszes érdekeltségű) cég üzemelteti a közterületi kamerarendszert, annyi különbséggel, hogy MZP ideje alatt valódi piaci áron csinálják, NER-felár nélkül. A pontos számok most nincsenek meg, de valami százmillió forintot takarított meg így a város. Képzeljük el ezt országos szinten, hogy vajon hány mrd forintot lehetne pusztán a korrupció felszámolásával megtakarítani.
Egyébként gyakorlatilag még mindig nem tudunk (vagy csak én nem tudok?) szinte semmi konkrétumot, így elég nehéz komolyan vitázni a dolgokról. Lesz itt tejjel mézzel folyó kánaán és Európai Ügyészség. Meg simulás az EU-hoz, annak minden negatív politikai vonzatával együtt (kicsi szuverenitás feladása...). Kb ennyi
Mit értesz az EU-hoz simulás alatt? A "kicsi szuverenitás" feladása az Ügyészséghez való csatlakozásra vonatkozik.
Végezetül, egy 2/3-hoz sem adtam le a győztesnek a szavazatomat, és ezt annyi miatt, hogy "Orbán takarodj! Majd Én egyedül!" nem kívánom felrúgni.
Akkor végül csak ennyi kérdésem maradt:
Szerinted jó az a választási rendszer, amit használunk?
Szerinted jó, hogy a fontos állami szervek élén (Számvevőszék, MNB, Ügyészség, stb.) Fidesz által kinevezett pártkatonák ülnek?
Ha a válaszod "nem", akkor nagyon érdekelne, hogy mégis hogyan változtatnál ezeken kétharmad nélkül?
Illetve egy bónuszkérdés:
Hipotetikus szcenárió: a Mi Hazánk áll 52%-on a kutatások szerint (amivel reális távolságban a kétharmad), a Tisza pedig a bejutás határán. Ebben az esetben, ha jól értem, inkább nem szavaznál a Mi Hazánkra, hogy ne legyen kétharmaduk?