Marky írta:
Halfkey írta:
Makro szinten amúgy jelentős áremelkedés ugrást ettől nem várok, csak emiatt szerintem relatíve kevesen lépnek be vásárlóként.
Az sose szamitott, hogy tenylegesen hanyan kerulnek lepeselonybe. A piac mindig a hireket arazza be, emiatt volt a 20% koruli ugras tavaly november es iden marcius kozott.
Most majd ugyanugy megemelik az arakat, aztan legfeljebb honapok mulva tudjak csak eladni. 2 eve figyelem mar a piacot es mindig ez a dinamika.
100m max es 1.5m/m2? Akkor reszemrol valoszinuleg felejtos a tortenet.
Én meg 20 éve figyelem a gazdaságot és a magyar ingatlan piacot is, de ezt sem tartom érvnek, nem hogy azt hogy 2 éve figyeli valaki

Szóval ettől tekintsünk inkább el.
Abban igazad van, hogy hogy a híreket árazza be az ingatlanpiac (ahogy minden más piac is, ez a CAPM és minden ebből kiépülő model egyik alapja). Itt nem erről beszélünk, hanem arról hogy valójában mekkora "új" keresletet fog ez generálni. Ha nem fog, akkor hiába emelte meg most valaki az árat, majd csücsül rajta 1-2 évet eladás helyett, és akkor valójában nem emelt árat csak nominálisan mert hozzáinflálódott a vételár. Ha challengelni akarsz, challengeld ezt: vannak-e széles rétegek akik eddig nem tudtak volna lakást venni, de most fognak. Ha van, akkor be lehet kapcsolni a lakásár rakétát megint. Ha nincs, akkor tökmindegy hogy most mit reagál a piac instant, be fog állni az optimum.
Arról nem is beszélve hogy amúgy ennek 100 másik faktora van, és tavaly nyár óta egyébként mérsékelten emelkedő ingatlanpiaci tendencia van. Praktikusan szerintem annyi fog történni, hogy ez a tendencia folytatódik, de ez már jóslás rész.
Az "jó" hogy amúgy ezzel a 1.5 millával igazából bele van építve egy olyan korlát hogy előbb-utóbb ez úgyis értelmét veszti, mert nem lesz ingatlan ennyiért