Koszi! Nekem nincs sajat lakasom, sot a kornyezetem nagyreszenek sincs, mondjuk 30 alatt ez nem annyira meglepo szerintem.Halfkey írta: Milyen szempontból? 3% forint hitel az egyéni pénzügyekben alapvetően gazdasági no brainer, ha első lakást vennék és lenne rá pénzem, akkor 90% hitellel csinálnám az biztos, és az amúgy önerőre szánt többi pénz befektetési kamataiból fizetném a hitelt. Ez az egyén nézete, neki ez ajándék.
Ez a 3% egyébként nagy állami divat lett most, ugye ezt csinálja a CSOK, meg vállalkozói hitelből is ezen keresztül lehet ingatlant venni. Még egy pár érdekcsoport és kis túlzással lassan ott tartunk hogy amúgy lassan mindenki el fog tudni érni ilyet valamilyen úton-módon, és akkor az egész egy politikai trükk hogy mindenki úgy érezze ő a különleges kedvezményezett.
Makro szinten amúgy jelentős áremelkedés ugrást ettől nem várok, csak emiatt szerintem relatíve kevesen lépnek be vásárlóként.
A hosszú távu finanszírozása nyilvánvaló probléma lesz, ezek finom rejtett bombák a következő kormányoknak, hiszen itt a 3% feletti részt a bankoknak az állam fizeti majd. Ez most 0 forintba kerül, aztán ahogy emelkedik a hiteltömeg elkezd majd emelkedni, és mikor már sokan felvették (főleg ha kis inflációt is bepörgetnek) akkor jó nagy havi tétel lesz. 25 évre….
Kivancsian varom a pontos reszleteket ha hivatalosan megjelenik.