HozzászólásSzerző: dortev » 2025. június 26., csütörtök 22:41
De amúgy miért kell kvázi a srác helyett dönteni az ő nemzeti identitásáról? Szemlátomást szerb identitású családban nőtt fel, szerbül beszélve, szerb kultúrát internalizálva, majd praktikussági okokból a magyar válogatottat választotta. Ha a melldöngetési faktoron van itt a hangsúly, akkor a világ magyarként fog rá úgyis hivatkozni, vallja magát bárminek is. Zidane és Benzema is franciák a köztudatban, annak ellenére, hogy tudtommal mindkettő arab identitású.
Nekem a dédnagyapám a magyar a felmenőim közül, de nem magyar az anyanyelvem, csak másodlagos, nem Magyarországon nőttem fel stb. Elég hasonló a helyzetem, és fura lenne, ha valaki elkezdené nekem megmagyarázni, hogy magyar vagyok, pedig én szerintem sokkal jobban beszélem a nyelvet, akcentusom sincs már elvileg, valószínűleg jobban ismerem a kultúrát, magyar történelmet is, mint Kerkez. Plusz az egyetem és a párom miatt az országban élek viszonylag sok éve, aztán még felhatalmazva sem érzem magam arra, hogy magyarnak valljam magam, nem csak arról van szó, hogy fura lenne.