Morta írta:
kiserik írta:
Az is szép, hogy mennyire megemelkedett a szolidaritási adó Budapesten, de értelme csak úgy lenne, ha mellé teszik azt is, ami alapján kivetik az adót: az iparűzési adóbevételek emelkedését.
Szolidaritási adó 2018: 5mrd
Szolidaritási adó 2025: 75mrd
%-os növekedés: 1500%, agy ha úgy jobban tetszik 15x-ösére emelkedett
Iparűzési adó bevétel 2018: 149mrd
Iparűzési adó bevétel 2024: 297mrd
%-os növekedés: 199%, vagy ha úgy jobban tetszik 1.99x-esére emelkedett
Na most hogy megvannak a számok várom a magyarázatot, vagy hogy esetleg belásd tényleg aránytalanul növekedett és
talán van valami ok mögötte nem csak hasra ütöttek az adó megállapításánál.
kiserik írta:
Ismét egy olyan helyzet szerintem, ahol nincs egy egyetemes igazság, de mindkét fél támogatói véres szemmel hörögnek a másikra.
Felteszem a fórum jelentős része budapesti úgyhogy nyilván "véres szemmel hörögnek" mert a saját lakhelyüket teszik tönkre azért mert nem úgy szavaztak ahogy Orbán kitalálta. Ilyenkor amúgy csak elég lenne belegondolni ha ezt a te lakóhelyeddel teszik, akkor is így állnál hozzá? "Áh igen jogos az extrán emelkedő adó hát nőtt a lakhelyemen az iparűzési adó bevétel töredék százalékkal." Másnap: "Miért csődölt be a lakhelyem? Most költözhetek el"
Szép megfejtés lenne. Bár tudjuk, hogy én elég ostoba és buta ember vagyok.
Alapvetően én egyet tudok érteni a szolidaritási hozzájárulással. Az iparűzési adó egy olyan bevételi forrás, amiért az önkormányzatok általában semmit nem tesznek, viszont önkormányzatonként nagyon változik a mérete. Például az én lakhelyemen szinte nincs ipar jellegű tevékenység, vállalkozás, így az iparűzési adóbevétel és minimális, mégis működnie kell a településnek. Érthető dolog, hogy aki arányaiban sokkal több ilyen adót szed be, az járuljon hozzá azok megélhetéséhez, akik önhibájukon kívül, elesnek az ilyen adóktól.
Térjünk rá Budapestre. Nézzük meg a lényeges számot (a többi csak az oldalak hülyítésére való): mennyi pénz maradt az adó befizetése után? Mert ugye nem abból kell gazdálkodni, amit be kell fizetni, hanem abból, ami marad.
2018: 149-5=144
2019: 164-10=154
2020: 142-22=122
2021: 158-35=123
2022: 195-36=159
2023: 266-58=208
2024: 303-75=228
/Forrás: telex.hu; nézőpont intézet/
A 2020-21-es évnél nem választható el egyértelműen, hogy a Covid hatás (vélhetően inkább ez) vagy Tarlós leváltása az ok, de látható egy erős visszaesés az iparűzési adó bevételekben, így a maradék pénzben is. A többi évben simán hozta az előző évi inflációval növelt bevételt a főváros. Egyedül a 2024-es év, ami alulmaradt ennek, az extra magas 2023-as infláció miatt, de 2022-23-ban jóval többet hozott a kasszára.
Szóval nekem a számok azt mutatják, amit a legelején mondtam: ismét egy olyan ügy, ami nem fehér és fekete, de mindkét oldal hörögve szidja a másikat. Elmondható, hogy a Covid miatt (vagy a Fidesz miatt, ha úgy tetszik) nehéz helyzetben van a főváros, az is egyértelmű, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is legyen, de az is elmondható, hogy a városvezetés is legalább olyan hibás a kialakult helyzetben, mert az utóbbi években rendre több pénzből lehetett gazdálkodniuk.
Egyébként nem tudom, hogy az miért megengedhető sokaknak, hogy úgy fogadták el a költségvetést, hogy benne volt, hogy nem akar a fővárosi önkormányzat adót fizetni, csak annyit, amennyi jól esik. Ha egy állampolgár ilyet tesz, akkor jogosan kopogtat nála a NAV. Ha egy cég ilyet tesz, akkor jogosan kopogtat nála a NAV. Ha egy önkormányzat ilyet tesz, akkor nála nem jogos a kopogtatás?