HozzászólásSzerző: Remy » 2025. május 18., vasárnap 12:52
MISSION: IMPOSSIBLE 2: Szerintem ez a film egyáltalán nem rossz, csupán a probléma az, hogy mint M:I-film nem jó. Márpedig annak tényleg nem igazán jó... bármennyire is imádom John Woo-t, az ő stílusa ide szerintem nem passzolt. Egy McTiernan-t simán jobban el tudtam volna képzelni... de talán Tony Scott lett volna a lehető legjobb választás.
Fölösleges pózőrködés, na meg fehér galambok...
MISSION: IMPOSSIBLE 3: Egy franchise csak akkor lehet hosszú életű, ha képes megújulni. Megtette ezt a Bond-széria sokszor, megtette a Fast-franchise és jelen esetben az M:I is.
Abrams már jóval inkább rátapintott a lényegre. Brutál lendületes a mozija, jól lavírozik a dráma és az akciók között, a csapat dinamika rendben van, Philip Seymour Hoffman főgecije pedig zseniális. (kár, hogy nem kapott több játékidőt)
Nagy húzás volt, hogy mélyítették a harmadik felvonásra Ethan karakterét és egy érző, sebezhető emberi lénnyé tették. Mélységet adtak a karakterének, amivel sokkal közelebb került a nézőkhöz is.
Szeretem. Új szintre emelkedett a széria.
MISSION: IMPOSSIBLE 4 - Lényegében az M:I széria Fast Five-ja. (fun fact, mindkettő 2011-est). Ahogy Doméknál, úgy itt is összeállt a csapat, kiváló dinamika, jó sztori, pörgős tálalás. Brad Bird pedig kézben tartotta az egészet. Renner meg jó, hogy jött!
Tipikusan az a film, ahol lényegében minden a helyén van.
MISSION: IMPOSSIBLE 5: Úgy gondolom, hogy Christopher McQuarrie érkezése a szériába, egyszerre lett pozitívum és negatívum is. Egységessé tette a széria sokadik részeit, egy elég magas szintű iparosmelóval társítva.
...de pont az érkezése ölte ki a franchise-ból a rendezői kreativitást/stílust. McQuarrie érkezésével Tom Cruise kezébe került lényegében minden, ami a szériával kapcsolatos. Lett egy bábja, aki a lehető legjobban tudja megvalósítani az elképzeléseit.
Ugyanakkor! Az M:I továbbra is azt adja, amit kell. Látványos akciók, jó történet, és egy szuperjó Tom Cruise. Ötödik felvonásra sem tudott hibázni, még ha kicsit szárazabb is lett, mint kellett volna...
MISSION: IMPOSSIBLE 6 - Akármennyire is jó, látványos, komolyan vehető, de mégis van vele két problémám.
Egyrészt itt kezdték el rettentőn túlírni a sztorit. Megsínylette a dinamika, a hosszabb játékidő ellenére a csapat kevésbé működött jól, mint korábban és egyszerűen indokolatlan volt egy két és fél órás játékidő...
Másrészt pedig akármennyire imádom Henry Cavill-t, nekem iszonyat miscast volt ide... leesett a képernyőről. (meg máshonnan is, de abba ne menjünk bele...)
És persze... Tom Cruise továbbra is elképesztő, a film is amúgy tök élvezhető és jó, de a széria már bemutatta korábban, hogy tud ennél jobbat is felmutatni, így pedig igenis van némi hiányérzet...
MISSION: IMPOSSIBLE 7 - Na! Ezért kell újrázni időnként a filmeket. Az anno csalódásként megélt film lényegében egy teljesen más szintre emelkedett.
Nem mondom, hogy nem játszhatott közre az, hogy a megjelenés óta az AI már a hétköznapunk része lett, lényegében kézzel fogható az, hogy mennyire elképesztő dolgokra képes. Így pedig egy más megvilágításba került a film története, ami sokkal, de sokkal jobban elkapott, mint anno. Aztán még az is benne lehet, hogy pár nap kell már csak ahhoz, hogy a sztori másik felét is lássuk... Ez pedig épp elég boost, hogy másként álljak hozzá.
Technikailag a film eddig is top volt, de most olyan szinten másként éltem meg ezt a részt, mintha egy új filmet láttam volna... Méghozzá a széria egyik legjobbját!
-------
A zárás előtt akkor így néz ki a Mission: Impossible-széria rangsorolva.
- Első továbbra is a Fantom protokoll. Ez van a legjobban egyben, itt állt össze a legjobban minden.
- Lista második feléről egészen a 2. helyig jött fel a Leszámolás.
- Az ELSŐ, az ÖTÖDIK és a HARMADIK rész a kurvajó kategória. Különbség nem igazán van.
- a HATODIK és MÁSODIK rész pedig a szérián belül egy komolyabb lépéssel le van maradva a többitől.
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.
Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!
Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick
New England Patriots