kiserik írta:
Én mit szeretnék, szerintem mi lenne a legjobb? A Tisza nyer, de nincs 100 mandátuma. Ez azt mutatja, hogy legalább 3, de jobban szeretném, ha 4 párt is bejutna a parlamentbe és közös nevezőre kell jutni a kormányzás miatt. Tudom, hogy az a mantra, hogy 2/3-ad kell a 2/3-os törvények miatt, de mi gátolná azt, hogy ha '29-ben Mari néni látja, hogy nincs tele az utca migránsokkal, nem vették el a 13. havi nyugdíjat, nem operálják át a gyerekeket az óvodában drag queen-nek, esetleg fejlesztenek valamit (úthálózat, kórházak, oktatás, stb) akkor meg lehessen tartani egy alkotmányozó nemzetgyűlést, és megoldani a 2/3-ad problémáját?
Hát nem olyan egyszerű alkotmányozó nemzetgyűlést életre hívni, bár jogilag lehetséges.
És ott is benne van, hogy majd el is kell fogadni azt, népszavazás kell róla, majd összehívni, megalkotni az új alkotmányt, és az új parlamentnek elfogadni.
kiserik írta:
Ez csak saját vélemény. A hitel az hitel, azt általában vissza kell fizetni és mindig van ára. Egy bankhitelnek épp úgy, mint egy IMF hitelnek, vagy egy kínai hitelnek. Ha egy országnak pénzre van szüksége (és nincs abban a helyzetben, mint az USA, hogy korlátlanul nyomtathatja a dollárt, mert nincs mögötte semmi), akkor országon belül nem tudja megoldani. Ezt nagyon nem keverem össze azzal, hogy egy külföldi hatalom azért ad pénzt (amolyan fizetést, nem hitelt), hogy az érdekeit képviseljék titokban.
Szerinted a kínai hitelnek nem volt feltételen, hogy most minden kínai gyárat idetelepítenek? Ezek nem szuverén döntések, feltételrendszerek miatt történik ez, hogy lassan minden nagy üzem, gyár kínai az országban.
Amivel nincs feltétlen óriási problémám, csak annyi, hogy megint kettős mércét érzek, mert ha ezek amerikai cégek lennének, már menne a sipákolás ezerrel.
És mondom, Kína már nem csak gazdaságilag gyarmatosít az országban, hanem konkrétan egyetemeken az utóbbi években gombamód nőnek ki a kínai tanszékek, és már a középiskolák behálózása zajlik.
De biztos nincs összefüggés a tőlük kapott hitellel.
Mint ahogy neked egykutya a telex az origoval, nekem meg a kínai hitel egykutya a külföldről kapott telex támogatással.
Egyiket sem látom jónak, csak míg az egyiket most törvényileg lehetetlenítik el, a másik meg rendben van, mert az "nekünk" jön.