Urán: mit kellene tenni szerinted a paksi erőművel, ha már itt van és éppenséggel orosz technológia van benne?nuevo_ericco írta:Majd ha nem tárgyalnak, és lesz valami konkrét, megírom, hogy végre egy jó döntés az energetikában másfél évtized alatt.kiserik írta: A kormány meg, ahogy a hiteles 444 is írja, bizony amerikai erőművekről tárgyal.
kiserik írta: De tudod mit? Kíváncsian várom, hogy leírd szerinted mi lenne a helyes energia politika.
Több lábon állni. Csak orosz gázra, olajra és uránra hagyatkozni nem a legjobb stratégia. Egész EU ebbe az irányba tart, csehek pl. a napokban lettek teljesen függetlenek évtizedek után az orosz olajtól. Lengyelek is már jóval előbb elkezdtek így gondolkodni.
Olaj: ha jól tudom, nem csak orosz olajat használunk fel. Egyébként remekül lehet úgy függetlenedni az orosz olajtól, hogy Indiából, meg Törökországból vásárolok olajat, üzemanyagot. Biztos jobban megéri közvetítők bevonásával, de legalább az állampolgár megnyugszik.
Gáz: gyakorlatilag ott tart az európai gazdaság, hogy az olcsó orosz energia hiányát nyögi. Van remek LNG Amerikából, csak picit drága. Az pedig mindent jellemez, hogy még a Telex is így fogalmaz az egyik cikkében: "Európa sokadszorra is lábon lőtte magát gáztémában". Ez a követendő példa.
És félre értés ne essék, nem akarom védeni a Fidesz kormányt, csak rohadtul nem értettem/értem ezt a nagy kirohanást Paks2-vel kapcsolatban. Mert azt megérteném, hogy ha az a probléma, hogy ebből az üzletből is ki akarják lopni a pénzt, de hogy a legfőbb probléma itt is az oroszok legyenek, az nem érthető számomra.