DK körüli hype? Az egész egy elmetorna, kitaláción alapszik. Ha kivesszük a DK-t (de itt lehet felőlem a MKKP is, mindegy), akkor itt egyértelmű a szituáció, fölösleges a beszélgetés.halamadrid írta:Nem értem, mi ez a DK körüli hype.kiserik írta:
Csacsiságokra nem szoktam reagálni, de ez felvetett számomra egy érdekes kérdést: szerintetek mi lenne, ha 26-ban ez az eredmény születne a mandátumok eloszlásában:
Tisza: 94 mandátum
Fidesz: 88 mandátum
MHM: 10 mandátum
DK: 8 mandátum?
8%-ot kapott júniusban az MSZP, Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció koalíciója. Ha másnap, tegyük fel ismét lett volna egy szavazás, a Tisza húzóereje miatt fix bemennek 7% alá. A parlamenti választásokon egyedül indulnak majd. Kettős koalícióban 10%, 3+ esetében 15% a küszöb. Ha Magyar 3 hónap alatt összeszedett 10%-ot a 3 pártból, úgy talán joggal sejthetjük, hogy az azt követő 10 hónapban is voltak elvándorlások.
Nem beszélve a biológiai folyamatokról, és az egyre fokozódó "elnökválasztási hangulatról". Szerintem ahogy haladunk az időben, annál inkább meggondolja a Gyurcsány-keménymag, hogy érdemes-e bejuttatni őt a parlamentbe, vagy inkább takarodjon Orbán.
Amennyiben marad az 5%-os küszöb, úgy nem lesz baloldali párt a parlamentben.
Az már kiderült, hogy gyakorlatilag szinte senki nem tudja pontosan, hogy hogyan működik Magyarországon a kormány alakítás. Legközelebb Csaba van hozzá. Én is most olvasgatom.
Elvileg igen, a Köztársasági elnök javasolja a miniszterelnököt. "a szokásjog szerint a köztársasági elnök az országgyűlési választás eredményeképpen legnagyobb frakcióval rendelkező győztes párt listavezetőjét javasolja miniszterelnöknek az Országgyűlés alakuló ülésén, annak figyelembevételével, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező párt egymaga abszolút parlamenti többséggel rendelkezik-e, vagy ennek híján a felkérendő miniszterelnök-jelölt képes lehet-e koalíciós többséget teremteni maga mögött" idézet innen: https://ojs.mtak.hu/index.php/fontesiur ... 2761/10325csababarca írta: Köztársasági elnök kér fel kormányalakításra, én úgy tudom. (de lehet csak a miniszterelnök jelöltet kéri fel kormányalakításra, lényegtelen.)
Lengyeleknél a PiS nyert 30valahány százalékkel, látható volt, hogy nem fognak tudni kormánytalakítani, de az Elnök őket kérte fel először.
Itt ebben a helyzetben, érdekes lenne, hogy kit kérne fel Sulyok. Lehet a fideszt, aztán tényleg jöhet a fidesz-mh koalíció.
Előjöhet ilyen furcsa scenario, de mivel erőteljes győzteskompenzációval bír a magyar választási rendszer, ezért kicsi az esélye.
És látva a dk vesszőfutását, és a fidesz egyre inkább mh szavazókra lövését, szerintem nem is lesz ilyen verzió, még ha úgy is gondolom, az mh simán be fog menni a parlamentbe.
Egy szó mint száz, bárki nyer (értsd fidesz vagy tisza) szerintem kormányalakító többséggel fogja megtenni.
Nekem van egy teóriám, ami a jelen állás szerint elég szorossá teheti a végeredményt, ezért is hoztam a felvetést. Az egész alapja az egyéni választás. A tiszás jelöltől sok szavazatot vehetnek el az óellenzéki és a független jelöltek. Sőt, sokan az ellenzéki táborból kétfelé akarnak és fognak szavazni. Az egyik kapja a Tisza, a másikat saját pártjuk. Így simán előfordulhat, hogy a Tisza simán behúzza a listás szavazást, de egyéniben többet szerez a Fidesz.
Persze 1 év még sok idő, de szerintem a kormányváltás bebiztosítása érdekében meg kellene egyeznie a Tiszának az óellenzék egyes képviselőivel az indulásról. Ez persze az eddigi tiszás kommunikációval teljesen szembe menne, kérdés, hogy ezt is elfogadná e a Fidesz-ellenes tömeg. Én simán azt csinálnám, hogy választások előtt kb fél évvel megalapítanék egy pártot (pl Duna