Pipitának szeretettel.
Shenzhen, Kína
- A város, ami 1979 előtt még falu volt.
- A város, ahol Kína először nyitott McDonald’s-ot (1990).
- A város, ami ma közel 18 millió főt számlál.
- A város, ami ma Kína egyik legfontosabb városa.
Hong Kong-ból 2 féle módon is könnyen el lehet jutni a közvetlenül határ mellett fekvő kínai városba. A gyorsabb, de költségesebb megoldás a Kowloon állomásról induló gyorsvonat, a lassabb, de oda-vissza durván 100 HK dollárba kerülő megoldás pedig a helyi Hong Kong-i metró. Az Admiralty állomásról induló East Rail Line segítségével közel 50 perc alatt a végállomáson vagy.
(2 végállomás is van, Lo Wu és Lok Ma Chau. Indulásnál kiírja a kivetítő, hogy éppen melyik állomás a végcél). A 2 végállomás lényegében határátkelőként is funkcionál. Olyan, mintha egy reptéren lenne az ember, csomagátvizsgálás, útlevél ellenőrzés, aztán már Shenzhenben is vagy.
Aztán jött a pofon, mert az ATM nem adott ki pénzt, hiába a VISA credit card, amit a jelzés alapján elfogad… a boltban, állomásokon, jegy automatánál pedig ugye szintén használhatatlan a kártya
(Ez utóbbit tudtam, de az ATM-es résszel nem számoltam. Isten hozott Kínában!
)… így még szerencse, hogy volt nálam 150 Hong Kong-i dollár, amit ott helyben az állomáson át is váltottam. Nagyjából ugyanaz a két valuta, egy kis eltéréssel erősebb a kínai. Szóval durván 18 euróval a hátamra is vettem a várost. ELÉG VOLT! Ugyanis Shenzhen olcsó!
Szóval tipp! Már HK-ban érdemes pénzt váltani (vagy bárhol), vagy legyen nálad HK dollár. Na persze, ha van AliPay-ed, akkor nincs semmi baj…
Én a Lok Ma Chau állomáson mentem át az országba
(Viszonylag gyors volt az átjutás), mert mindenképpen megszerettem volna nézni a
Lianhuashan Parkot, onnan pedig egyszerűbb volt oda eljutni. Van a park közepén egy kilátópont, ahonnan rálát az ember a városra. A kilátás jó, a séta a parkban szintén.
Összehasonlítva, 10 jüanért ittam egy presszót Kínában, amit HK-ban durván 30 körüli összegért lehet. Egy Wonton leves HK-ban 28-tól felfelé volt, addig Kínában 15-20 körül. Üdítők is vagy megegyeztek a legolcsóbb HK-i helyekkel, vagy olcsóbbak voltak. Szóval day trip-nél a kötelező étel/ital fogyasztásos részt összességében olcsóbban le lehet tudni.
Következő állomásom a
Dafen Oil Painting Village volt, ami egy központi hely, a Louho negyed, Laojie állomásáról egy metróvonallal megközelíthető. A külvárosi rész hangulatilag már jóval másabb volt, mint a belváros nyüzsgő oldala vagy a felhőkarcolós, bankokkal teli rész. Ez lényegében egy művésznegyed. Különböző stílusú olajfestményeket tudsz venni, tudsz akár saját festményt készíteni, illetve rengeteg kézműves dolgot csodálhatsz meg, vagy vehetsz meg szuvenírnek. Mindenképpen ajánlós program annak, aki a városba látogat.
Ezután vissza a Laojie állomásra... Itt pedig nem volt más dolga az embernek, mint elveszni a
Dongmen Street-en. Végtelen üzlet, kisbolt, kajálda, street foodos, pláza, játékterem, Kína első Mekije! található itt, illetve egy olyan régi épület, aminek a belseje át lett alakítva olyanná, mintha a Hong Kong-i Walled Cityben járkálnál. Éttermek, street fodos rész, szuveníres, neonfények, retro dolgok vannak bent. Egy az egyben, mint a Walled City. Fogyasztás nélkül, csak sétára is szuperjó program.
Nap végén pedig ismét Laojie állomás, ahonnan közvetlenül a Lo Wu határátkelőhöz lehet menni, ahol ismét Hong Kong-ba jut az ember.
Shenzhenben nem biztos, hogy van 1-2 napnál több, de ha már erre jár valaki, akkor érdemes átugrani. Kína merőben más, mint Hong Kong. Nem is kicsit... minden metróaluljáróban csomagátvizsgálás volt, mint a reptereken. Első helyen még a palackozott bontatlan vizet is külön megvizsgálták. Metrón folyamat szekusok járkálnak fel-alá. Rendőrök szinte mindenhol. Ettől függetlenül elég komoly élet volt a városban.
Mondjuk a helyi emberekkel továbbra sem vagyok kibékülve. Rettentő barátságtalanok összességében.
pro tipp: Luckin Coffee-ba érdemes beülni egy kávéra. Kínai franchise, és aki szereti kókusztejjel inni a kávét, az imádni fogja!
- 2-3-4 jüan távolságra vannak a helyek egymástól, amiket megnéztem.
- Angollal továbbra is nehéz boldogulni kommunikáció terén, de a metróban, illetve több étteremben és kávézóban is ki van írva angolul az adott dolog. Szóval, ha beszélni nem is, de tájékozódni lehet.
- Kína első Mekijében viszont lehet MasterCarddal fizetni!
1 euro - 7,87 jüan
1 euro - 8,43 HK dollár