Jónak tűnhet (különbség), első látásra, avatatlan szemeknek, akik nem annyira érdeklődnek a politika iránt.Halfkey írta: Egyrészt ha te is leírod hogy az intézkedés amúgy jó lehet
Ez már érdekesebb ellenérv, van benne valami. De továbbra sem írja felül azokat a dolgokat, amiket te is írtál: az ad hoc jelleg, na meg az elmúlt években már így is elszabadult költségvetés.Halfkey írta: Ahogy az osztogatás szóhasználatot sem teljesen értem. Az egyszeri adóvisszatérítés egész évre, na az osztogatás volt. Fogtunk egy összeget egyben, odabasztuk az emberekhez, de amúgy a rendszerben nem változtattunk semmit. Ez nem egy egyszeri pénzosztás, hanem a rendszer megváltoztatása úgy, hogy egy olyan csoportnak akit szerintem a legtöbb ember szerint érdemes támogatni, jobb legyen.
Számomra az osztogatás az, amit választás előtt jelentenek, vazetnek be, a gazdasági és egyébb körülményeket figyelmen kívül hagyva (akár jobb alkalmat is szándékosan elmulasztva, mert még messzebb vannak a választások). Pl. a 13. nyugdíj is ilyen volt a szememben legutóbb, amelyet 2021-ben, egy évvel a választások előtt hoztak vissza, hiába maradt azóta rendszer. Megtehették volna korábban, vagy megvárhatták volna vele a következő kormányt, stb. Ha úgy tetszik, ez egy csapda is lehet kormányváltás esetén, mert mi bevezetjük a ciklus végén, ha telik rá, ha nem, a következő kormány pedig ha megpróbál racionálisabban hozzáállni a költségvetéshez, szopja meg ő, aki elvette a 13. nyugdíjat.
Politikai szempontból logikus lépés, a hatalmon lévő párt számára. Semmilyen más szempontból, és ez számomra kormánytől függetlenül mindig így lesz. Mindegy hogy a Fidesz csinálja, vagy anno a szocik, vagy ha esetleg a Tisza fogja a jövőben.A konjuktúraciklus a politikában mindig így nézett kis és mindig így fog kinézni, a ciklus közepén megszorítunk, a végén lazítunk, de azt hogy mi az adott intézkedés szerintem illene külön kontextusában vizsgálni.
Hogy példát mondjak, Szlovákiában az előző kormány tagja volt a párt, amelyre szavaztam, és a hasonló intézkedést ugyanúgy osztogatásnak neveztem, pártszimpátiától függetlenül.