lestat írta:
Na gyerekek,
Segítséget szeretnék kérni anyukám ügyében. Holnap sérvműtéten esik át, ami után legalább 6 hétig nem dolgozhat. Ő egy falusi élelmiszerboltban dolgozik, mint csemegepultos. A munkahelye azonban azt mondta neki, hogy „nem fognak rá várni”, ami burkoltan azt jelenti, hogy ki akarják rúgni.
Először azt akarták, hogy erre az időszakra vegye ki az összes szabadságát, legalább 2 hétre. Most viszont már egyértelműen keresnek valaki mást, és közölték, hogy ha találnak embert, akkor anyukámnak nincs visszaút.
Ez jogilag mennyire van rendben? Egy betegszabadság miatt így el lehet küldeni valakit? Hogyan lehetne ezt kivédeni, és mit lehet tenni, hogy a munkáltató ne léphessen meg ezt következmények nélkül?
Ráadásul nem ez az első eset, hogy etikátlanul bánnak az alkalmazottakkal. Az elmúlt egy évben több hasonló dolog is történt:
• Az alkalmazottakkal akarták kifizettetni az ételrendelések során elkövetett hibákat, pedig ezek nem az ő hibájuk voltak.
• Behívták a szabadnapján dolgozni, amikor nem kellett volna.
• Fizetési papírokat nem adnak át mostmár hetek óta.
Szeretném tudni, hogy jogilag milyen lehetőségeink vannak, mert ez a bánásmód egyszerűen felháborító. Ha valakinek van tapasztalata hasonló helyzetben, vagy tud segíteni, nagyon megköszönném!
Félreértés ne essen. Ezek után anya sem szeretne maradni nyilván de én úgy vagyok vele ha lehet nem szabad hagyni hogy igy bánjanak emberekkel.
Betegszabadság alatt tudtommal nem lehet felmondani senkinek, ha meg utana közvetlenül mondanak fel,akkor munkaügyi bírósághoz kell menni,es valszeg ti nyernetek. Ha van a munkahelynel szakszervezet erdemes lehet elmondani ott ezeket, illetve minden orvosi dokumentációt megtartani, esetleg,ha a főnöknek van email cime,akkor ott kérni egy idopontot a probléma megbeszélésére (leirva,hogy ezt halottatok, stb). Ezzel is lesz nálatok egy "bizonyíték",hogy a felmerülő "félreértést" tisztázni akarjátok. Ha lesz ebbol megbeszélés,ott mindent írásba foglalni, tanúkkal. Én biztos kikernem egy jogász véleményét, valószínűleg ilyesmiket mondana o is. De ha van ra energia,ido, pénz,en is beleallnek. Tul sokat enged meg magának 1-2 vállalkozó itthon.
Hajra!!