Szerintem ma már nem olyan markáns egy-egy kérdésben, hogy mi a bal és mi a jobb oldali álláspont. Ezeket könnyen vissza tudjuk vezetni az eredeti 18. századi vagy némiképp szintetizált 19. századi "neo" kategóriáik, de a 20. század terror rezsimjeinek ideológia hazugságáig is. Viszont onnantól kezdve megakad. Itt volt a woke, meeto őrjöngés, azt is azonnal átvette a kárvallott oldal, amit tudta. Ahogy az áldozathibáztatás is csak addig érvénytelen, ameddig a mi komisszárunk az áldozat.nuevo_ericco írta:A populista dolgokon még túl tudom magam tenni, pl. legyinteni tudok, mikor a mérhetetlenül bonyolult demográfiai problémákra azt válaszolják, hogy szülni kell, és kész. Vagy csak annyit mondanának, hogy az illegális migráció rossz. De nem állnak meg itt, elkezdenek ezen témák mentén etnikai, politikai vagy épp szexuális orientáció alapján támadni, vagy ezeket felhasználva mocskolják be a politikai ellenfeleiket, de ma már a civileket, véleményüket nyíltan felvállaló, hétköznapi embereket is. Itt válik szélsőségessé a dolog. Arról nem is beszélve, hogy nem egyet már törvényi szintre is emeltek ezek közül. Ez már szerintem túlmutat a sima populizmuson.Zack írta:
Amennyit a baloldali populistáktól, rezsiharc, árstop, szja visszatérítés, hatósági árazás, jövedéki adó növelés, infláció követő adóteher (lol bazdmeg) meg hasonló piactorzítások. Persze kinek mire áll rá a szeme, nekem a kapitalizmusból való kihátrálás, ami a legidegesítőbb, másnak meg a porhintés a szavak szintjén. Tőlem nevezhető szélsőjobbnak vagy bal populista feudalisztikus bolsevik pártnak is (működés alapján ez a név teljesen fedi a valóságot). Igazából hatalmi célból erkölcstelenek és nem hisznek ezek semmiben, ez találkozik az átlag magyar ember értékvilágával, amit Kádár korszak szisztematikusan lezüllesztett. Aztán marad a mink Fidesz (vagy bármi más párt) szurkolói vagyunk, ők nem tehetnek semmiről. Ha Te vagy más boldog attól, hogy szélsőjobbnak nevezi, attól a legboldogabb a hatalom, segítetek mozgósítani nekik.
Mintha a magyar ún. baloldal vagy bárki más nyíltan a nemzetek, állami struktúrák, de akár a magánvagyon ellen hirdetne háborút, buzdítanának a tőkések elleni agresszív támadásokra, terjesztenék az anarchia eszméit, és végül ezek mentén politizálnának, törvénykeznének.
És ezért az a véleményem, hogy a szélsőjobb valódi probléma a térségben a rendszerváltás után, de a szélsőbal még nem (ahogy írtad, megmarad a populizmus szintjén, és ironikus módon leginkább a kormánynál). Az előbbiből már bőven merít a jobboldali fősodor, de utóbbiból még senki sem. Vagyis én ilyennel nem találkoztam.
Nem akarom mentegetni a kormányt, hiszen még nem vagyunk Bulgária mögött mindenben, de ez az őrjítő identitás hiszti, ami kb 2008-as válság hagyatéka lett, minden oldalról fertőző és szerintem hibás gondolat.