Ja értem…de azért jobb volt flegmazni egyből értelmes beszélgetés helyett.swfan írta:2022-ben ők mértek a legközelebb. A magyarországi listás szavazatok aránya 52,15-35,95 volt, ők pedig 50-40-et mértek (határon túli levélszavazatokat kivettem, azokat nem szokták mérni a kutatók). Ez a hibahatárba még belefér. Ezt március 26-tal bezárólag mérték amúgy, április 3-án volt a választás. Én azt is tökre el tudom képzelni, hogy a fideszes háborús kampány alatt tényleg ilyen gyorsan változott a közvélemény egy hét alattistimester írta:
Nem, nem mind ilyen. A Republikon Intézeté a Europe for Citizens programból készült, 5000 fős mintán. Azt még kicsit felpumpolod és majdnem exit-poll. Bár az sem mutat pontos képet, ez fontos feljegyezni.
Lehet, de a számokat ildomos erős forráskritikával illetni. A Medián pl. viszonylag jól mért közvetlenül a választások előtt, 5-6 százalékponttal mérte alul a Fideszt és felül az ellenzéket. Ez 2002-ben jónak számított.
Ja és tanultam statisztikát![]()
Valóban, a részletesebb adatsoroknál nagyobb hibahatárral kell számolni, mint a teljes népesség sorban. De azért a trendek egyértelműek belőleRealista24 írta:
Egy 1000 fos minta papiron reprezentativnak szamit, viszonylag pontos es a hibahatar is elfogadhato, de reszletesebb elemzesek (amiket pont linkeltel) ahol van ennyi lebontas, mint itt, nem, eletkor, fizetes, vegzettseg es foldrjazi bontas is, ott a pontossag megkovetel egy 5-10ezer fos mintat.
A másik hogy az hogy valaki mit tanult (vagy próbáltak tanítani neki) és mit nem, semmit nem jelent.
De megnyugtatlak, tanultam és mai napig használom gyakorlatban.