OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
h.csabi

Re: OFF

HozzászólásSzerző: h.csabi » 2025. január 29., szerda 14:41

Halfkey írta: Ami már csak opcionális mert amúgy fel is lehetne utána személyesen venni ha úgy akarja az ember: másik kolléga legenerálja az AI avatarunkkal ahogy felmondja, aztán videós összevágja script szerint a kért képi világot, a generált videót és hangot. Utóbbit nyilván felolvashatnád te is, csak nekünk a folyamatos piaci változás miatt kellett olyan megoldás amin ha változtatni kell valamit, akkor nem kell újra stúdióba vonulni mindenkinek, hanem csak újra kell generálni meg vágni pár részt.

Nem hazudjuk azt hogy "élő" ember olvassa, direkt bevállaljuk hogy ai avataros elearning, de amúgy vakteszteken nem vette észre senki hogy nem ember olvassa (én igen, mert látom/hallom hogy nem így beszélek, meg felismerem a mozdulatokat. ha tudja valaki hogy figyelje ezt, észreveszi).
Az avatar és a hang generálásra neked melyik tool jött be? :)

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2025. január 29., szerda 14:21

Halfkey írta: Ráadásul ha csak pont annyit kell ellenőrizni mint egy juniort, az egy elég fasza savings, tekintve hogy 20 USD a chatgpt pro, ellenben a millió forint feletti havi költséggel amivel egy junior foglalkoztatása jár.
Csak a junior egy ido utan onallosodni tud, ki tudsz neki szervezni egyre nagyobb feladatokat, be tudja hozni a sajat otleteit, ezaltal a csapat osszkapacitasa novekedni tud. Az LLM-ek ezt nem fogjak megadni.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. január 29., szerda 14:14

Írsz 3 fejezetet majd leírod ezt:
Programozo vagyok, probalgattam mar a ChatGPT-t, a Geminit, Github Copilotot, a Deepseeket a gepemen futtatva es bizonyos feladatokban tud segiteni, de pont annyit kell ellenorizni, mint egy juniort.
Az fasza, mert pont ezt mondjuk nmateval. Akkor mit nem értesz?

Ráadásul ha csak pont annyit kell ellenőrizni mint egy juniort, az egy elég fasza savings, tekintve hogy 20 USD a chatgpt pro, ellenben a millió forint feletti havi költséggel amivel egy junior foglalkoztatása jár.

Nem mellesleg nekem sem "szöveggenerálás" a feladatköröm, de nemtudom milyen (nem fizikai) munkakör az ahol nem csinál az ember prezentációkat, dokumentumokat, táblákat, stb. Biztos van ilyen persze, de én inkább azt vettem észre hogy felhasználói korlát az, ha nem találsz semmit a munkádban amit tudsz egyszerűsíteni.

realfan
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Raúl, Casillas, S.Taylor, Given, Krul, O.Bernard, Di Canio,Candreva
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Newcastle United,SS Lazio

HozzászólásSzerző: realfan » 2025. január 29., szerda 13:28

Marky írta:
Halfkey írta: Ez viszont botorság. Az elmúlt kb egy hét alatt 40 elearning videó scriptjét raktam vele össze. Chatgpt nélkül jó ha 15 ment ennyi idő alatt.

Más példa, volt egy nagy ügyfelünk akiknek rengeteg munkaerőpiaci kutatást kell csinálnunk. Régebben ez ótvar sok idő volt statistan, könyvtárakban, stb. Most bedobom perplexitybe mit akarok, és megcsinálja nekem a táblát forrásokkal együtt.

Harmadik példa, egyszerűen lehalt a junior IT-s toborzás. Beszéltem cégekkel és vezetőkkel miért - a piaci okok mellett azt mondja mind, hogy azt a grunt workot lenyomják AI-al ami régen csuti meló volt.

Rengetegen behypolnak meg hazudnak dolgokat, ez is látszik, de az is hogy rengeteg mindenben nyújt valós spórolt időt. Nemtudom te mit dolgozol, de ha bármi irodai munka, szerintem érdemes kipróbálni bedobálni néhány feladatod és megnézni az outputokat.
Ezek szerint te ugy hasznalod, ahogy kell es a te feladatkorodre tokeletesen hasznalhato is, mert gyakorlatilag szoveget generalsz meghatarozott szabalyok menten.

A problema pont az IT oldalon van, mert szoftvert fejleszteni nem csak annyit jelent, hogy legeneraltatok 1000+ sor kodot es kesz a termek. Ugyanazt a funkcionalitast meg tudom irni szinte vegtelen sok modon, de a rendszerbe illeszthetosegen nagyon hamar el tud bukni a generalt kod, ha mar kicsit is egzotikusabb utakon evez az ember.
Az upper management ugyesen behazudja, hogy az AI miatt nincs szukseg juniorokra, mikozben a valosag az, hogy a Covid utani novekedeseket meg kell nyirbalni es ugy altalanossagban a belepesi kuszob is magasabb lett az utobbi evekben. Minden sokkal komplexebb, mint volt mondjuk 10-15 eve.

Programozo vagyok, probalgattam mar a ChatGPT-t, a Geminit, Github Copilotot, a Deepseeket a gepemen futtatva es bizonyos feladatokban tud segiteni, de pont annyit kell ellenorizni, mint egy juniort. Szemre lehet mukodik a dolog, de mindig van valami, amit manualisan javitani kell. Ha valakinek van valami jo doksija, hogyan kell jol promptolni ezeket a bugocsigakat, akkor nagyon megkoszonom :)

Egyebkent a masik nagy problemam, hogy elbutit :lol: Szogegyszeru dolgokat mar inkabb generaltatok, mint legepeljem, ami miatt tokre el is felejtem, hogyan kene magamtol megirni.
nem értek az AI-hoz mi a levélárba kézirat olvasásra használjuk (inkább még csak tanítjuk,) illetve, majd ezekből adatbázist építeni, de az, hogy valaki lustul/elbutul, az szerintem nem az AI hibája, hanem az egyéné :D

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2025. január 29., szerda 13:13

Halfkey írta: Ez viszont botorság. Az elmúlt kb egy hét alatt 40 elearning videó scriptjét raktam vele össze. Chatgpt nélkül jó ha 15 ment ennyi idő alatt.

Más példa, volt egy nagy ügyfelünk akiknek rengeteg munkaerőpiaci kutatást kell csinálnunk. Régebben ez ótvar sok idő volt statistan, könyvtárakban, stb. Most bedobom perplexitybe mit akarok, és megcsinálja nekem a táblát forrásokkal együtt.

Harmadik példa, egyszerűen lehalt a junior IT-s toborzás. Beszéltem cégekkel és vezetőkkel miért - a piaci okok mellett azt mondja mind, hogy azt a grunt workot lenyomják AI-al ami régen csuti meló volt.

Rengetegen behypolnak meg hazudnak dolgokat, ez is látszik, de az is hogy rengeteg mindenben nyújt valós spórolt időt. Nemtudom te mit dolgozol, de ha bármi irodai munka, szerintem érdemes kipróbálni bedobálni néhány feladatod és megnézni az outputokat.
Ezek szerint te ugy hasznalod, ahogy kell es a te feladatkorodre tokeletesen hasznalhato is, mert gyakorlatilag szoveget generalsz meghatarozott szabalyok menten.

A problema pont az IT oldalon van, mert szoftvert fejleszteni nem csak annyit jelent, hogy legeneraltatok 1000+ sor kodot es kesz a termek. Ugyanazt a funkcionalitast meg tudom irni szinte vegtelen sok modon, de a rendszerbe illeszthetosegen nagyon hamar el tud bukni a generalt kod, ha mar kicsit is egzotikusabb utakon evez az ember.
Az upper management ugyesen behazudja, hogy az AI miatt nincs szukseg juniorokra, mikozben a valosag az, hogy a Covid utani novekedeseket meg kell nyirbalni es ugy altalanossagban a belepesi kuszob is magasabb lett az utobbi evekben. Minden sokkal komplexebb, mint volt mondjuk 10-15 eve.

Programozo vagyok, probalgattam mar a ChatGPT-t, a Geminit, Github Copilotot, a Deepseeket a gepemen futtatva es bizonyos feladatokban tud segiteni, de pont annyit kell ellenorizni, mint egy juniort. Szemre lehet mukodik a dolog, de mindig van valami, amit manualisan javitani kell. Ha valakinek van valami jo doksija, hogyan kell jol promptolni ezeket a bugocsigakat, akkor nagyon megkoszonom :)

Egyebkent a masik nagy problemam, hogy elbutit :lol: Szogegyszeru dolgokat mar inkabb generaltatok, mint legepeljem, ami miatt tokre el is felejtem, hogyan kene magamtol megirni.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2025. január 29., szerda 13:11

Hát, akkor rosszul használják, mert nem értik mi ez. :mrgreen:

Jó használat: az AI kimenetének végeredményét emberi döntés alá vetni.
Rossz használat: az AI kimenetének végeredményét automatizálni azaz emberi döntéshozatal nélkül elfogadni és végrehajtani az alapján egy folyamatot.

Most szoftverfejlesztés világából tudok mondani példát: junior kódja sem élesedik jó esetben anélkül, hogy ne nézné meg valaki tapasztaltabb.

...és igen, pont emiatt a hype természetesen nagyobb, mint amit valójában tud az egész.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. január 29., szerda 12:34

nmate írta: AI önmagától nem csinál semmit. Aki használja, az felelősségre vonható. Ismétlem, ez egy eszköz, nem egy önálló entitás. Pont olyan, mintha egy keresőmotort eredményével dolgoznál.
Es pontosan sokan nem ugy hasznaljak, mint egy keresomotort, hanem mint egy onallo entitast. Mint amikor a forditasnal a google translate be van masolva.

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2025. január 29., szerda 12:21

AI önmagától nem csinál semmit. Aki használja, az felelősségre vonható. Ismétlem, ez egy eszköz, nem egy önálló entitás. Pont olyan, mintha egy keresőmotort eredményével dolgoznál.

Pont amit Halfkey ír.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. január 29., szerda 12:19

zsuninnyo írta:
Pipita írta:

És egy junior IT-s mindig jól dolgozik? :mrgreen:
Nem, de mig egy junior ha nem dolgozik jol felelossegre tudsz vonni tobb embert is, es meg tudod talalni a hibat a munkafolyamatban amin tudsz javitani, addig az AI eseten ha nem dolgozik jol, hapoghatsz mint hal a szatyorban. Mi nem hasznalhatunk AI-t ezert gozom sincs milyen szinten van, amit hobbikent kiprobaltam az mind egy idegesito gyakornok szintjet erte el.
Nemigazán értem mit akarsz mondani, mert az AI-t is ember használja. Ha a munka szar, akkor az ember felelőssége aki nem volt képes azt megfelelően használni. Vagy te az Excelt is felelősségre vonnád ha elütsz egy képletet?

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. január 29., szerda 11:59

Pipita írta:
zsuninnyo írta:

Es mindig jol dolgozik?
Nem, de mig egy junior ha nem dolgozik jol felelossegre tudsz vonni tobb embert is, es meg tudod talalni a hibat a munkafolyamatban amin tudsz javitani, addig az AI eseten ha nem dolgozik jol, hapoghatsz mint hal a szatyorban. Mi nem hasznalhatunk AI-t ezert gozom sincs milyen szinten van, amit hobbikent kiprobaltam az mind egy idegesito gyakornok szintjet erte el.

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2025. január 29., szerda 11:36

Halfkey írta:

A másik kérdésre, a videóink kb 3-5 percesek. A munkafázis scriptelésnél az, hogy megmondom chatgptnek mik a fő pontok és takeawayek amit szeretnék a videóban elmondani (a struktúránkat meg a stílusunkat az eleje óta ismeri, ott betanítottam), ő legenerálja, én meg részenként megadom a videós stábnak milyen animációt, fotót, videót szeretnék hogy menjen mellette.

Ami már csak opcionális mert amúgy fel is lehetne utána személyesen venni ha úgy akarja az ember: másik kolléga legenerálja az AI avatarunkkal ahogy felmondja, aztán videós összevágja script szerint a kért képi világot, a generált videót és hangot. Utóbbit nyilván felolvashatnád te is, csak nekünk a folyamatos piaci változás miatt kellett olyan megoldás amin ha változtatni kell valamit, akkor nem kell újra stúdióba vonulni mindenkinek, hanem csak újra kell generálni meg vágni pár részt.
Köszi!

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. január 29., szerda 11:06

zsuninnyo írta:
Halfkey írta:

Es mindig jol dolgozik?
A másik két példáról tudok jobban beszélni e tekintetben, hiszen az a saját munkám. Amikor nem dolgozik jól, megmondom neki mi a szar benne és kijavítja. Rajtam múlik, ilyen egyszerű. Egy-két olyan beszélgetés van amit feladtam mert nem jutok oda ahova szeretnék, de ez inkább a market research példánál amikor nincs rendes adat sehol.

A másik kérdésre, a videóink kb 3-5 percesek. A munkafázis scriptelésnél az, hogy megmondom chatgptnek mik a fő pontok és takeawayek amit szeretnék a videóban elmondani (a struktúránkat meg a stílusunkat az eleje óta ismeri, ott betanítottam), ő legenerálja, én meg részenként megadom a videós stábnak milyen animációt, fotót, videót szeretnék hogy menjen mellette.

Ami már csak opcionális mert amúgy fel is lehetne utána személyesen venni ha úgy akarja az ember: másik kolléga legenerálja az AI avatarunkkal ahogy felmondja, aztán videós összevágja script szerint a kért képi világot, a generált videót és hangot. Utóbbit nyilván felolvashatnád te is, csak nekünk a folyamatos piaci változás miatt kellett olyan megoldás amin ha változtatni kell valamit, akkor nem kell újra stúdióba vonulni mindenkinek, hanem csak újra kell generálni meg vágni pár részt.

Nem hazudjuk azt hogy "élő" ember olvassa, direkt bevállaljuk hogy ai avataros elearning, de amúgy vakteszteken nem vette észre senki hogy nem ember olvassa (én igen, mert látom/hallom hogy nem így beszélek, meg felismerem a mozdulatokat. ha tudja valaki hogy figyelje ezt, észreveszi).

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. január 29., szerda 10:21

Galacticos írta:
Realista24 írta: Booking id-ra add meg a szallas foglalasi szamot, nem az az id kell?

Amugy meg hivd oket, +44 20 3320 2609, angolul beszelo ugyintezo elerheto kb. mindig. Multkor neggyel beszeltem egy delutan
Arra azt irja hogy invalid. :lol:
Koszi megprobalom akkor ezt a szamot, en masikat hivtam azt csak varakoztatott azt szetkapcsolt.
Na, mi a helyzet? :D
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Tjacks

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2025. január 29., szerda 10:14

Pipita írta:
zsuninnyo írta:

Es mindig jol dolgozik?
Nem de nagyon lelkes és tanulni/fejlődni akar, mondjuk az AI is. :D

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2025. január 29., szerda 10:04

zsuninnyo írta:
Halfkey írta:

Es mindig jol dolgozik?

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2025. január 29., szerda 9:16

AI egy nagyon hasznos eszköz tud már most lenni, csak tudni kell használni, felparaméterezni (kontextust adni neki).

Én kódoláshoz használok egy Cursor nevű code editort, ami custom modelt használ arra, hogy megbecsülje, következő lépésként mit akarok végrehajtani. Nagy kódbázis esetén egész jól működik, sok olyan munkától szabadít meg, ami nyűg. De pl. egy Github Copilot nem nagy segítség.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. január 29., szerda 8:21

Halfkey írta:

Es mindig jol dolgozik?

Tjacks

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2025. január 29., szerda 6:11

Halfkey írta:
Az elmúlt kb egy hét alatt 40 elearning videó scriptjét raktam vele össze. Chatgpt nélkül jó ha 15 ment ennyi idő alatt.
Ezek a videók milyen terjedelműek? Azért kérdezem mert nekem is foglalkoznom kéne tutorialokkal, és már látom hogy AI lesz belőle az idő spórolás végett.

Hozzáteszem én egy kicsit hányok az egésztől több okból kifolyólag, egyrészt a társadalmi hatása amit Blevi írt ,másrészt a munkapiaci változás miatt. Tök jó hogy gyakorlatilag leállt a junior IT toborzás, ezek szerint nincs miért aggódnia az átlag embereknek a munkájuk miatt.... :/

De mivel kikerülhetetlen a technológia így kénytelen vagyok foglalkozni vele.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. január 29., szerda 1:50

Egyelore ezek a modellek csak egy jol tippelo statisztikai robotok, amik megtippelik, hogy adott inputra mi lehet a valasz. Ez a technologia mar nagyjabol 15 eve jelen van elesben, csak nem chatbot formajaban es nem egettek milliard dollarokat a feltanitasaval.
Ez igaz.
Egyelore az egesz csak a media altal van felfuttatva, a hatekonysagnovelese nem merheto a rengeteg hallucinacio miatt. Egy-egy specifikus feladatra feltanitott modellel egyebkent jol el lehet boldogulni, de azt hatalmas hibanak latom, hogy valami foldi istensegkent kezelik a keves technologiai ismerettel nem rendelkezok es minden hulyeseget megkerdeznek toluk.
Ez viszont botorság. Az elmúlt kb egy hét alatt 40 elearning videó scriptjét raktam vele össze. Chatgpt nélkül jó ha 15 ment ennyi idő alatt.

Galacticos

HozzászólásSzerző: Galacticos » 2025. január 28., kedd 20:21

Realista24 írta: Booking id-ra add meg a szallas foglalasi szamot, nem az az id kell?

Amugy meg hivd oket, +44 20 3320 2609, angolul beszelo ugyintezo elerheto kb. mindig. Multkor neggyel beszeltem egy delutan
Arra azt irja hogy invalid. :lol:
Koszi megprobalom akkor ezt a szamot, en masikat hivtam azt csak varakoztatott azt szetkapcsolt.

Vissza: