Nem mondom, hogy nagy barátja lennék a közvélemény kutatásoknak, azt meg végképp nem, hogy értem vagy ismerem a módszertanjukat. Azt viszont nem értem, hogy a teljes népesség körében a 26% pártot nem választó vagy nem szavazó 26%, ebben ki tudja hány százalék tervez és fog is választani de még nem tudja, hogy kire. Tehát minimum 74%-os választási részvétel lenne az Idea intézet szerint, ha most vasárnap lenne választás. Ehhez képest 1990-től kezdődően csak 2002-ben haladta meg a választási részvét a 70%-ot, 70,5% volt. Igaz az utolsó kettő választáson is megközelítette a részvét a 70%-ot, de el nem érte. Nekem ez nem tűnik valóságos jól leíró adatnak.halamadrid írta: Az első idei közvélemény kutatás - IDEA: https://szol24.hu/2025/01/21/brutalis-k ... a-szerint/
9%-os előny a Tiszának, DK a határon, a Mi Hazánk továbbra is jól tartják magát. Kutyapárt 3%.
A 2022-es Összefogás 7 partjából a maradék 6 együtt 1%-ot szerezne.
Megnéztem a 2022-es választás előttről pár közvélemény kutatást, mind 20% alatti bizonytalant mért a teljes népességben. Ezzel szemben 69,6% jelent meg az urnáknál. Ha a két adatot összevetjük, azt látjuk, hogy kb 12-13% előnyt nevezhetünk tényleges előnynek. A nem pártválasztókat persze mindig alul mérik választások előtt. Ez is érdekes kérdéseket vet fel a módszertannal és a többi eredményükkel kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy az udvari ellenzés törpe pártjai mellet lesznek szavazatok. Saját buborékban, online hírfogyasztóként viszont kb reálisnak tűnnek a számok. Persze nem tudom, hogy mennyire pontosítok magamban jól. Kb olyan ez a mérés, mint a bajnoki tabella a 7. forduló után. erőviszonyokat mutat de eredményt valószínűleg még nem.