OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. január 14., kedd 15:05

kiserik írta:
nuevo_ericco írta:

Korábban leírtam külön, hogy nem a bérből élő középosztályra értettem.
Amúgy a magánegészségügy a legtöbb esetben a diagnosztikára alkalmas, ha a beavatkozásra kerül sor, akkor ők is gyakran az állami infrastruktúrát veszik igénybe, bérbe.
Márpedig a magánegészségügy nagyon nagy részét a bérből élő középosztály tartja el. Egyébként is, mi tartozik pontosan a bérből élő középosztályba?
Realista24 írta:

Vegyunk egy terdszakrendelest. Haziorvos, beutalo, kartonzo, idopontkeres, legyen 2-3 honap xy dokihoz.
Ugyanezt a dokit elerem 1 heten belul masik harom helyen, maganba 40ezerert (kezdesnek).

Ezaltal nem jobb minoseget veszek, hanem csak idot, ahogy te is irod.
Azzal, hogy idot veszel magadnak, mastol veszed el (szegenyektol), a doki es maganeü intezmenyek kaszalnak.

De mi lenne, ha az a 40ezer a zsebemben maradna, 2 honap helyett 2 het alatt bejutok a rendelesre, es a dokinak sem kell 4 helyen dolgoznia.

A masik kedvencem a maganrendelesbol korhazba kuldott paciensek, rendelesi idoben, soron kivul.
Azzal Te mástól időt nem veszel el. Nem miattad és a magánrendelés miatt lesz leterhelt a rendszer.

Alapból szét kellene szedni a magán és az állami eü-t, értem ez alatt, hogy aki államiban dolgozik, az ne dolgozhasson magánban is. Másrészt rengetegen vannak olyanok a rendszerben, akik csak feltartják azt. Nika szokott mesélni, hogy milyen emberek milyen tünetekkel foglalják a rendszert. Az is általános, hogy nem tartják be az utasításokat, csak égetik a TB pénzét. Erre is lehetne találni megoldást, csak akkor felháborodna egy réteg.

lényeg a lényeg, hogy ezer sebből vérzik az eü, de erre akkor sem az a megoldás, hogy akkor Te, mert ki tudod fizetni a 40.000-et, fizess többet az államnak adó formájában.
Bocs a dupláért:
Ha választani kéne a magán és az állami közt, sokan előbbiben maradnának. Aztán akkor majd nem 2 hónapot várna a tb fizető a vizsgálatra, hanem 5-öt. Meg nem lenne speciális műtét, mert nincs aki megcsinálja.
Jellemzően aki valamiben jó (térdsebész, vállsebész, stb), azok magánban is rendelnek. Ha ezeket kiveszed az államiból, nem lesz neked vállműtéted, se LCA plasztikád, mert aki meg tudja csinálni, az nem államiban van.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2025. január 14., kedd 15:03

Realista24 írta:
kiserik írta:
Csak hogy itthon maradjunk, ha teszem azt én például fizetem a TB-t, meg mindent, de megtehetem, hogy elmenjek magán dokihoz, mert nem akarok például sorokban állni, meg várakozni, akkor én nem veszem ki eléggé a részemet a társadalmi felelősségvállalásból, mert esetleg valaki szarul használja fel, vagy netán ellopja az én befizetett adómat? Nem mellesleg, az állami egészségügyet is tehermentesítem azáltal, hogy nem azt használom, így több idő, pénz, energia jut arra, aki azt használja?

Tehát összegezve, ha én segítem a rendszert azzal, hogy fizetem az adómat, de nem veszem igénybe az azért járó szolgáltatást, akkor nekem még többet kellene fizetnem. Jól értem? És mégis miért?
Vegyunk egy terdszakrendelest. Haziorvos, beutalo, kartonzo, idopontkeres, legyen 2-3 honap xy dokihoz.
Ugyanezt a dokit elerem 1 heten belul masik harom helyen, maganba 40ezerert (kezdesnek).

Azzal, hogy idot veszel magadnak, mastol veszed el (szegenyektol), a doki es maganeü intezmenyek kaszalnak.

De mi lenne, ha az a 40ezer a zsebemben maradna, 2 honap helyett 2 het alatt bejutok a rendelesre, es a dokinak sem kell 4 helyen dolgoznia.

A masik kedvencem a maganrendelesbol korhazba kuldott paciensek, rendelesi idoben, soron kivul.
#vidékihelyzet

A szakrendelésre nálunk 2-3 hét kb. az előjegyzés, cserébe az "előírt" 21 beteg helyett 50-60 beteg van egy napra beírva. Vagyis minden idöpontra 3 beteg. És akkor mindenki elégedetlen, hogy várakozni kell, "miértőthívjákbe", "nekemekkorra volt időpontom".
Példa: volt olyan szakrendelős napom, h egy időpontra 11-en voltak beírva!
A rendszer túlterhelt, mert országosan kevés az ortopéd-traumatológus. Így csak egy adott számu szakrendelés müködik. Ez nem a "dokinak 4helyen dolgozni" dolog. Nincs kapacitás többet megnézni, sok helyen így is túltoljak az előjegyzést.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. január 14., kedd 15:02

nuevo_ericco írta:
kiserik írta: Csak hogy itthon maradjunk, ha teszem azt én például fizetem a TB-t
Amúgy a magánegészségügy a legtöbb esetben a diagnosztikára alkalmas, ha a beavatkozásra kerül sor, akkor ők is gyakran az állami infrastruktúrát veszik igénybe, bérbe.
Márpedig a magánegészségügy nagyon nagy részét a bérből élő középosztály tartja el. Egyébként is, mi tartozik pontosan a bérből élő középosztályba?
Realista24 írta:

Azzal Te mástól időt nem veszel el. Nem miattad és a magánrendelés miatt lesz leterhelt a rendszer.

Alapból szét kellene szedni a magán és az állami eü-t, értem ez alatt, hogy aki államiban dolgozik, az ne dolgozhasson magánban is. Másrészt rengetegen vannak olyanok a rendszerben, akik csak feltartják azt. Nika szokott mesélni, hogy milyen emberek milyen tünetekkel foglalják a rendszert. Az is általános, hogy nem tartják be az utasításokat, csak égetik a TB pénzét. Erre is lehetne találni megoldást, csak akkor felháborodna egy réteg.

lényeg a lényeg, hogy ezer sebből vérzik az eü, de erre akkor sem az a megoldás, hogy akkor Te, mert ki tudod fizetni a 40.000-et, fizess többet az államnak adó formájában.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. január 14., kedd 14:49

kiserik írta:
nuevo_ericco írta: Akkor nem a progresszív adózás a megfelő szó rá, elismerem.
Viszont szerintem akkor sincs rendben, hogy a hivatásos állami szervek alulpénzeltek, erre megjelennek a jól felszerelt, magánkézben lévő alternatíváik, akiket a szupergazdagok zsebből kifizetnek. És ugyanez a véleményem az egészségüggyel és oktatással kapcsolatban, hogy ne kelljen egész Amerikába menni. Ha van egy réteg, amelyik simán el tud tartani egy egész alternatív állami intézményrendszert, miközben az eredeti vészesen alulfinanszírozott, ezer sebből vérzik, akkor az a réteg egyszerűen nem veszi ki eléggé a részét a társadalmi felelősségvállalásból.
Ha az állami intézményekkel semmi vagy minimális gond nem lenne, az emberek 99%-nak megfelelne, és ezen felül alakulna ki egy magánrendszer, egy szavam sem lenne, de sajnos nem ez a helyzet.
Csak hogy itthon maradjunk, ha teszem azt én például fizetem a TB-t, meg mindent, de megtehetem, hogy elmenjek magán dokihoz, mert nem akarok például sorokban állni, meg várakozni, akkor én nem veszem ki eléggé a részemet a társadalmi felelősségvállalásból, mert esetleg valaki szarul használja fel, vagy netán ellopja az én befizetett adómat? Nem mellesleg, az állami egészségügyet is tehermentesítem azáltal, hogy nem azt használom, így több idő, pénz, energia jut arra, aki azt használja?

Tehát összegezve, ha én segítem a rendszert azzal, hogy fizetem az adómat, de nem veszem igénybe az azért járó szolgáltatást, akkor nekem még többet kellene fizetnem. Jól értem? És mégis miért?

Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2025. január 14., kedd 14:45

kiserik írta: Csak hogy itthon maradjunk, ha teszem azt én például fizetem a TB-t

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2025. január 14., kedd 14:41

nuevo_ericco írta: Akkor nem a progresszív adózás a megfelő szó rá, elismerem.
Viszont szerintem akkor sincs rendben, hogy a hivatásos állami szervek alulpénzeltek, erre megjelennek a jól felszerelt, magánkézben lévő alternatíváik, akiket a szupergazdagok zsebből kifizetnek. És ugyanez a véleményem az egészségüggyel és oktatással kapcsolatban, hogy ne kelljen egész Amerikába menni. Ha van egy réteg, amelyik simán el tud tartani egy egész alternatív állami intézményrendszert, miközben az eredeti vészesen alulfinanszírozott, ezer sebből vérzik, akkor az a réteg egyszerűen nem veszi ki eléggé a részét a társadalmi felelősségvállalásból.
Ha az állami intézményekkel semmi vagy minimális gond nem lenne, az emberek 99%-nak megfelelne, és ezen felül alakulna ki egy magánrendszer, egy szavam sem lenne, de sajnos nem ez a helyzet.

Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2025. január 14., kedd 14:34

Anthony írta: Hát ha fából meg kartonból építkeznek utána nem tudom miért csodálkoznak. Leggazdagabb negyedek, ha nekik sem telik téglára meg cserépre akkor így jártak, legalább fel lehet újítani egészen a design-t.
Mit tudsz kezdeni egy kiegett beton / tegla hazzal? El kell bontanod, mert hasznalhatatlan. Talan mas indok is van azon tul, hogy "nem telik ra" vagy "nezd ezek de hulyek".

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2025. január 14., kedd 13:15

Akkor nem a progresszív adózás a megfelő szó rá, elismerem.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2025. január 14., kedd 12:14

nuevo_ericco írta:
Zack írta: Tehát szerint a progresszív szja nem engedné, hogy egyesek magántűzoltókat alkalmazzanak.
Több jutna az állami tűzoltóságnak. Ha valaki a magasabb befizetett adó után is magántűzoltóságra akar költeni, legyen. De most az van, hogy a leggazdagabbak alig fizetnek adót (elég nagyok, van elég pénzük trükközni), és az így spórolt pénzen már teljes alternatív közszolgáltatásokat tudnak kifizetni szinte mindenből. Akinek van magántűzoltóságra, annak legyen magasabb adóra is.
Ami a kérdésedet illeti a határokat lehetne mozgatni, megtalálni az egyensúlyt, de én sem elsősorban bérből élőkre gondoltam. Kezdetnek mondjuk lehetne egyezség az országok között, hogy bizonyos % alá nem megyünk, ami az adókedvezményeket illeti a nagytőke számára, stb. Ha jól tudom, van is ilyen kezdeményezés a nyugati világban, csak hát épp a populisták nem szavazzák meg sehol, mert mögöttük is olyanok állnak, akik leszarják a társadalmi felelősségvállalást, csak a profit érdekli őket.
1. Akikről itt szó van, a gazdagoknak teljesen mindegy milyen a jövedelmre alkalmazott adókulcs szerkezete, mert nem bérből élnek. Innentől az egész eszmefuttatásod értelmetlen, mert olyan helyzetből indulsz ki ami nem létezik - hogy valaki csilliárdokat, luxusvillákat és magántűzoltókra valókat keres bérből. Ha ez a célod amit leírsz, arra nem progresszív adózás, hanem a tőkepiaci jövedelmek/osztalékok magasabb adója a megoldás (hogy jó-e vagy sem, az más kérdés), meg adóleírási kiskapuk lezárása.

2. Az ‘alig adóznak’ abból a szempontból téves állítás, lineáris adózásnál is aki többet keres, többet adózik. Persze ezek az általad említett emberek sokszor tényleg alig adóznak, de ez megint egy olyan dolog aminek amúgy semmi köze a progesszív adózáshoz, abban is alig adóznának.

3. Ha a bevételeket az állam most sem a tűzoltóságra költötte, szerintem elég bátor azt gondolni hogy na ha megnöveljük az adót, ez a plusz pénz pont a legjobb helyre menne.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2025. január 14., kedd 12:08

Anthony írta: Hát ha fából meg kartonból építkeznek utána nem tudom miért csodálkoznak. Leggazdagabb negyedek, ha nekik sem telik téglára meg cserépre akkor így jártak, legalább fel lehet újítani egészen a design-t.
én is jót nevettem a videón, ahol légi felvétel, és minden porig égve a gecibe, de az egy db kb sértetlen házon ott tanakodik mindenki a hsz-ekben, hogy vajon hogy lehet ez, mit találhatott ki a tulaj? :lol: :lol: :lol: :coffee:
thereisonly1ronaldo

Anthony
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo

HozzászólásSzerző: Anthony » 2025. január 14., kedd 12:01

Hát ha fából meg kartonból építkeznek utána nem tudom miért csodálkoznak. Leggazdagabb negyedek, ha nekik sem telik téglára meg cserépre akkor így jártak, legalább fel lehet újítani egészen a design-t.

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2025. január 14., kedd 12:00

Gonzi írta: Csak hogy az ordog ugyvedje legyek: Ha ezek az emberek terhet vonnak le a tuzoltosagrol, az tulajdonkeppen nem elonyos mindenkinek?
Ha nem arról szólnának a hírek, hogy az állami tűzoltóság alulfinanszírozott, akkor talán. Vagy ha ilyenkor kötelezni lehetne a magántűzoltóságokat és az őket pénzelőket, hogy bizony mindenki tulajdonát védjék, ne csak azt a két tucát, már az is jobb lenne.
Zack írta: De komolyan, ha az amúgy is sávos amerikai SZJA-rendszert még jobban széthúznák (a magas jövedelműek még több adót fizetnének), akkor is ugyanaz lenne a téma: hogy fizessenek még többet
Hozzám azok a hírek jutnak el, hogy hogyan adóznak kevesebbet a milliárdosok, hogyan hoznak létre leányvállalatokat adóparadcsomokban, és minden egyes adminisztráció azzal vádolja az előzőt, hogyan intézett alacsonyabb adót a szupergazdagoknak.
Zack írta: Az 'egyensúly' megtalálása szja kérdésben úgy tűnik mindig ott csapódik le, ahol a közepes jövedelműek (középosztály) hirtelen gazdagnak számítanak, és rájuk húzzák az adóemeléseket.
Mindent a középosztály szív meg, plusz azok a kkv-k, akik megpróbálnak becsületesek maradni.

Gonzi
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Xabi Alonso

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2025. január 14., kedd 11:46

nuevo_ericco írta:
Zack írta: Tehát szerint a progresszív szja nem engedné, hogy egyesek magántűzoltókat alkalmazzanak.
Több jutna az állami tűzoltóságnak. Ha valaki a magasabb befizetett adó után is magántűzoltóságra akar költeni, legyen. De most az van, hogy a leggazdagabbak alig fizetnek adót (elég nagyok, van elég pénzük trükközni), és az így spórolt pénzen már teljes alternatív közszolgáltatásokat tudnak kifizetni szinte mindenből. Akinek van magántűzoltóságra, annak legyen magasabb adóra is.
Ami a kérdésedet illeti a határokat lehetne mozgatni, megtalálni az egyensúlyt, de én sem elsősorban bérből élőkre gondoltam. Kezdetnek mondjuk lehetne egyezség az országok között, hogy bizonyos % alá nem megyünk, ami az adókedvezményeket illeti a nagytőke számára, stb. Ha jól tudom, van is ilyen kezdeményezés a nyugati világban, csak hát épp a populisták nem szavazzák meg sehol, mert mögöttük is olyanok állnak, akik leszarják a társadalmi felelősségvállalást, csak a profit érdekli őket.
Csak hogy az ordog ugyvedje legyek: Ha ezek az emberek terhet vonnak le a tuzoltosagrol, az tulajdonkeppen nem elonyos mindenkinek? Ha leadoztak volna tobbet, lehet rosszabbul hasznosult volna fel az az osszeg, hisz tudjuk, az allam mindig rossz gazda. Egyebkent eleg nehez elhinnem hogy Kaliforniaban, a jelenlegi adozas mellett ne lenne eleg budzse fenntartani a tuzoltosagot, most igy hirtelen ez alapjan az adat alapjan nem ugy tunik hogy gondban vannak, vagy akkor minden amerikai allamban rosszak a bevetelek: https://taxfoundation.org/data/all/stat ... a-fy-2021/

Egyebkent Norvegiaban az 1.1%-os vagyonado noveles vegul egy 500 millio dollaros csokkenest hozott, nem olyan egyszeru megadoztatni a felso reteget: https://leenallalingham.com/2024/12/12/ ... ax-failed/

Zack
Kedvenc játékosaid: Zidane

HozzászólásSzerző: Zack » 2025. január 14., kedd 11:40

nuevo_ericco írta:
De komolyan, ha az amúgy is sávos amerikai SZJA-rendszert még jobban széthúznák (a magas jövedelműek még több adót fizetnének), akkor is ugyanaz lenne a téma: hogy fizessenek még többet, mert az állam, a jelenlegi 'méltányos' (ők fogadták el) bevételei mellett sem képes megoldani a problémáit. Pedig a kampányfinanszírozásra szánt dollár-százmilliókat az elnökjelöltek donorai akár egy-egy ilyen célra is fordíthatták volna. Na de populista kérdésre populista válasz.

Ami a globális minimumadót illeti, az EU-ban 2025-ben már életbe lép. Persze, csak a konszolidált szinten 750 millió euró árbevételt meghaladó csoportokra vonatkozik, de a lényeg, hogy ezentúl az anyaország beszedheti azt az adókülönbözetet, amit a helyi lokális adóparadicsomok alacsonyabb társasági adókulcsa nem von el a cégektől. Ez jó irány, de még mindig messze van attól, hogy igazán kiegyensúlyozott legyen a rendszer.

Az 'egyensúly' megtalálása szja kérdésben úgy tűnik mindig ott csapódik le, ahol a közepes jövedelműek (középosztály) hirtelen gazdagnak számítanak, és rájuk húzzák az adóemeléseket. Például az, aki bruttó 800 ezer forintot keres, simán benézhető 'jól keresőnek', és máris adóztatják, mint a gazdagokat. Ehelyett talán előbb az alkotmányos költségek, extra adók, és egyéb rejtett pénzszivattyúk területén kéne rendet tenni, hogy kiderüljön, egy normálisan működtetett piacgazdaságban tényleg szüksége van-e az államnak a polgárai további megsarcolására. Mert jelenleg inkább a rossz pénzügyi gazdálkodás tűnik a fő gondnak, nem a 'nem elég' adóbevétel.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2025. január 14., kedd 11:16

cart írta:
Realista24 írta:

Mekkora volt a 2017-es teruletre, meg a 21-es?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... _wildfires

Azt irja hogy a legnagyobb kiterjedesu tuz 2021-ben 1 millio hold volt, a 2024-es evre osszesen ir ennyit. 2020 total 4.5 millio hold.
Koszi.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2025. január 14., kedd 11:11

nmate írta:
h3x0r írta: ...
Egy LLM esetében ezért pénzt kérnek amit csináltok itt néha. :mrgreen:
https://x.com/i/grok
biggest californian wildfires

:mrgreen:

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2025. január 14., kedd 11:07

h3x0r írta: ...
Egy LLM esetében ezért pénzt kérnek amit csináltok itt néha. :mrgreen:

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2025. január 14., kedd 11:06

Realista24 írta:
cart írta: Azert nem lattuk mert ha atlag ember hazai egnek le, akkor annak nincs akkora hirerteke hogy eljusson hozznak. Legutobb 2021-ben volt nagy tuzvesz, elotte meg 2017, mid a ketto ketszer akkora volt mint a mostani nagyjabol teruletre.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... _wildfires

Azt irja hogy a legnagyobb kiterjedesu tuz 2021-ben 1 millio hold volt, a 2024-es evre osszesen ir ennyit. 2020 total 4.5 millio hold.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2025. január 14., kedd 11:04

Realista24 írta:
cart írta: Azert nem lattuk mert ha atlag ember hazai egnek le, akkor annak nincs akkora hirerteke hogy eljusson hozznak. Legutobb 2021-ben volt nagy tuzvesz, elotte meg 2017, mid a ketto ketszer akkora volt mint a mostani nagyjabol teruletre.
August Complex Fire (2020): This fire was the largest recorded in California, burning over 1,032,648 acres across multiple counties including Mendocino, Humboldt, Trinity, Tehama, Glenn, Lake, and Colusa. It was caused by lightning strikes and led to the destruction of 935 structures.

Dixie Fire (2021): The second-largest wildfire, it scorched 963,309 acres in Butte, Plumas, Lassen, Shasta, and Tehama counties. It was started by power lines and led to the destruction of 1,311 structures.

Mendocino Complex Fire (2018): This fire burned 459,123 acres across Colusa, Lake, Mendocino, and Glenn counties. It was notable for merging two large fires and resulted in the destruction of 280 structures.

SCU Lightning Complex Fire (2020): It burned 396,625 acres in several counties including Stanislaus, Santa Clara, Alameda, Contra Costa, and San Joaquin. This fire was caused by lightning and destroyed 225 structures.

Creek Fire (2020): This fire in Fresno and Madera counties burned 379,895 acres, with 858 structures destroyed. It was also started by lightning.

LNU Lightning Complex Fire (2020): It consumed 363,220 acres in Napa, Solano, Sonoma, Yolo, Lake, and Colusa counties, causing 1,491 structures to be destroyed and leading to six deaths.

2025
20,967 Total Emergency Responses
124 Wildfires
40,588 Acres Burned
23 Fatalities: Preliminary pending coroner confirmation
12,300+ Structures: Damage assessments are underway for Palisades & Eaton Fires

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2025. január 14., kedd 10:59

Vissza: