Azért ez nem ilyen egyszerű. Nagyon sok ember nem szereti az RMDSZ-t csak van amit úgy hivnak politikai realitás. Voltak próbálkozások hogy legyen több/más magyar párt de nem ment. Be kell látni hogy a demográfiai helyzet nem enged meg több magyar pártot vagy igen de akkor azok teljesen súlytalanok lesznek. Másfelől az RMDSZ olyan háttérrel rendelkezik hogy lényegében lehetetlen kiütni a pozíciójából. Tehát marad a politikai realitás mert egyik román párt sem hoz, tesz semmi olyat ami a magyar közösségnek jó. Az sem teljesen igaz hogy mindig nagy volt az összhang az RMDSZ és a Fidesz között. Volt néhány év mikor egyenesen elmérgesedett a viszony mert a Fidesz pont az RMDSZ kihívó magyar pártokat támogatta. Most igaz hogy nagy az összhang de ez is csak politika. Ezt csak a pontosság kedvéért.Kacsoh írta:Persze, hogy fideszesek. Mivel erdélyi vagyok én is jobban átlátom a szituációt ami nagyon egyszerű. Romániában egy magyar párt van, az RMDSZ(a fidesz csicskai), így a Romániában élő magyarság egyértelműen rájuk szavaz, ugyanazt a szar propagandát kapják mint akik az M1 et nézik. A csapból is az folyik, hogy Orbán a legnagyobb, a legjobb, vele mindenki tárgyal, nem engedi be a migránsokat stb.. és jön a másik része is, hogy igen, miattuk kaptuk meg a magyar állampolgárságot, a baba után a köldökzsinór programot, plusz évi egy alkalommal 100k forintot utalnak ha a gyereked magyar osztályba jár. Egyszerűen megveszik az itteni magyar szavazatokat. De például ha bárkivel leállok erről vitázni, hogy baszki, azért mert utalnak neked évi 100k forintot, megvesznek téged kilóra és nekünk alapból nem lenne szabad szavaznunk egy olyan ország belpolitikájába ahol nem is élünk. De sajnos kurvara nincs kivel, mindenki csak annyit lát, ha elmegy szavazni, hogy tulipán, és arra kell nyomni mert hát az Orbán is miattuk jár ide tusványosra... Agyfasz az egész'shutterisland írta: nekem voltak erdelyi kollegaim itt angliaban az elozo munkahelyemen es ismertem is parat munkan kivul is.
rohadt jo arcok voltak, teljesen normalisak, csiptem is oket, de amugy (egymastol fuggetlenul) mindegyik fix fideszes volt, amelyikrol tudtam a politikai hovatartozasat.
nehanynal meg most is lattam fideszes v orbanos contentet megosztva v lajkolva.
pedig ok itt nem voltak se m1 nezok, se NER lovagok, meg birkanak se tuntek, de erdelyt is bevakitotta a fidesz.
Az hogy pl. az erdélyi magyarság többsége fidesz és Orbán párti nem véletlen. Elintézhetjük azzal hogy megveszik őket kilóra de ez bőven túlmutat ezen. Megfordítva mit adott, adtak vagy hogyan segítették a baloldali pártok amikor kormányon voltak az erdélyi magyarságot? Rövid lenne a lista... Tehát ne is várja egyik baloldali párt se hogy nagyon népszerű lesz mert nincs meg ennek az alapja. Másfelől az erdélyi ember nehezen felejti el a sérelmeit (pl. December 5.).
Mielőtt kérsz és elvársz valamit valakitől előtte adni, mutatni vagy legalább gesztust kellene tenni felé. Senki nem tiltotta meg soha egyik baloldali pártnak se hogy legyen egy értelmes politikája a külhoni magyarokra nézve. Tessék meg dolgozni érte és akkor változni fog a helyzet mert az erdélyi emberek nem hülyék, az élet tanította meg nekik a túléléshez szükséges pragmatikus életszemlélet és hozzáállást.