L.Miki írta:
Zack írta:
Aztán fizeti mind a kettőét az, aki 700 ezret fizet be a közösbe.
Az, hogy 700ret fizetsz be csak addig fáj, amíg a berjegyzèket nézed, aztán ki mèsz az utcára, anyagiakban gondtalanul élheted az életed, szemben azzal aki "csak" 100at fizet be, és marad neki 200, hogy ugyanazokat a termékeket, szolgáltatásokat a napi életvitelhez kifizesse, mint az akinek 1,3-ja van rá. És ez nem hovatartozás, vagy hogy aki 100at fizet csak be az buta lenne. Ő is ugyanúgy megdolgozik érte, csak azt a munkakört, nem annyira fizetik meg, na most az hogy mindenki olyan munkakört lásson el, ami után 700at fizet be, képtelenség. Én tartoztam eleinte ehhez a körhöz, hogy számolgatni kellett, hogy jöjjön ki az ember belőle, hála istennek már nem, és az, hogy levonnak temérdeknyi pénzt a bruttómból tényleg csak addig fáj, amíg nézem a berpapirt, aztán kimegyek és nincs arra gond, ha bejön egy rendkívüli kiadás.
Ha azt a befizetett 700at nem ellopnák, hanem tényleg a közügyekre fordítanák, az lenne az igazságos, hogy a gazdagabbnak se kelljen magán egészségügybe fizetni ha arra szorul, hanem rendes ellátást kapjon és már ott is van, visszajött a 700. És igen aki csak 100at fizet be, az is kapjon ugyanolyan ellátást, mert az is ugyanolyan ember, mint a másik és nem feltétlenül tehet arról, hogy csak ennyit jut ki neki.
A gazdagabb segítsen a szegényebben legalább ezzel, hogy a többől többet fizet be, így is úgyis jól el ha csak 1,3miskat keres vagy mintha 1,6ot keresne mert csak 400at vonnak le tőle.
A te megfogalmazásodban minden logikusan hangzik, csak vannak benne csúsztatások és főleg az én világfelfogásom szerint fókusz eltolódások.
Az, hogy 700 ezret fizetek be nem attól fáj, hogy látom a bérpapíron leírva, hanem attól, hogy minden pillanatban tudom, hogy a munkámra fordított idő, és nem csak a munkaórák hanem a tanulás és papírok megszerzése, az idő tekintetében nincsen semminyire értékelve. Egyébként is többől többet fizet ugyan akkora arány mellet is, aki többet keres.
A 300 ezret kereső nem azért keres kevesebbet mert azt a munkakört kevésbé fizetik meg, hanem azért mert kevesebb idő arra a munkakörre új embert szerezni, nem állít elő olyan szintű társadalmi értéket és leginkább nem kell a munka végzése közben fejleszteni magadat, hogy szakmailag stagnálhass. Ezeket is odaírva már úgy hangzik, hogy a lovaskocsit vezető taxis bár kevesebb utast, rosszabb körülmények között, több idő alatt tud elvinni a céljára, valamiért fura oknál fogva kevesebbet keres.
Arról már jókat lehetne vitatkozni, hogy bizonyos termékeket és szolgáltatásokat, mert azokat a társadalom alsóbb rétegei a bérükhöz képest nagyobb arányban vesznek meg, vesznek igénybe, jelenjen meg alacsonyabb áfakulcs. Akkor teljesülne, hogy többől arányaiban is többet fizess be, de csak a személyes döntéseid okán. Ez csak egy példa és valószínűleg rossz is, de szerintem azért érthető. Meg akarod venni a legújabb csúcskategória telefont? Oké, 27% áfa. Veszel helyette inkább egy két éves középkategóriásít? 15% áfa, vagy bármi, ami szignifikánsan alacsonyabb, mint 27%. Ne a munka milyensége és termelékenysége legyen "megbüntetve" extra adókkal, hanem a fogyasztás és leginkább a túlfogyasztás (legújabb csúcskategóriás mobil).
Ahogy a bérezés függ az oktatásban eltöltött időtől, úgy függ a termelékenységétől (társadalmi hasznosság) is. Az oktatásban töltött extra idő alternatív költség formájában jelentkezik, vagyis főleg az időt veszíted el, hogy később ez a befektetés megtérüljön. Úgy a kereset is alternatív költség formájában legyen megadóztatva ne pedig a ráfordított idő arányában. Adózz többet, ha a pénzedből többet és főleg jobbat akarsz fogyasztani.
Persze, ha nem lopnák el a befizetett adót, mindenkinek jobb lenne, de ellopják. A különböző modellek alkalmazását légmentes térben vizsgálva nem ugyan azt az eredményt kapjuk. A valóságban alkalmazás közben pedig a tisztességesen megfizetett adó után mehetek a magánegészségügybe. Oktatás ugyan ez, és szerintem a jövő szempontjából a legfontosabb kérdés, de már így is sokat fecsegtem.