A te megfogalmazásodban minden logikusan hangzik, csak vannak benne csúsztatások és főleg az én világfelfogásom szerint fókusz eltolódások.L.Miki írta:Az, hogy 700ret fizetsz be csak addig fáj, amíg a berjegyzèket nézed, aztán ki mèsz az utcára, anyagiakban gondtalanul élheted az életed, szemben azzal aki "csak" 100at fizet be, és marad neki 200, hogy ugyanazokat a termékeket, szolgáltatásokat a napi életvitelhez kifizesse, mint az akinek 1,3-ja van rá. És ez nem hovatartozás, vagy hogy aki 100at fizet csak be az buta lenne. Ő is ugyanúgy megdolgozik érte, csak azt a munkakört, nem annyira fizetik meg, na most az hogy mindenki olyan munkakört lásson el, ami után 700at fizet be, képtelenség. Én tartoztam eleinte ehhez a körhöz, hogy számolgatni kellett, hogy jöjjön ki az ember belőle, hála istennek már nem, és az, hogy levonnak temérdeknyi pénzt a bruttómból tényleg csak addig fáj, amíg nézem a berpapirt, aztán kimegyek és nincs arra gond, ha bejön egy rendkívüli kiadás.Zack írta:
Aztán fizeti mind a kettőét az, aki 700 ezret fizet be a közösbe.
Ha azt a befizetett 700at nem ellopnák, hanem tényleg a közügyekre fordítanák, az lenne az igazságos, hogy a gazdagabbnak se kelljen magán egészségügybe fizetni ha arra szorul, hanem rendes ellátást kapjon és már ott is van, visszajött a 700. És igen aki csak 100at fizet be, az is kapjon ugyanolyan ellátást, mert az is ugyanolyan ember, mint a másik és nem feltétlenül tehet arról, hogy csak ennyit jut ki neki.
A gazdagabb segítsen a szegényebben legalább ezzel, hogy a többől többet fizet be, így is úgyis jól el ha csak 1,3miskat keres vagy mintha 1,6ot keresne mert csak 400at vonnak le tőle.
Az, hogy 700 ezret fizetek be nem attól fáj, hogy látom a bérpapíron leírva, hanem attól, hogy minden pillanatban tudom, hogy a munkámra fordított idő, és nem csak a munkaórák hanem a tanulás és papírok megszerzése, az idő tekintetében nincsen semminyire értékelve. Egyébként is többől többet fizet ugyan akkora arány mellet is, aki többet keres.
A 300 ezret kereső nem azért keres kevesebbet mert azt a munkakört kevésbé fizetik meg, hanem azért mert kevesebb idő arra a munkakörre új embert szerezni, nem állít elő olyan szintű társadalmi értéket és leginkább nem kell a munka végzése közben fejleszteni magadat, hogy szakmailag stagnálhass. Ezeket is odaírva már úgy hangzik, hogy a lovaskocsit vezető taxis bár kevesebb utast, rosszabb körülmények között, több idő alatt tud elvinni a céljára, valamiért fura oknál fogva kevesebbet keres.
Arról már jókat lehetne vitatkozni, hogy bizonyos termékeket és szolgáltatásokat, mert azokat a társadalom alsóbb rétegei a bérükhöz képest nagyobb arányban vesznek meg, vesznek igénybe, jelenjen meg alacsonyabb áfakulcs. Akkor teljesülne, hogy többől arányaiban is többet fizess be, de csak a személyes döntéseid okán. Ez csak egy példa és valószínűleg rossz is, de szerintem azért érthető. Meg akarod venni a legújabb csúcskategória telefont? Oké, 27% áfa. Veszel helyette inkább egy két éves középkategóriásít? 15% áfa, vagy bármi, ami szignifikánsan alacsonyabb, mint 27%. Ne a munka milyensége és termelékenysége legyen "megbüntetve" extra adókkal, hanem a fogyasztás és leginkább a túlfogyasztás (legújabb csúcskategóriás mobil).
Ahogy a bérezés függ az oktatásban eltöltött időtől, úgy függ a termelékenységétől (társadalmi hasznosság) is. Az oktatásban töltött extra idő alternatív költség formájában jelentkezik, vagyis főleg az időt veszíted el, hogy később ez a befektetés megtérüljön. Úgy a kereset is alternatív költség formájában legyen megadóztatva ne pedig a ráfordított idő arányában. Adózz többet, ha a pénzedből többet és főleg jobbat akarsz fogyasztani.
Persze, ha nem lopnák el a befizetett adót, mindenkinek jobb lenne, de ellopják. A különböző modellek alkalmazását légmentes térben vizsgálva nem ugyan azt az eredményt kapjuk. A valóságban alkalmazás közben pedig a tisztességesen megfizetett adó után mehetek a magánegészségügybe. Oktatás ugyan ez, és szerintem a jövő szempontjából a legfontosabb kérdés, de már így is sokat fecsegtem.