kiserik írta:
Zack írta:
Köszi a válaszodat.
Nekem a Mihazánk politikája, főleg a külpolitikai elképzelési (nincs mozgástere) kifejezetten neo realista politikai iskola termékének tűnik. Használjuk ki a közösködésből, amit csak lehet és minél kevesebbet engedjünk a mi általunk elértekből a közösködés előnyeiből. Ehhez a fajta működéshez viszont legalább regionális hatalomnak kell lennünk. Ez a legjobb szándék mellet is maximum vágyálom. Nem fogunk tudni olyan ipart, szolgáltató szektort felállítani, ami olcsóságban és mennyiségben vagy presztízsben és minőségben verni fogja a EGT többi államát.
Azt gondolom, hogy minden lépéssel, amit ebbe az irányba teszünk nem a megoldás felé vezet. Megoldásnak a relatív jólétet értem. Abba nem mennék bele, hogy mi populizmus vagy képességbeli határok miatt jelölte ki ezt az utat a Mihazánk, mert a második esettel sajnos nem lehet mit kezdeni. Ezért az elsővel foglalkozom, viszont innentől nekem "biznisz pártnak" tűnik. Hiszen nincs egy olyan víziója, ami legalább a kérdések nagy többségében egy kijelölt irányba mutatna (könyv fóliázás támogatásával szemben, probléma, ha őket tiltják fb-ről, stb).
Külpolitika: alapvetően az, hogy '28-tól már nem kapunk több pénzt az EU-tól, mint amennyit befizetünk, ezért jobb lenne kilépni, nekem is kicsit kihasználós érzésű. Viszont az, hogy ennek maximum akkor van realitása, hogy gazdaságilag annyira megerősödünk és függetlenedünk, hogy ezt meg tudjuk tenni és e mentén politizálunk csak pozitív lehet. Mert ezt is sokan félre magyarázzák. Nem ki akarnak lépni mindenáron és azonnal, hanem olyan szintre hozni a gazdaságot, hogy ki lehessen lépni minden kockázat nélkül, ha mondjuk egy népszavazás úgy akarja. A nyugati kapcsolatokat megtartva nyitni keletre, északra, félre és megpróbálni önfenntartani.
A Facebook kitiltás egy nagyon érdekes történet. Érdemes utána nézni hogyan tiltotta le Toroczkait a Meta, miként tartja ma is veszélyes elemnek, mint pl Bin Laden, Hitler, miként tesz a magyar jogerős ítéletre és miként szól bele a választásokba. Nagyon érdekes téma még akkor is, ha utáljuk Toroczkait.
Nem szeretnélek rá vagy le beszélni semelyik pártra való szavazásról vagy szimpátiáról, ez a te döntésed.
Viszont az, hogy 28-tól nettó befizetők leszünk az Eu-n belül, az egyszerűen nem igaz. Csupán azt az extra felzárkóztatási pénzt nem fogjuk megkapni ami 2004 óta nem okozott tényleges felzárkózás, de okozott lokális lemaradást. Ennyi időnk lett volna ezt helyesen felhasználni, ez elmúlt.
A nettó befizetés igazi populista magyarázat mert igen nem kérdéssé degradálja azt, hogy milyen előnyökkel jár nekünk az Eu tagság (itt most gazdaságiakról írok). Egy nettó befizetőország, aminek mondjuk sikerült jól működő gazdasági szektorokat kialakítania, a nettó befizető státusza mellet is profitálni fog a közös piacból. Egy olyan ország, ahol a felzárkózás abszolút értéken nem igazán, reál értéken pedig kifejezetten nem történt meg az valóban nem fog annyira jól járni (abszolút értéken igen, máshoz viszonyítva nem). Erről viszont csak ő tehet, nem mások, ő.
Brexittel a 66 milliós UK és majdnem 3* GDP/ fővel is elhasalt. Gazdaságilag bizonyítottan rossz döntés, egy nagyobb, gazdagabb és jobb gazd földrajzi jellemzőkkel bíró ország sem bírta ezt jól. Ezután azt mondani, hogy megerősödünk, kicsit visszas. Mégis meddig? Mennyi idő alatt? Legfontosabb, hogyan?
A külpolitika nem svédasztal, ahol kiválasztasz minden neked tetsző szövetségest (jobb szó híján használom ezt) és azt kérsz és kapsz tőlük, amire neked szükséged van az szigorúan monoton életszínvonal javuláshoz. Nincs olyan, hogy elhagyod, de azért a tesómhoz, lányomhoz stb kiruccannék személyi igazolvánnyal Bécsbe.
EU-ban az fb-t és más tengerentúli multinacionális vállalatok működését első sorban a közösségi jog szabályozza, ami a nemzeti jogalkotások felett áll. Nálunk népszavaz döntött ennek a jognak az elfogadásáról. A nemzeti bíróságok nem szabályozhatják, legalábbis most még nem, ezeket a társaságokat. De ez nem is lényeges, mert nem a joggyakorlat miatt hoztam a példát, hanem azért mert egy- egy kérdést, ami ugyan arról a tőről fakad a Mihazánk bizonyítottan a saját érdeke szerint mást gondol.
Olyan ez, mintha azt mondanám, hogy téged nyugodtan rúgjon tökön bárki, de engem senki sem rúghat meg. Mit kínál az, aki ennyire szélsőségesen különböző módon ítél meg ennyire hasonló szituációkat?