Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

nuevo_ericco

Re: Politika

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 20., péntek 13:07

Blanco88 írta: Szerintem Dánia és hollandia sem oldotta meg a párhuzamos társadalmak problémáját.
Teljesen senki sem tudja, mert ahhoz olyan eszközök kellenének, amelyek finoman szólva sem emberségesek. Még olyan rendszerekben sem sikerül, amelyek kevésbé válogatnak az eszközökben. És ez a múltban is így volt. Viszont egy többség számára elfogadható szinten lehet tartani azokat, és ez egyes országokban többé-kevésbé működik.
Amúgy a legújabb hírek szerint a svédek konkrétan fizetnének azoknak, akik visszamennek a saját hazájukba. Na erre kíváncsi vagyok, hogyan fog elsülni.

Blanco88
Kedvenc játékosaid: Raul, Hierro, Ramos, Valverde
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Dynamo Dresden

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 20., péntek 12:37

nuevo_ericco írta: Hollandiában és Dániában a bevándorló hátterű emberek többsége integrálódott. Persze nem az összes, azoktól pedig, akik pár éve vannak ott, nem várható el, hogy minden kulturális és egyébb akadályt leküzdjenek ennyi idő alatt. De a 20. sz.-ban történő bevándorlást viszonylag megoldották, Franciaországhoz képest mindenképp.

Most én kérdeznék. Milyen személyes tapasztalat alapján vagy ennyire elutasító a ezekkel a dolgokkal szemben? Miért gondolod azt, hogy ezek mindig és minden körülmény között negatívak?
Szerintem Dánia és hollandia sem oldotta meg a párhuzamos társadalmak problémáját. Bár azt elismerem, hogy a dán szigorítások eredményesek.

Személyes tapasztalatom a rejtett "erőforrásunkkal" szabolcsiként gondolom adja magát....

Ha az irreguláris migrációval kapcsolatban kérdezed ott "sajnos" valószínűleg többel találkoztam, mint a fórum nagyrésze együttesen és bátran mondhatom, hogy a döntő többségnek sem a képessége, sem a szándéka nincs meg, hogy integrálódjon.
"Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég"

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 20., péntek 12:07

Blanco88 írta: Csak kicsit álságos, amikor a szegregált oktatás ellen szólal fel valaki és közben a szegregált magán iskolába járatja a gyerekét.
Aki a nem szegregált oktatást nyomatja mindig és minden körülmény között, az nem liberális. A liberális fenntartja azt jogot, hogy akinek telik rá, az pl. magániskolába járathatja a gyerekét, vagy az iskola dönthessen arról, hogy hogyan kezeli a szociálisan nem fejledt gyerekeket.
Blanco88 írta:Szerinted melyik országokban sikeres az integráció?
Hollandiában és Dániában a bevándorló hátterű emberek többsége integrálódott. Persze nem az összes, azoktól pedig, akik pár éve vannak ott, nem várható el, hogy minden kulturális és egyébb akadályt leküzdjenek ennyi idő alatt. De a 20. sz.-ban történő bevándorlást viszonylag megoldották, Franciaországhoz képest mindenképp.

Most én kérdeznék. Milyen személyes tapasztalat alapján vagy ennyire elutasító a ezekkel a dolgokkal szemben? Miért gondolod azt, hogy ezek mindig és minden körülmény között negatívak?

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 20., péntek 11:56

nuevo_ericco írta:
Blanco88 írta:

Én pedig gyakran tapasztalom, hogy egy nagy liberális csak elméletben elfogadó. Ameddig nincs tétje. Ha az ő gyerekének kell 15 3h-s gyerekkel egy osztályba járnia, vagy ha az ő társasházának lépcsőházában vágnak disznót, akkor az már mindjárt speciális helyzet.
A nyugati társadalmakban pedig már mindenki elismeri az integráció kudarcát és a párhuzamos társadalmak létrejöttét.
Mondjuk a liberálisnak sem kell eltűrnie, ha a gyerekét bullyzzák, vagy egyenesen törvényt sértenek a szomszédok. Liberális nem azt jeleni, hogy mindent szabad, hanem mindenki jogai addig terjednek, amíg azok mások jogait nem sértik. Disznót öl a szomszéd a lépcsőházban, az mások jogait sérti, két meleg polgári esküvőt köt, nem.
Nem tudom, ki az a mindenki, de egyes helyeken kudarc, egyes helyeken nem. Tegnap írta valaki, hogy ahol a valódi integráció volt a cél, ott kevesebb a probléma, ellentétben azokkal az országokkal, ahol olcsó munkaerő importálása volt a cél, viszont mellé nem volt intágrációs politika, koncepció, mint a franciaáknál a 70-es években, ott valóban több a probléma, és a múltbeli hibákért fizetnek jelenleg.
Elbeszélünk egymás mellett.
Persze, hogy nem kell eltűrnie senkinek ezeket. Csak kicsit álságos, amikor a szegregált oktatás ellen szólal fel valaki és közben a szegregált magán iskolába járatja a gyerekét. Ez nem hiteles. Könnyű elfogadónak lenni, ha személyesen nem érint a probléma.....
Szerinted melyik országokban sikeres az integráció?

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 20., péntek 11:43

Blanco88 írta:
nuevo_ericco írta: Nem bántottál meg, de nem is írtam, hogy nem lehetnek más tapasztalatok, külön kitértem, hogy látom a híreket én is. De láttam már előítéletes embert is elfogadóbbá válni, miután olyan munkahelyre ment, ahol többet utazott.
Én pedig gyakran tapasztalom, hogy egy nagy liberális csak elméletben elfogadó. Ameddig nincs tétje. Ha az ő gyerekének kell 15 3h-s gyerekkel egy osztályba járnia, vagy ha az ő társasházának lépcsőházában vágnak disznót, akkor az már mindjárt speciális helyzet.
A nyugati társadalmakban pedig már mindenki elismeri az integráció kudarcát és a párhuzamos társadalmak létrejöttét.
Mondjuk a liberálisnak sem kell eltűrnie, ha a gyerekét bullyzzák, vagy egyenesen törvényt sértenek a szomszédok. Liberális nem azt jeleni, hogy mindent szabad, hanem mindenki jogai addig terjednek, amíg azok mások jogait nem sértik. Disznót öl a szomszéd a lépcsőházban, az mások jogait sérti, két meleg polgári esküvőt köt, nem.
Nem tudom, ki az a mindenki, de egyes helyeken kudarc, egyes helyeken nem. Tegnap írta valaki, hogy ahol a valódi integráció volt a cél, ott kevesebb a probléma, ellentétben azokkal az országokkal, ahol olcsó munkaerő importálása volt a cél, viszont mellé nem volt intágrációs politika, koncepció, mint a franciaáknál a 70-es években, ott valóban több a probléma, és a múltbeli hibákért fizetnek jelenleg.

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. szeptember 20., péntek 11:39

M1Ö írta: Hát, nem egyszerű kitölteni. Sok kérdés ellentmond egymásnak. De örülök, hogy nem az jött ki, mint a múltkori kvízből, hogy amúgy a DKra is szavazhatnék. :kalapos:
Nekem nem tűnt fel ellentmondás, inkább csak az, hogy egyes témákat több szempontból közelít meg

weah
Kedvenc játékosaid: weah
Kedvenc csapatod: feyenord arsenal

HozzászólásSzerző: weah » 2024. szeptember 20., péntek 11:38

Rozsabimbo2019 írta:
weah írta:
Az igazságot miért ne lehetne kimondani,mindenki tudja csak hát ha nem beszélünk róla akkor az nem is létezik.Gázában mit művelnek?A médai teljesen elhalgatja történéseket... Ti elhiszitek hogy a világ legjobb titkosszolgálata nem tudott erről az egészről? Nagyon is tudott,csak hagyták megtörténni a dolgokat ezzel megnyitva az utat a magasabb cél érdekében,ahogy már jópárszor a történelem folyamán.
Pontosan ezt írtam pár oldallal odébb. Még nácinak is ócskák vagytok, mert nem mered leírni, hogy zsidó tempó, csak annyit hogy ZS. Sok undorító dolgot csinál a lelki vezetőd, de, legalabb azt felvállalná... még ennyire se futja tőle, annyira szarember. :/
Hát hiányzik nekem egy bumm a fajtijaidtól? Nem!

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. szeptember 20., péntek 11:33

M1Ö írta: Hát, nem egyszerű kitölteni. Sok kérdés ellentmond egymásnak. De örülök, hogy nem az jött ki, mint a múltkori kvízből, hogy amúgy a DKra is szavazhatnék. :kalapos:
szembesultel csak a valodi ertekrendeddel :mrgreen:
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

M1Ö
Kedvenc játékosaid: Zidane; Modric, Isco, Ramos; Nagy Ádám; Özil, Xabi
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2024. szeptember 20., péntek 11:29

Hát, nem egyszerű kitölteni. Sok kérdés ellentmond egymásnak. De örülök, hogy nem az jött ki, mint a múltkori kvízből, hogy amúgy a DKra is szavazhatnék. :kalapos:
De Gea - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Verratti - Isco - Benzema, Agüero

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. szeptember 20., péntek 11:13

nmate írta: Igen, én már töltöttem, szerintem bassza meg mindenki, bármit akar. :mrgreen: Fontos számomra az, hogy a világ szabad, békés, de fenntartható legyen, a kettő a jelen helyzetben viszont már sosem lesz kivitelezhető. A megoldás valami néhol saját magának is ellentmondó vegyes irányzat lehetne, de ahhoz nincs időm, hogy ebbe belegondoljak, pláne nem, hogy ki is fejtsem. :lol:
"Perfectly balanced, as all things should be" :shifty:

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2024. szeptember 20., péntek 11:11

Igen, én már töltöttem, szerintem bassza meg mindenki, bármit akar. :mrgreen: Fontos számomra az, hogy a világ szabad, békés, de fenntartható legyen, a kettő a jelen helyzetben viszont már sosem lesz kivitelezhető. A megoldás valami néhol saját magának is ellentmondó vegyes irányzat lehetne, de ahhoz nincs időm, hogy ebbe belegondoljak, pláne nem, hogy ki is fejtsem. :lol:

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 20., péntek 11:11

nuevo_ericco írta: Nem bántottál meg, de nem is írtam, hogy nem lehetnek más tapasztalatok, külön kitértem, hogy látom a híreket én is. De láttam már előítéletes embert is elfogadóbbá válni, miután olyan munkahelyre ment, ahol többet utazott.

swfan

HozzászólásSzerző: swfan » 2024. szeptember 20., péntek 10:46

Ismeritek ezt a tesztet? https://8valueshu.github.io/

Szerintem az egyik legjobb "politikai iránytű" teszt, 4 tegelyen vizsgálja az egyén politikai elhelyezkedését, benne van kiserik kedvence is, a "globalista-szuverenista" tengely is :D

A fentebbi a magyar fordítása a tesztnek, az eredeti itt található ha valaki inkább azt töltené ki: https://8values.github.io/

Ha van rá 10-15 percetek, töltsétek ki, kíváncsi vagyok, kinek mi jön ki :D

Kezdem én: https://i.imgur.com/0q8ywCh.png

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 20., péntek 10:44

Blanco88 írta: Nem szeretnélek megbántani, de lehetnek más emberek más tapasztalatokkal és azokból levont más következtetésekkel.
Nem bántottál meg, de nem is írtam, hogy nem lehetnek más tapasztalatok, külön kitértem, hogy látom a híreket én is. De láttam már előítéletes embert is elfogadóbbá válni, miután olyan munkahelyre ment, ahol többet utazott.
Blanco88 írta: még akkor sem értem miért kellene minden országban ilyen multikulturális társadalmakat létrehozni?
Nem érveltem amellett, hogy létre kell. A hozzászólásom saját tapasztalat alapján arról szólt, hogy ahol ez a helyzet, ott sem annyira forró a kása, mint azt sokan a neten látják.
Az egyén ez ellen úgysem tehet sokat, és gyakran kormányok sem, mert válhat tömeges illegális migráció nélkül is multikultivá egy város, térség, stb. És ez nem valami modern dolog, elég olvasgatni az ókori Alexandriáról.
Blanco88 írta: Nyilván ez már a nyugati országokban nem választás kérdése, viszont mi itt még dönthetünk erről. Az meg ugye nem kérdés mi az álláspontja a liberális értelmiség által olyan nagyon lenézett szavazóknak.
Minden döntés előtt fontos a párbeszéd, és az nagyon nehéz, ha az emberekben szándékosan félelmet, pánikot keltenek, így gyakran elzárkóznak a párbeszéd elől is. Ezt általánosságban írom, nem csak a multikulturális témára.
Amúgy amióta az eszemet tudom, a két oldal között folyamatos a lenézés. A népi-urbános ellentét nem mostanában kezdődött, és az sem új dolog, hogy ezt mindenki egyoldalúnak érzi, ha magára veszi.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára nuevo_ericco 2024. szeptember 20., péntek 10:47-kor.

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 20., péntek 10:21

nuevo_ericco írta: Az én tapasztalatom is az...
Nem szeretnélek megbántani, de lehetnek más emberek más tapasztalatokkal és azokból levont más következtetésekkel. Bármilyen hihetetlen is, ezek az emberek nem azért gondolják azt a világról amit, mert nem olyan olvasottak, tanultak mint te.
Ha el is fogadom, hogy a te tapasztalataid egyetemes érvényűek (nem azok) még akkor sem értem miért kellene minden országban ilyen multikulturális társadalmakat létrehozni?
Nyilván ez már a nyugati országokban nem választás kérdése, viszont mi itt még dönthetünk erről. Az meg ugye nem kérdés mi az álláspontja a liberális értelmiség által olyan nagyon lenézett szavazóknak.

M1Ö
Kedvenc játékosaid: Zidane; Modric, Isco, Ramos; Nagy Ádám; Özil, Xabi

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2024. szeptember 20., péntek 10:00

ferni írta: Lévai Anikó: Kisasszony, kedves, csak egy önkéntes vagyok

Kibaszott szánalmas.

Mint valami királyi család, akik annyira nem képesek, hogy leereszkedjenek a pórnéphez...

Közben meg basszameg papíron egy senkik, akiknek az lenne a dolga, hogy népet segítség és ne romba döntsék napról napra...
A sofőr aki otthagyta az elején, már fixen ki van rúgva :lol:
De Gea - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Verratti - Isco - Benzema, Agüero

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2024. szeptember 20., péntek 9:53

Lévai Anikó: Kisasszony, kedves, csak egy önkéntes vagyok

Kibaszott szánalmas.

Mint valami királyi család, akik annyira nem képesek, hogy leereszkedjenek a pórnéphez...

Közben meg basszameg papíron egy senkik, akiknek az lenne a dolga, hogy népet segítség és ne romba döntsék napról napra...

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 20., péntek 8:31

Tegnap Pozsonyban volt tüntetés a Kultúrminisztérium előtt, mivel az új Fico (szoci) kormány ugyanúgy elkezdte a kultúrkampfot a (szerintük) liberalizmus ellen, mint idehaza a döbrögi pár éve, és láttam egy nagyon jó molinót: "A fasizmus ellenszere az olvasás, a rasszizmusé az utazás.".
Az én tapasztalatom is az, és kérem, ne vegye itt magára senki, személyes tapasztalatról van szó, hogy aki utazik, esetleg huzamosabb időt tölt el valamelyik nyugati országban, multikulti városban, annak a véleménye mérséklődik a bevándorlókkal, liberalizmussal, különböző kisebbségekkel, stb. kapcsolatban.
Én is látom a híreket, a bevándorló hátterű emberek által elkövetett bűncselekményeket, és ezeket büntetném, sőt, példát statuálnák velük, de hiszem, hogy ez ugyanúgy kisebbség, mint mondjuk az eredeti lakosság között a szélsőbal vagy a szélsőjobb. Itt is könnyű belekerülni egy hírspirálba, ami aztán torzítja a látásmódot.
Jómagam Stevenageben éltem egy évet, igazi multikulti kisváros Londontól északra, és eleinte bennem is ott volt a szorongás, teljesen furcsa volt a helyzet, környezet. Viszont pár hónap elteltével ez teljesen elmúlt, és kedélyesen beszélgettem a nigériai szomszédommal, bangladesi kolegáimmal vagy a pakisztáni árussal a kisboltból. Volt, hogy a bolt előtt bandáztak a haverjai, és velük is. Persze ott is van bűnözés, gyanús alakok, de tapasztalataim alapján semmivel sem több, min a panelek közt idehaza, ahol felnőttem.
Ami pedig talán a legjobban pozítívan meglepett, hogyan maradt angol a város a jellegzetes pubjaival, meccsnapokon, a tipikus óriási mezős parkokban különböző rendezvényeken úgy, hogy a tömegben voltak mindenféle kultúrából érkező emberek.

ArjenMagicRobben

HozzászólásSzerző: ArjenMagicRobben » 2024. szeptember 20., péntek 2:43

BlancoMark írta: Nem gondolom, hogy ciki lenne a magyar kultura. Szemely szerint tobb nyugati orszagban eltem es tanultam. Mindig buszken es elvezettel beszeltem a magyar identitasomrol. De ez csak a felszin, a beszelgetes eleje egy idegen emberrel. Az elso par percen tul ez mar nem szamit, utana mar tenyleg az szamit, hogy az az illeto milyen ember. Ha jo, becsuletes ember nemes celokkal, akkor ellesztek, ha nem nem. Fuggetlenul attol, hogy honnan jott. Eppen emiatt tartom egy hibas elkepzelesnek, hogy tul sok energiat feccoljek/feccoljunk a nemzeti identitasunkba. Ott van a felszinen, de a melyben nem ez mozgatja az univerzumot.
Ezzel abszolút egyertértek, saját tapasztalataim is hasonlók. Az irodában két mellettem ülő kolléga közül az egyik bangladesi, a másik egyiptomi, de mindkettő madridista úgyhogy jól elvagyunk :D Fontosabb ez, mint a nemzet meg a vallás :mrgreen:

Szerintem aki töltött egy huzamosabb időt külföldön, úgy hogy nem voltak magyarok körülütte az nagyon hamar rájön erre. Persze büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok és szívesen beszélek is róla ha szóba kerül, de nem ekörül forog a világ.

Viszont tény, hogy fontos a környezet is. Vannak országok amelyek sokkal befogadóbbak, mint mások. Itt USA-ban nagy átlagban nyitottak az emberek, és ha holnap úgy döntenék, hogy székelyruhában megyek be az irodába akkor se történne semmi. Itt nagyon azt érzem, hogy az egész kultúra befogadó, persze valamennyire kell asszimilálódni mindenkinek. Ehhez hozzátartozik, hogy itt mindenki bevándorló az indiánokat leszámítva, csak vannak akik hamarabb jöttek. De sok ázsiai barátom megerősítette, hogy ilyen szempontból sokkal kellemesebb számukra USA, mint Európa nagyrésze (néhány kivételtől eltekintve, mint Dánia vagy Norvégia). Főleg Kelet-Európában azért még eléggé "egyféle" a népség, így nehezebb beilleszkedni a bevándorlóknak. Persze komplikált a téma, hiszen Európában az se könnyít, hogy minden országnak saját nyelve van, USAban meg mindenki nagyjából tud angolul úgyhogy egy fokkal könnyebb a beilleszkedni nyelvileg.

Szerintem nagyon hasznos bárkinek, hogy eltöltsön pár hónapot külföldön, vegyes környezetben. Így az embernek lesznek mindenféle barátai, muszlimok, feketék, kínaiak, indiaiak, arabok, latinók stb. Aztán rájön az ember, hogy nagy része mindegyiknek teljesen normális, el lehet velük beszélgetni bármiről. Nyilván hülyék is vannak mindegyikből, úgy ahogy magyarból is de ez minden nemzettel így van. Persze van sok minden amiben nem értek egyet pl. az arabokkal vagy az indiaiakkal, de attól még jól megvagyunk, nem esünk egymás torkának. Ilyen szempontból a foci, meg a sport úgy általánosságban nagyon hasznos. Ténylegesen kultúrákon átível, bárkivel találkozok és kiderül, hogy Real szurkoló egyből van közös téma, tök mindegy mit gondolunk a politikáról meg vallásról.

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 19., csütörtök 22:44

node írta: Kiserik és a többi nemzetállamot féltő, a nemzetállami ideától való elfordulásban a nyelv és kultúra menthetetlen elvesztését vízionáló fórumtársnak szeretettel:
A magyar etnikai térszerkezet változásai a honfoglalástól napjainkig (https://real.mtak.hu/117806/1/353-Tanul ... 110806.pdf)

Ennél rövidebb (megbízható) forrást nem ismerek a témában, de mivel 15 oldalról van szó, néhány saját intuíciótokon alapuló bejegyzés helyett (vagy mellett) szakítsatok időt az elolvasására.
Továbbra is két dolgot állítok.
1. Ha megszünnek a nemzetállamok, attól nem lesz békésebb a világ, (sőt) csak más törésvonalak mentén ölik egymást az emberek.
2. A nemzetállam érték, amit érdemes megőrizni.

Vissza: