BlancoMark írta:
Nem gondolom, hogy ciki lenne a magyar kultura. Szemely szerint tobb nyugati orszagban eltem es tanultam. Mindig buszken es elvezettel beszeltem a magyar identitasomrol. De ez csak a felszin, a beszelgetes eleje egy idegen emberrel. Az elso par percen tul ez mar nem szamit, utana mar tenyleg az szamit, hogy az az illeto milyen ember. Ha jo, becsuletes ember nemes celokkal, akkor ellesztek, ha nem nem. Fuggetlenul attol, hogy honnan jott. Eppen emiatt tartom egy hibas elkepzelesnek, hogy tul sok energiat feccoljek/feccoljunk a nemzeti identitasunkba. Ott van a felszinen, de a melyben nem ez mozgatja az univerzumot.
Ezzel abszolút egyertértek, saját tapasztalataim is hasonlók. Az irodában két mellettem ülő kolléga közül az egyik bangladesi, a másik egyiptomi, de mindkettő madridista úgyhogy jól elvagyunk

Fontosabb ez, mint a nemzet meg a vallás
Szerintem aki töltött egy huzamosabb időt külföldön, úgy hogy nem voltak magyarok körülütte az nagyon hamar rájön erre. Persze büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok és szívesen beszélek is róla ha szóba kerül, de nem ekörül forog a világ.
Viszont tény, hogy fontos a környezet is. Vannak országok amelyek sokkal befogadóbbak, mint mások. Itt USA-ban nagy átlagban nyitottak az emberek, és ha holnap úgy döntenék, hogy székelyruhában megyek be az irodába akkor se történne semmi. Itt nagyon azt érzem, hogy az egész kultúra befogadó, persze valamennyire kell asszimilálódni mindenkinek. Ehhez hozzátartozik, hogy itt mindenki bevándorló az indiánokat leszámítva, csak vannak akik hamarabb jöttek. De sok ázsiai barátom megerősítette, hogy ilyen szempontból sokkal kellemesebb számukra USA, mint Európa nagyrésze (néhány kivételtől eltekintve, mint Dánia vagy Norvégia). Főleg Kelet-Európában azért még eléggé "egyféle" a népség, így nehezebb beilleszkedni a bevándorlóknak. Persze komplikált a téma, hiszen Európában az se könnyít, hogy minden országnak saját nyelve van, USAban meg mindenki nagyjából tud angolul úgyhogy egy fokkal könnyebb a beilleszkedni nyelvileg.
Szerintem nagyon hasznos bárkinek, hogy eltöltsön pár hónapot külföldön, vegyes környezetben. Így az embernek lesznek mindenféle barátai, muszlimok, feketék, kínaiak, indiaiak, arabok, latinók stb. Aztán rájön az ember, hogy nagy része mindegyiknek teljesen normális, el lehet velük beszélgetni bármiről. Nyilván hülyék is vannak mindegyikből, úgy ahogy magyarból is de ez minden nemzettel így van. Persze van sok minden amiben nem értek egyet pl. az arabokkal vagy az indiaiakkal, de attól még jól megvagyunk, nem esünk egymás torkának. Ilyen szempontból a foci, meg a sport úgy általánosságban nagyon hasznos. Ténylegesen kultúrákon átível, bárkivel találkozok és kiderül, hogy Real szurkoló egyből van közös téma, tök mindegy mit gondolunk a politikáról meg vallásról.