Értem a félreértést, a kelti frontot földrajzi meghatározásként írtam, nem mint maga a front. Valóban pár logikai lépést kihagyva írtam le.füst írta:Értem, akkor az eredeti hozzászólásod volt félrevezető, mert a keleti fronton a 2. magyar hadseregnek nem volt feladata deportálás sehol semmilyen formában. Egyből a frontvonalba kerültek, erejük sem volt a védekezésen kívül egyéb feladatokra. A doni katasztrófa után ugyan működtek még a keleti fronton megszálló csapatok, de javarészt ők is partizánokkal hadakoztak többnyire, hátravonva, reguláris harcérintkezéshez gyengék voltak már.Zack írta:
A magyarországi deportálásokra vonatkozóan viszont nincs igazad, a német megszállásig Horthy kifejezetten óvta a zsidóságot ettől, a megszállás után pedig a független magyar kormány megszűnt, ebből következően neki már nem volt beleszólása a dolgok menetébe. Az általad bemutatott hatékonyság az nem Horthy érdeme.
Nem véletlenül kegyelmezett meg neki Sztálin, majd a szövetségesek Nürnbergben. Illetve lisszaboni száműzetésében is jórészt zsidó családok adományaiból élt.
Horthy valóban nem végeztette el a deportálást, ahogy írod, és a német megszállás is így volt. A németek nem szervezték meg a deportálást, azt mi végeztük, az ő elvárásaiknál hatékonyabban. Szerintem, ha valaki hatalmat gyakorol, még ha nem is cselekedett önállóan, de ő volt a kormányzó, akkor viselnie kell a felelősséget is. Nála nagyobb bűnösöket is felmentettek, marginalizálódott, hazájukból száműzött emberekből nem akartak mártírokat csinálni. Abban viszont osztom a véleményedet, hogy Horthy nem a kiváltója volt a magyarországi holokausztnak.
De ez már nagyon elmegy az eredeti témától az orosz ukrán háborútól