weah írta:
Nem tudom pontosan az arányokat,de az szerintem nagyon nincs rendben hogy a két, esetleg 3 nagy elviszi a bevételek jó részét,ráadásul nekik mindent is lehet.
A 2010-es evek elso feleben a csapatok kulon ertekesitettek a TV-s jogokat.
14/15 a teljes 734 milliobol 276 millio (38%) a 2 nagyhoz kerult. Barca 138, Real 138, Valencia 48, Atleti 72, Sevilla 35, Villarreal 34, Bilbao 32, volt egy 20-28 millios kozepmezony, az alsok pedig 15-19 kozott kaptak
15/16-tol mar a liga adta el kollektiven a jogokat, a 16/17-es szezonban mar 1305 millio volt a teljes bevetel, amibol 297 milliot kapott a ket nagy (23%), 152-145 millio. Az Atleti 102, Valencia 91, Sevilla 77, Bilbao 73, Sociedad 60, a tobbiek 40 es 55 kozott.
Jelenleg a Real es Barca ugyanugy 160 korul kapnak, Atleti 130, Sevilla 87, Valencia 70, a kilencedik helyezett 65-ot (a regi 24-hez kepest), a tizedik 55-ot es onnan lefele nagyjabol fel-egy millioval csokken. Az utolso 45-ot kap a korabbi 15-hoz kepest.
Ha azt nezzuk, hogy a nezok milyen csapatokra kivancsiak, akkor a regi rendszer volt az igazsagos. Ha az angol modelt nezzuk, ahol evekkel ezelott 100-at kapott az utolso, 150-et az elso (fontban persze. azota valoszinuleg nottek ezek a szamok, nem neztem utana, hogy melyik szerzodes mikor jar le), ezt nevezhetjuk "egyenlonek".
A jelenlegi spanyol elosztas valahol a ketto kozott van. A nagy csapatok aranyaiban tobbet kapnak az angolokhoz kepest, de azert a kicsik sincsenek ugy kivereztetve, mint regen.
Persze lehetne azt mondani, hogy vegyek at a spanyolok is egy az egyben az angol modelt, csak azzal felo, hogy a top spanyol csapatok Europaban lemaradnak es igy a ligara se lesznek annyian kivancsiak.
Az, hogy mennyiert lehet eladni a liga tv jogait, annak is van egy max osszege, ami sose fogja meg csak megkozeliteni se az angoloket. Ez nem a Real es a Barca (meg az Atleti) kapzsisaga miatt van. Hasonlitsuk ossze a top5 bajnoksagot az alapjan, hogy az orszagoknak hany lakosuk van es hogy ezek az emberek mennyi penzt tudnak sport elofizetesekre kifizetni. Az is egy csoda, hogy a spanyol liga ezen a szinten all.