Most elmorzsoltam egy könnycseppet a vagyonkezelő cégekért. Bazki, most gyakorlatilag úgy festetted le őket, mint akik jóságosabbak, mint a Máltai szeretszolgálatHalfkey írta:No offense ha ezeket amiket írni fogok tudod, csak ennyi komment alapján nekem kicsit úgy tűnt hogy neked lehet be kéne mutatni ezt a két céget jobban. Ez a két cég a világ két legnagyobb vagyonkezelője. Nem a saját pénzükkel tulajdonolnak hú de sok mindent, hanem a befektetők - más cégek és ilyen kis magánemberek mint te vagy én - pénzén vesznek ugyanezen befektetők számára tulajdont ETF-eken, befektetési alapokon, vagy millió más megoldáson keresztül.A blackrock-ot nem kell bemutatni senkinek, nekem az a véleményem, hogy túl nagy a hatalmuk, az S&P500-on jelen lévő cégek 88%-nak ők a legnagyobb részvényesei a Vanguarddal együtt és ez a két óriás a másik legnagyobb részvényese, mondhatni fúzióban működnek.
Ennek megvan a makrogazdasági veszélye egyébként, de pont nem az a kontrolláló gyíkemberezés amiről az utolsó 2 oldal szólt, hanem hogy ezek a cégek a legtöbb befektetési formájukban nem szoktak a részvényhez járó szavazati joggal élni, vagyis sok cégben a tulajdonosok kisebb köre is tud nagyobb döntést hozni a sok tartózkodó szavazat miatt.
És emelett persze ők is tőzsdei cégek, szóval ami profitot ezzel megtermelnek az sem a felsőbb hatalomhoz jut, hanem ahhoz aki vesz a részvényeikből. Ami lehetsz akár te is, ha ennyire biztosnak látod hogy hasítani fognak.

Én elhiszem, hogy szakmailag helytálló, amit írsz, de azért amikor a fő befektetők között ilyen neveket olvasunk, mint Rothschild (állítólag laza 2,8 billió dollárral), Rockefeller, Bush, Orsini, DuPont és hasonlók, akkor picit elmerengek, mennyire irányítják az ilyen céget a kisbefektetők, mint Te vagy én és mennyire igaz, hogy nem a saját pénzükből vesznek ezt azt