Nika91127 írta:
zsuninnyo írta:
Szamomra az az ertelmes, aki az alapveto osszefuggeseket atlatja. Az iskolaban siman lehet vki 4-5-os tanulo csak azzal, hogy bemagol mindent. MIg egy masik, aki peldaul lustabb, siman 2-3-as lesz. Arrol nem is beszelve, hogy rengeteg gyereknek meg kene tanulnia tanulni, amivel nem foglalkozik senki. Attol szamomra nem lesz vki kevesbe ertelmes, mert gyerekkent nem tanitottak meg neki, mit hogyan erjen el a tanulmanyai soran. Es arrol meg nem is beszeltem, hogy vkit nem motivalnak, es emiatt nem erdekli. A buntetesen alapulo tanitas nem motival sok embert semmire.
Es te irtad a jegyek hatarozzak meg ki hova mehet. Tehat ha vki 230 ponttal mehet egyetemre, akkor a jelenlegi rendszerben o ertelmes az elmondasod szerint, de te megis azt irod, hogy neki semmi keresnivaloja egyetemen (amivel nem ertek egyet, mert egy gyerek honnan az istenbol hozzon jo dontest a jovojerol, ha senki sem segit neki). Es mindenkinek joga van azt tanulni amit akar.
Tehàt akkor szerinted az oktatási rendszer szar?
Az összefüggések megértése se megy azért "ágy" nélkül. És van, hogy "okos" ember se ért összefüggéseket.
Szerintem az oktatasi rendszer szornyu tobb szempontbol is. Es szerintem a diploma meglete semmilyen rendszerben nem jelenti azt, hogy az adott ember nem egy hulye (rengeteg a befolyasolo valtozo), a kozepiskolai jegyekrol nem is beszelve.
Nekem ertelmesnek szamit, aki erti az ok-okozatot, meg ha nem is mindenben (peldaul informacio hiany miatt, az ismeretlen ismeretlen miatt

).
De ahogy irtad is, ez szubjektiv. Csak, hogy egy kozel allo peldaval eljek, nem ertem, egy orvos hogyan lehetne ertelmes, ha kozben dohanyzik, szar kajat eszik, nem mozog, es elhizik. -> ez most egy sarkitott pelda, amit nem igy gondolok, de siman meg tudnam ervelni, hogy az ilyen az egy hulye.