1953-59, Kuba, de ott vannak a BRICS államok is csak így elsőre. Szívesen. Annyit azért látni kell ebben a világban, hogy nagyhatalom és nagyhatalom között annyira sok különbség nincs.BlancoMark írta:Ne haragudj de ez egy vegtelen bizarr pelda.Balazs írta:
Szép gondolat, de a világpolitika nem így működik.
Hipotetikusan tegyük fel, hogy megfordulnak a szerepek és mondjuk a kínai titkosszolgálatok megpuccsolják a Trudeau kormányt Kanadában. Helyette pedig egy Kína barát vezetés jön létre, sőt bejelentik, hogy nem sokára csatlakoznak a kínai katonai szövetséghez. Mit tenne ilyenkor az USA?
A: - Biden kiállna, mondana egy beszédet, hogy habár nem ért vele egyet, de Kanada egy szuverén ország, megtapsolná őket, éltetné a demokráciát.
B: Megszállnák Kanadát mielőtt a szövetség létre jönne.
Az akkori Magyarország helyzetéhez pedig úgy gondolom, hogy nem viszonyítható a mostani Ukrajna. Mi valóban nem voltunk szabad ország, míg Ukrajna az volt a 2014 előtt. Oroszbarát kormányuk volt, de az nem volt bábkormány. Semleges pufferországnak kellett volna maradniuk, egy hídnak a NATO és az oroszok között, az szolgálta volna leginkább az érdeküket.![]()
Mind Magyarorszag nepe (nem vezetes!) anno, mind az ukran nep egy szabad, demokratikus vilaghoz szeretne/szeretett volna csatlakozni.
Nem fogsz tudni olyan peldaval jonni a tortenelembol (legalabbis meglepodnek), ahol egy nep azert kelt fel vagy vivott honvedo haborut hogy egy elnyomo rendszerhez csatlakozzon.
Érdekesség, hogy az Ukrán-Orosz háború 2014 óta folyamatos, csak 22-ig az oroszok hivatalosan nem vettek részt benne.
Értelek. Csak egy kérdésem van: és mi a helyzet a másik oldallal? Mert ott elismert pénzekről tudunk, képzésekről tudunk. Az a nagyhatalom jó? Mert az én olvasatomban Oroszország és az USA külpolitikailag úgy viszonyul egymáshoz, mint a patkány és a mókus. Kb ugyan az, csak a mókusnak jobb a marketinge.csababarca írta:Igen, ezzel tisztában vagyok, mint hogy azzal is, hogy az oroszokba soha de soha ne bízzak. Ezt a történelem mondatja velem.kiserik írta:
Csaba: nem személyeskedésnek szántam, hogy egy történelem oktató tudatában lehet a történelemmel és azzal, hogy nem minden fehér és fekete még a múltban sem. Azt látom amit Dupla D ír: ha valaki elmopndja a véleményét már politikai állásfoglalást tesz. Ezen a fórumon és szoktam felhozni a Mi hazánk ügyeit, így alapból meg vagyok bélyegezve, mint Mi hazánkos, konteóhívő hülyegyerek. Ez viszont nagyon nincs így. Van amivel egyetértek, van amivel nem. De én követem őket és úgy mondok véleményt. És azt látom, hogy ezzel szinte egyedül vagyok. Ha pl megnézed a videóikat, parlamenti felszólalásaikat, akkor látod, hogy sokkal többet szidják a kormányt, mint az ellenzéket.
Rengeteg szenny van a világban és egy dolgot megtanultam az életben: a politikában nincs olyan aki nem hazudik. Legyen az politikus, párt, ország, nagyhatalom. Annyit tehetünk, hogy tájékozódunk, meghallgatunk mindenkit ítélkezés nélkül, beszélgetünk, vitázunk és utána eldönti mindenki magának, hogy kinek hisz. Mert ezek bizony hit kérdések.
Meg azt is, ami a "hitvallásom" a nagyhatalmak kérdésében: nem árt velük jóban lenni, de kellő távolságtartással, mert nem egészséges kiszolgáltatottá válni.
Emiatt, ha egy ember azzal haknizik, hogy rohadék globalisták, meg nagyhatalmak, de közben igazából csak az USA és nyugati csatlósait szidja, akkor élek a gyanúperrel, hogy őt nem általánosan a nagyhatalmak zavarják, hanem a nyugat.
Én meg azt vallom, amit leírtam fentebb.
Óó én minden videójukat megnézem, még a lakossági fórumos órás videót is, tudom mit beszélek hidd el.
Egy kezemen meg tudom számolni az oroszok felé irányuló kritikájukat, de könyvbe se férne el a nyugati hatalmak kritikája, amit megfogalmazott. De nyilván, ennyivel jobbak, aranyosabbak az oroszok, és ők nem akarnak ránk erőltetni semmit.![]()
A fidesz ugyanez, nagy mantrázás, hogy nem kérünk a nagyhatalmakból, blabla, de araboknak, kínaiaknak, oroszoknak árusítják ki az országot. Nekik is csak a nyugattal van bajuk, ami nem gond, legyen vele bajuk, mert tényleg néha nem normálisak. De akkor ne szuverenitásozzanak, mert ha nagyhatalom ellenes kritikát fogalmazok meg, az nem válogat, hogy ez jó nagyhatalom, ez rossz nagyhatalom.