'shutterisland írta:
plusz ne feledjuk a kulhoni magyarokat, ha jol tudom, a levelszavazatok 90 valahany szazaleka a fideszre ment.
nyilvan az a nehanyszaz ezer voks pici szelete a szavazasra jogosultaknak, de az is sokat mondo.
2018-ban
- 2 824 551 szavazata volt a fidesznek
- ebbol 216 561 level szavazat, aminek kb 70%-a Erdelybol erkezett. Az itteniek kb 15%-a szavazott a fideszre
2022-ben
- 3 060 706 szavazata volt a fidesznek
- ebbol 251 468 level szavazat. Ha ugyanezeket az aranyokat nezzuk, 20% jon ki. Ami ertheto is, mert a fidesz elegge baszogatta a helyi magyar partokat, nagyobb volt a kampany is. Aki facebookon csak megkerdezte, hogy akkor melyik papirt melyik boritekba kell tenni, mert nem biztos benne, az perceken belul kapta a valaszt, hogy egy oran belul ott van nala a segitseg.
En alapbol ugy vagyok vele, hogy csak az szavazzon, aki ott el vagy ott szeretne elni a jovoben. Aki kulfoldre ment es soha nem tervez haza koltozni, meg ha valtoznanak a korulmenyek is, annak az en nezeteim szerint pont annyi koze kene legyen a szavazashoz, mint az itteni oreg neninek, aki soha nem fog meg csak a szomszed faluba se atmenni. Az mondjuk mas kerdes, hogy az egyik miert szavazhat kenyelmesen levelben, a masik, akinek van magyar lakcime, az nem. (en is utobbi kategoriaban vagyok)
DE
Egyik ismerosom meg 2018-ban irta ki facebookra, hogy nem azert szavaz az egesz csaladjaval a fideszre, mert ezzel "tartoznak" a magyar allampolgarsagukert vagy mert fel Sorostol, Gyurcsanytol meg a migransoktol, hanem o ugy veszi, hogy ezzel az erdelyi magyaroknak is szimbolikusan van egy kepviselojuk a magyar parlamentben. Es amikor arrol kell donteniuk, hogy tamogassanak tovabbra is itteni iskolakat, ovodakat, egyetemeket, azt fogjak mondani, hogy a szavazatokert cserebe tovabbra is maradjanak a tamogatasok.
(Amugy a lanya ovononek tanult, pont egy ilyen egyetemen, helyben nem kapott allast, most egy magyarorszagi ovodaba jar at minden nap. De meg rajta kivul ismerek 3 lanyt, akik ugyanigy ovonok es ingaznak) Nem mondom, hogy teljesen meggyozott, de jogosak az ervei.