Halfkey írta:
Csaba, a demográfia nem azért probléma mert 10 millió magyart akar valaki vagy mert fajt védene, hanem azért mert csökken az aktívan dolgozó népesség, ami fenntarthatatlanná teszi a nyugdíjrendszert. Egész egyszerűen nem lesz elég adóbevétel, ami főleg úgy problémás hogy előtte pár hsz-el pont ezt kérted volna, a kevesebb adót.
Megoldás három van, lehet választani melyik mérget vesszük be:
- Baromira kitolni a nyugdíjkorhatárt és még a jelenleginél is nagyobb ütemben értékteleníteni a nyugdíjat
- Serkenteni a születési rátákat (erre kevés a sikersztori fejlett társadalmakban)
- Migráció (erre is azt látjuk hogy sok társadalmi feszültséget szül)
Értem.
De én nem is mondtam ezt.
Kérdésként tettem fel, hogy mit okozna ez hosszútávon.
Te megválaszoltad, köszi.
Most ezt el tudnám vinni megint ilyen olyan irányba, de nem akarok esszét írni a kapitalizmus, és az emberi mohóság viszonyáról:D
Egyébként lehet említettem ilyen fajvédő dolgot, de ezt azért, mert amikor jönnek a szüljünk a világra még egy magyart Eddák, akkor ők ezekkel érvelnek főleg. Tehát van ezek mögött tényleges probléma, és negatív hatású következmény, de akik ezt nagyon hangoztatják, azok nem ezekről beszélnek.
A kevesebb adó alatt azt értem, hogy kevesebb elvonás legyen. Vagy pl az áfa ne legyen magas, vagy a fizuból ne legyen ilyen elvonás.
Így is viszonylag nagy rétegek adómentesek, pár százezerre biztos rúg a számuk a sokgyermekeseknek, 25 év alattiaknak, vagy a 30 év alatti gyerekvállalóknak akiktől nem vonnak SZJA-t. Persze áfát ők is fizetnek a boltokban nyilván.
Nem tudom, csak gondolkozom, de nekem ez a "kettős adóztatás" marhára nem tetszik, pláne ilyen mértékben. Tudom, máshol is így van, vagy rosszabb, de nekem fura.
(mármint kettős adóztatás után azt értem, hogy vonnak adót a fizumból, ami így eleve kevesebb, majd még a boltokban kb annyit ráterhelnek a termékekre.)
Én sem tudom a megoldást, nyilván, nagyon összetett probléma, és messzire vezethetne egy ilyen beszélgetés.
De legalább itt lehet ilyen dolgokon lamentálni, értelmesen beszélgetni, ez már abszolút előremutató dolog az én szememben.