A szőlővel van munka , de a főbb munkákat én magam végzem. Metszés, nyiras stb.hehetheoriginal írta:jó de ezek a dolgok nem szedik le magukat, vagy huzzak ki magukat a földbőlrikko írta:
6000 tő szőlő éves fenntartása úgy hogy jó minőségű bort készítesz ( arany és ezüstérmes borok) 150-200k.
Ha azt nézem. Hogy ennyi szőlőből jön 10k palack és azt 2000-ert eladom, akkor bőven pluszban vagyok.
Kb 70 nm-en van burgonya, további 100 nm-en ubi, paradicsom, padlizsán, hagyma , sütőtök, sóska, borsók - babok. Egész évben kb 30k megy el csiga és bogár ölőre.
Gyümölcsös kb 20 fa , alma, körte, kakiszilva, barack, meggy , dió és cseresznye... Nem permetezem( azaz nem permeteztetem) így nincs költség.
Édesanyámnak kb csak kenyeret, tejet és húst kell vennie egész évben. Hús nagyrészt úgy intézem, hogy decemberben veszek 2-3 200kg körüli disznót és azzal bőven megoldva a dolog.
Ergo az a havi 200k az nagyon sok ... Vagy nem tudom te mekkora tenyészetre gondoltál.![]()
azt akarom csak mondani, hogy állatot tartani meg zöldséget gyümölcsöt termeszteni elég kemény munka, nem a klimás irodához meg laptophoz szokott finom kis körmök meg ujjaknak való.
Szüreti mulatság pedig családi akció. Így max annyiba fáj, hogy minden szüretkor főzni kell vagy 30 liter pörit, pacalt, gulyást , meg 6-7 kenyeret venni. Bőr, pálinka helyben , vizet meg igyon aki kiskorú:D
Az exites rész már alakulóban , igaz nem odahaza.