Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

kiserik

Re: Politika

HozzászólásSzerző: kiserik » 2023. október 26., csütörtök 13:03

Nika91127 írta:
'shutterisland írta:

amugy 3 csimotat a mai arak mellett felnevelni mennyibe kerul saccperkabe ?
regen anyamek azt mondtak, mire felno egy gyerek, egy haz ara.
Attól függ hol-hogyan-miként neveled.
Pusztán, földművesként, szerencsés esetben nem annyi, mint nagyvárosban, egyetemi végzettséggel "európai" körülményekkel.
Őőő... Ez most egy kicsit diszkriminatívra sikeredett. (Egy pusztai földműves egyetemi végzettségekkel 😘)
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. október 26., csütörtök 12:21

Ennél több, az nem kérdés szerintem. Kb csak kaja ennyi ha nem kezd el 18 évesen dolgozni.

Ahogy írtam, engem személy szerint nem a támogatás ténye, nem is feltétlenül a mértéke, hanem a formája zavar.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. október 26., csütörtök 12:14

'shutterisland írta:
Brutalisan sok az ingyen 30 millió.
Attól függ hol-hogyan-miként neveled.
Pusztán, földművesként, szerencsés esetben nem annyi, mint nagyvárosban, egyetemi végzettséggel "európai" körülményekkel.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. október 26., csütörtök 12:11

sander
Kedvenc játékosaid: Varane
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: sander » 2023. október 26., csütörtök 11:51

ferni írta: Legnagyobb baj nem az, hogy a 90es évek utáni privatizációt, ami túl lett tolva vissza akarja a Vitya csinálni, (mert a kb teljesen önellátó országból, mert gyártottunk mindent is, termeltünk mindent is, lett egy olyan, ahonnan kb függünk az importtól, ezért is ennyire brutális az infláció nálunk), a gond ott van, hogy ezt nem Magyarországnak kalapozza vissza, hanem minden a kis sleppé meg haveroké lesz...

Szóval az irány jó lenne amúgy a Fidesznél, csináltak jól pár dolgot, jó gondolatok mentén, de ez hogy a saját zsebüket tömik ilyen szinten felháborító.

Olyan szépen helyrerakhatták volna az országot, főleg ennyi EUs pénzből, helyette ez van... Szomorú.
Megmondom öszintén hogy nekem az hogy önellátó volt az ország, ez kicsit olyan mint amikor valaki azt mondja hogy Magyarország összeszerelő üzem, egyiknek sincs semmi valóság tartalma.
Jómultkor sikerült olvasgatnom a privatizációról.
Elöször is szerintem érdemes azt figyelembe venni hogy a gazdasági ágazat hogyan volt felépítve. Állami kézben voltam a nagy vállalatok, ezek a cégek egyrészt termeltek itthonra, de iszonyú mennyiségű áru ment a szovjetunioba, vagy más köztársaságokhoz. Tehát volt valamennyi kereslet ezek az áruk (most az hogy ez mennyire volt valós és mennyire irányított az szerintem szinte megfejthetetlen) iránt, és ha netalántán valamelyik cég bajba is került akkor sem volt semmi gond mert mivel állami tulajdonban volt ezért az állam kisegítette. A gond akkor kezdödött amikor a 80-as évek elején azt mondták az oroszok hogy nekik nincs szükségük ennyi árura, de a politikai berendezkedés olyan volt hogy ugye nem lehetett senki munkanélküli emiatt munkát kellett biztosítani az embereknek. Ezért nem volt más lehetőség minthogy az országot hitelek biztosításával ugyanugy müködtésék mint eddig.
1982.máj 6 belépünk az IMF-be
1982. jun. 24 belépünk világbankba.
1988-ra 12 milliárd dollárra nőt a hitelünk. 1989 májusára (ezt maga Németh Miklós ismeri el) 14,5 milliárd dollár, majd bejelentették hogy még ujabb 2,2 milliárd dollár hitelt kell felvennünk csak azért hogy a folyómérlegi hiányt tudjuk fizetni. És még 89-ben elkezdödött az állami cégek átalakítása, hogy külföldi cégek vagy magánemberek képesek legyen megvenni vagy részben megvenni a cégeket. Ha jól tudom akkor a 89-es statisztikai (ami a 88-as adatokat dolgozta fel) évkönyvben még volt egy olyan fejezet hogy állami vagyon. Ez a fejezet azóta se került bele.
És akkor persze lehetne sorolni hogy mi mindent adtak el, ha jól emlékszem 2500 nagy cég volt az állam kezébe és ebből 1900-at tudtak privazálni a maradék 600 a rendszerváltáskor tönkrement, vagy nem adták el.
Csak egy példa: Lehel hütögyár, ami nem csak hutoket gyártott hanem ugynevezett Heller-forgó féle hütürendszereket (magyar találmány) atomeröművekhez. Ezt a céget eladták a svéd Elektrolux-nak 4,3 milliárd forintért, DE körülbelül 2,7 millárd foritért egy küldöldi céggel (ami az elektroluxhoz köthetö) környezetvédelmi helyreállítást csináltak mondván hogy a szocializmusban ilyen nem volt és hogy ezt sürgössen meg kell csinálni.

Az EU-s pénzekhez meg csak annyit tudnék mondani hogy ezek a pénzek egyrészt kötöttek, tehát nem szabad felhasználásuak, másrészt meg csak egy igen keves része képez tényleges felzárkoztatást. Emlékszem amikor beléptünk az EU-ba akkor azt mondták hogy amelyik kormány belép az EU-ba azt szinte lehetetlen lesz leváltani mert annyi EU-s pénz lesz MO-n hogy minden rendbe lesz rakva. És láthatjuk hogy most hol tart az MSZP.

Azért az is érdekes amit R24 ír, (korábban már énis utaltam erre saját vallálkozásunk tapasztalatai alapján) hogy hogyan van az hogy mondjuk németbe egy cég olcsobban tud szolgáltatást nyujtani mint itthon amikor a bérköltség sokkal nagyobb mint itthon.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. október 26., csütörtök 11:36

Halfkey írta: Babaváró+CSOK 60 milla nagyon olcsó kamaton, 3 gyereknél csak 30 millát kell visszafizetni belőle. Szerintem de, ez nagyon sok.

Az egyébként számomra nem kétséges hogy támogatni kell a gyerekszületést, de nem értem miért az egyetlen módja ennek az ingatanpiac pumpálása.

Illetve nyilván de: ha ez nem is a családok, hanem az építőipari piac támogatásának a módja…
Ez max tényleg a lakáspiac pumpálására jó.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. október 26., csütörtök 11:35

Babaváró+CSOK 60 milla nagyon olcsó kamaton, 3 gyereknél csak 30 millát kell visszafizetni belőle. Szerintem de, ez nagyon sok.

Az egyébként számomra nem kétséges hogy támogatni kell a gyerekszületést, de nem értem miért az egyetlen módja ennek az ingatanpiac pumpálása.

Illetve nyilván de: ha ez nem is a családok, hanem az építőipari piac támogatásának a módja…

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. október 26., csütörtök 11:21

Marky írta:
nmate írta: CSOK plusszal elintézték azért, hogy ne álljon meg az árnövekedés. :mrgreen: ggwp
Januar-aprilis kozott biztos beprobalkoznak egy aremelessel, de egyelore en nem latom azt, hogy ez olyan szeles tomeget erinthetne. Eleve nem penzt adnak, hanem kb 4%-al jobb hitelt, a JTM ala pedig be kell ferni. A CSOK-ot pedig aki akarta az mar reg igenybe vette, ha maskor nem, akkor az idei ev masodik feleben. A 80 millios hatar is egy eros korlat, meg akar arcsokkenest is eredmenyezhet.

Varjuk ki a konkret reszleteket, mert ez eleg kodos meg.
A 10% onerot viszont tudom ertekelni.
Ugye azt tudod, hogy a babaváró 75%-a az önerőnek tekintendő hitelfelvételkor? Magyarul egy 60 millás lakást 0% VALÓDI önerővel tudsz venni...

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. október 26., csütörtök 11:19

hehetheoriginal írta: https://www.direkt36.hu/szornyu-fertoze ... kolja-ezt/

doktorbának :coffee:
Olvastam. Mi (Markusovszky) egész jóhelyen állunk.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. október 26., csütörtök 11:06

Marky írta:
A lakshitelnel is leviszik 10%-ra az onerot, ugyh az is meg fog jelenni a bankoknal alapbol.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2023. október 26., csütörtök 10:46

Marky írta:
nmate írta: CSOK plusszal elintézték azért, hogy ne álljon meg az árnövekedés. :mrgreen: ggwp
Januar-aprilis kozott biztos beprobalkoznak egy aremelessel, de egyelore en nem latom azt, hogy ez olyan szeles tomeget erinthetne. Eleve nem penzt adnak, hanem kb 4%-al jobb hitelt, a JTM ala pedig be kell ferni. A CSOK-ot pedig aki akarta az mar reg igenybe vette, ha maskor nem, akkor az idei ev masodik feleben. A 80 millios hatar is egy eros korlat, meg akar arcsokkenest is eredmenyezhet.

De amúgy ha gyártod a gyereket, nem kell annyit visszafizetni - ha jól értem.

80M-t szerintem sem sok, bár csak Budapestnen inkább: új építésű 3 szobás már nem jön ki belőle, 4 szobás az max 2000 előtt épült (régieket közül meg panelben eleve kevés ilyen van), 5 szobás pedig gyakorlatilag lehetetlen.

Amúgy szép folyamatosan esnek be ezek, nem lehet sürgetni emiatt az egészet, attól függ hogy melyik életszakaszban vagy. Mi most keresünk lakást, szorít az idő, de illetékmentesség miatt jól jönne a csok egy 4 szobás bpi lakásnál...

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2023. október 26., csütörtök 10:33

soadroli
Kedvenc csapatod: a másik

HozzászólásSzerző: soadroli » 2023. október 26., csütörtök 10:05

bolond amcsiknál megint akció volt, 22 halott, 50 sérült.
Kép

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2023. október 26., csütörtök 10:04

CSOK plusszal elintézték azért, hogy ne álljon meg az árnövekedés. :mrgreen: ggwp

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. október 26., csütörtök 9:35

https://www.direkt36.hu/szornyu-fertoze ... kolja-ezt/

doktorbának :coffee:
thereisonly1ronaldo

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. október 26., csütörtök 9:14

hogy azok akiknek elege van ebbol, az elkoltozik eggyel nyugatabbra minden gond nelkul
ahol nagy tobbsegeben ugyanugy (ebben a rossz ertelemben veve) magyarkent viselkednek. :D

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. október 26., csütörtök 8:52

géza meg csaba hipotézise megmagyarázza hogy került hatalomra Realista :D

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2023. október 25., szerda 18:25

Meg annyival egeszitenem ki, hogy most annyival jobb individualis, es rosszabb nemzeti szinten, hogy azok akiknek elege van ebbol, az elkoltozik eggyel nyugatabbra minden gond nelkul, azok akik pedig profitalnak a rendszerbol, vagy meg vannak elegedve azok maradnak, es nekik nem tudom hogy van-e olyan dolog, ami megrengetne a hituket.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. október 25., szerda 18:25

géza írta: Azon is erdemes elgondolkozni, hogy az elmult 103 evbol miert toltottunk 70-et "korszakok" alatt.

- Horthy-korszak (1920-1944)
- Rakosi-korszak (1948-56 vagy 53, de inkabb 56)
- Kadar-korszak (1956-1989)
- Orban-korszak (2010-)

Ha politikatudomanyt tanultam volna, akkor ebbe biztos melyebben beleastam volna magam, de van egy hipotezisem mely szerint a magyar tarsadalom nem "fejlodott" tovabb az egyeduralkodoi berendezkedestol, es a mostani kormanynak semmi erdeke sincs arra, hogy ez megtortenjen. Harmadik koztarsasagban elunk papiron, ami amugy mar mutatja azt, hogy itt azert ennek az elfogadasaval vannak/voltak problemak, es ugye ez a koztarsasag se annyira erzodik annak, mint mondjuk nyugaton valamelyik.

En ezt a hipotezist amugy igy elfogadtam magamnak, meg ha nincs is bizonyitva, pusztan tapasztalat alapjan, es ebbol arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy mivel egy 70-100 evvel le van maradva a tarsadalom es az orszag, ezert az egyetlen dolog, ami ezen valtoztatni tud, az az ido.
Mivel ez az onallo nep szinte allandoan valaki iranyitasa alatt volt, ezt szokta meg. A torvenyeink, szabalyaink is ilyenek, ugy kezelnek minket mint a gyerekeket, mert valahol azok is vagyunk. Keptelenek felnoni, es felelosseget vallalni, nekunk irany kell, szabaly kell, valaki kell, aki megmondja mit, hogyan, merre. Mit kell gondolni, mit szabad csinalni, mi a jo es mi a rossz. Mindenbol kibuvot, kiskaput keresunk. Ezert kene fejlesztenunk ezt a gondolkodasmodot.
Barmit nezel, vezetes, adozas, fizetes barmi, ha valahol nincs egzakt szabaly ami kikovezi az ember utjat, rogton csinalja a megkerulest es a faszsagokat. Mert az orszag lakossaganak egy nagy resze sosem nott fel igazan, hogy egy rendes onallo tarsadalomban eljen.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára zsuninnyo 2023. október 25., szerda 18:26-kor.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. október 25., szerda 18:23

géza írta:

En ezt a hipotezist amugy igy elfogadtam magamnak, meg ha nincs is bizonyitva, pusztan tapasztalat alapjan, es ebbol arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy mivel egy 70-100 evvel le van maradva a tarsadalom es az orszag, ezert az egyetlen dolog, ami ezen valtoztatni tud, az az ido.
nekem is van ilyen hipotézisem, hasonló, csak kiegészül az "apakomplexussal".
Realista24 írta:
csababarca írta: Mittomén, Realistának mond valamit, Shimano orsók 20-30%-al olcsóbbak, akciók nélkül.
Kereslek majd :mrgreen:
Csak viccelek, mert ilyen nevetseges szallitasi arak mellett meg csak nagy ismerettsegre sincs szukseg.

nyugodtan.
na igen, hát miután ezt mondtam nekik, már kevesebbet szállítok:D
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Vissza: