Nika91127 írta:
Nekem anno csak magyar-matek volt. Ott nincs ilyen "meddig jutottunk". Szerintem.
Ma már mindenből van.
Idegen nyelvek, természettudományos tárgyak, digitális kultúra, töri.
És igen, én arról beszéltem, hogy azok az eredmények pl nem relevánsak, mert teljesen máshol járunk tananyagban, mint amit fent gondolnak.
És pl 8.-ban az ált suliban semmi más nem számít, csak hogy a matek-magyar központi írásbelire felkészítsék a gyerekeket, nem pedig azt nézik, hogy fejezzük be a töri tananyagot, mert 9.-ben majd kompetencia mérés lesz.
A felvetésed jogos, de tőlünk ezt kérik számon a szülőktől kezdve, a felső vezetés, tankerek, mindenki.
Amikor ellenőrzik pl a tanmeneteket tanügyi ellenőrzés keretében, azt nézik, hogy az érettségi kompetenciákat tartalmazza-e, azokat a tananyagokat tartalmazza-e stb.
A töri érettségi is egyébként már nagyon kevés lexikális tudást követel, évszámot az esszéken kívül szinte sehova nem kell már tudni, fogalmak inkább előfordulnak valamilyen formában.
Az, hogy Te nem érettségiztél földrajzból az egy dolog.
Egy tanár nem állhat úgy hozzá a tárgyhoz 9.-ben, hogy jah tök mindegy a tananyag, úgyse fogtok érettségizni belőle. Mert éppen kitalálhatja végzősként, hogy mégis abból akar:D
Sajnos nekünk valamilyen szinten kötve van a kezünk, a tananyagot muszáj átadni.
Én szoktam emelett pluszt is, választási rendszerek megvizsgálása, pénzügyi ismeretek/tudatosság, adózás.... volt hogy megnéztük hogyan kell önéletrajzot írni, milyen feltételei vannak a munkavállalásnak, mit jelent a bruttó-nettó fizetés, milyen levonások vannak. Beléptünk az ebérjegyzékbe, és ott megnézegettük.
Tanítottam már ügyfélkapus lehetőségeket is:D
Én ezeket beleviszem, mert nem baj, hogy tudják ezeket, mire kimennek az életbe.
De én arra hívtam fel a figyelmet, hogy a magyar oktatási rendszer az nem a PISA tesztekre, és hasonlókra készít fel, nagyon nem. Most az, hogy ez gond vagy nem, az már más kérdés.