Ennek pont semmi köze nincs ahhoz amit írtam, de biztos jól esett leírnihehetheoriginal írta:egyszerűen az történt, hogy az europai fehérember a szellemi, technologiai es mindenféle fölényét kihasználta, ez van, megtörtént, erősebb kutya baszik, pláne anno, mikor egy átlagos sebbe bele lehetett halni erőd teljében....Halfkey írta:
Azért egy szintet tartsunk. Nyilván neked meg nekem meg a ma élőknek nincs ebben felelősségünk így bűntudatot sem kell érezni, de ez a magyarázgatás is kínos. Biztos te is boldog ember lennél ha meghalsz a többi magyar 90%-val együtt, de akik elveszik az életed meg a földed hoznak olyan technológiai vívmányokat hogy a maradék 10% egy részének majd több száz év múlva jobb lesz. Ez a gondolat vigasztalhatna a sírban.
ezért mondom, hogy meddig menjünk vissza? mikor az europai fehérember előtt ázsia és az ottaniak voltak a baszógépek, vagy bizáncig? menjünk el dél- és közép-amerikába, ahol évszázadokon keresztül gyilkolták egymást mindenféle módon, ott szó sem volt soha fehéremberről, amig kristóf vagy a haverja vespucci (vagy pont korábban allitolag tökvéletlen akár a vikingek) szó szerint oda nem tévedtek....
vagy meséljünk az évezredes kina vs japan konfliktusról, ott fehér szin max a zászlókon volt...
es még ki tudja milyen és miféle gyilkosságok és háborúk voltak, rabszolgasággal, szenvedéssel, millionyi halállal, ahol europa egy percre nem volt érintett. ott is akkor mindenkinek jóvátétel?
vagy nézzük csak az utolsó 100 évet? 500 évet?
szerintem meg nézzük meg a vallást, ami miatt 1000 éve a mai napig tart ez a sok faszság.
mert annyira ostoba az ember, hogy még a saját vallását se képes megérteni.

Nem kell bűntudat, nem kell jóvátétel, semmi ilyet nem mondtam. Csak hogy a mellünket se döngessük már, hogy elvittük nekik a tüzet mint a Prometheusz.