Halfkey írta:
Nemtudom nála a melegvíz mivel megy. Normál üzemmenetben semmit nem fizetek még egyébként a szaldó miatt, ezért nincs H tarifa sem. Ha a szaldót kivezetik (ami vagy jövőre vagy 2033, nem egyértelmű még) akkor majd utánanézek jobban, de első körben azzal riogattak a helyi villanyszerelők hogy az a napelemmel együtt nem fog menni, mivel azt mindhárom fázisra rá kell kötni, nem marad fázis amin jöhetne a H.
Hőszivattyúval megy a meleg víz is, éves szinten olyan 5500 kWh megy el rá (most direkt megkérdeztem, hogy nem értettem-e félre legutóbb), H tarifával. Ki lehet számolni mennyi az annyi.
Persze plusz fogyasztók is vannak, de az kevesebb mint ez.
Igen azt tudom, az nappaliról tud akkor menni már csak.
Mindegy igazából, nekem fűtés, hűtés, melegvíz-re számítások szerint 4100 kwh/év lesz a fogyasztásom, H tarifáról ez nem egy nagy dolog. (gépészeti és energetikai számítások szerint persze)
Meglátjuk, ha a visszatáplálást vissza hozzák, akkor elgondolkozom a napelemen. Mert most már se pénzem, se időm kiépíteni, talán még dec31-ig marad a szaldó.
szerk: persze sok függ a felhasználási szokásoktól, hány fok kell, mennyire szigetelt a ház, stb.