Politika
-
Re: Politika
Kap 5 évet, leül 30 hónapot, utána kocsival megy haza próbaidőre.

ha ennek is az lesz a vege hogy a bortonbol megy a temetobe akkor dealrashidm írta:A gond ott kezdődik, hogy "szinte biztos"... ahogy hehe is írta, eldobsz egy palackot és 2-8 év, megölsz valakit és kapsz érte jóval kevesebbet (nyílván nem fél évet de sztem majd kihozzák valahogy hogy kapjon pár évet és annyi, lásd Dózsa György úti baleset).Sierra írta:
Ezt honnan veszed? Több helyen azt olvastam, hogy szinte biztos hogy letöltendőt fog kapni. Ráadásul a megengedett sebesség kétszeresével ment, ami a szabályok egyértelmű leszarása, és a gondatlan emberölést átminősíthetik szándékos emberöléssé, ami 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat. A többi szabálysértés, büntetőpontok szintén súlyosbító körülmények lesznek.
https://www.youtube.com/watch?v=c7pXhydMzH8
valamelyik univerzumban:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---
edzo: xabi apo

----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---
edzo: xabi apo
-
- Kedvenc játékosaid: Alba, Busi, Alves... ja nem
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
A gond ott kezdődik, hogy "szinte biztos"... ahogy hehe is írta, eldobsz egy palackot és 2-8 év, megölsz valakit és kapsz érte jóval kevesebbet (nyílván nem fél évet de sztem majd kihozzák valahogy hogy kapjon pár évet és annyi, lásd Dózsa György úti baleset).Sierra írta:Ezt honnan veszed? Több helyen azt olvastam, hogy szinte biztos hogy letöltendőt fog kapni. Ráadásul a megengedett sebesség kétszeresével ment, ami a szabályok egyértelmű leszarása, és a gondatlan emberölést átminősíthetik szándékos emberöléssé, ami 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat. A többi szabálysértés, büntetőpontok szintén súlyosbító körülmények lesznek.hehetheoriginal írta: Árpád hídon illegális gyorsulási verseny közben szabályosan közlekedő ketékpáros halálra gázolása 0,5 év felfüggesztett.
Ezt honnan veszed? Több helyen azt olvastam, hogy szinte biztos hogy letöltendőt fog kapni. Ráadásul a megengedett sebesség kétszeresével ment, ami a szabályok egyértelmű leszarása, és a gondatlan emberölést átminősíthetik szándékos emberöléssé, ami 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel járhat. A többi szabálysértés, büntetőpontok szintén súlyosbító körülmények lesznek.hehetheoriginal írta: Árpád hídon illegális gyorsulási verseny közben szabályosan közlekedő ketékpáros halálra gázolása 0,5 év felfüggesztett.
- hehetheoriginal
- Kedvenc játékosaid: elfenomeno
https://www.youtube.com/watch?v=4ld7PQU ... E2%80%A4hu
apro reszlet:
Üres pet palack eldobása 2-8 évig terjedő szabadság vesztés.
Árpád hídon illegális gyorsulási verseny közben szabályosan közlekedő ketékpáros halálra gázolása 0,5 év felfüggesztett.
apro reszlet:
Üres pet palack eldobása 2-8 évig terjedő szabadság vesztés.
Árpád hídon illegális gyorsulási verseny közben szabályosan közlekedő ketékpáros halálra gázolása 0,5 év felfüggesztett.

thereisonly1ronaldo
- RealVazquez
- Kedvenc játékosaid: CR
Semmi meglepo nincs ebben. Aki 2022-ben fajelmeletrol tart eloadast, az csak es kizarolag egy beteg ember lehet. Mar akkor tudni lehetett, hogy semmi mast nem akar, csak penzt es hatalmat, amikor a szekhazat megkaptak majd eladtak, es megvette belole az apjanak a banyat. A kis tolvaj akkor jott ra igazan, milyen egyszeru a kozpenzt ellopni. Azota ezt tokeletesre fejlesztette, mai napig ugyesen gyakorolja ezt, es jobbnal jobb otleteik vannak. Ezt a vilagon sokan irigylik tole, vannak kovetoi, akik ugyanezt a modellt szivesen megcsinalnak, csak sajnalatukra ennyi hiszekeny, buta, kiszolgaltatott, alkoholista, mint amennyi ebben az orszagban van, mashol nincs. Meg persze nagyon sok olyan ember van, aki utalja Orbant, a nert, de a rendszer haszonelvezoi.Sierra írta:Nem tudom nezi e vki innen a Succession cimu amcsi sorit, de tegnap neztem egy reszt, es basszameg meg a sorozatban is szoba kerult Viktor Orban, kb mint negativ szemelyiseg, azert ez kutyakemeny.csababarca írta:btw, Lengyelországban választások lesznek, és néhány (sok) vélemény szerint az a tétje, hogy Lo. rálép e végérvényesen a orbáni útra, vagy sem.
ott Kaczyński a helyi Orbán.
Durva, hogy magyar modellről beszélnek, és hogy óriási a tét.
Mert említenem sem kell, nem pozitív értelemben beszélnek a magyar modellről sem, az ottani kormányellenesek.![]()
De tegyuk hozza azt is, az ellenzek remekul dolgozik, hogy hatalomban tartsa oket, aki meg kimeri nyitni a szajat, azonnal megy a szarcunami, lejaratas, fenyegetes, zsarolas. Koztudott, hogy a fidesz mindenkit monitoroz, aki veszelyes lehet a rendszerre, es kozel van a politikahoz. Ugyhogy gyors be is fejezem es megyek aludni

- füst
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Ha az oktatásomra támaszkodnék, akkor a saját történelmünkről sem tudnék többet mondani pár bekezdésnél. Nem hinném, hogy elvárható lenne, hogy a tizenévesek tanulják meg a régió népeinek történelmét, összefüggően, és egymásra gyakorolt hatásaiban.node írta: Régi vesszőparipám, hogy az egész világon a történelemoktatás alapjaiban el van cseszve amiatt, hogy teljesen szélsőségesen a "saját" nemzet és/vagy ország nézőpontjából tárgyalja és értelmezi az eseményeket, és szinte kizárólag a "saját" emlékezetpolitikát erősíti. Csababarcát és Füstöt és egyéb történelemkedvelő fórumozókat beleértve jelentkezzen, aki néhány bekezdésnél és névnél többet fel tud sorolni a szomszédos nemzeteink történelméből.
Akit érdekel, az célzottan jelentkezhet a megfelelő képzésre, vagy pedig önszorgalomból képezheti saját magát.
A történelemoktatásnak a lényege az alapvető műveltség megszerzésén túlmenően az, hogy megismerjék a saját történelmi identitásuk alapjait a gyerekek. Ezért szükséges a saját nézőpontból való oktatás.
Kérdezd meg a tanár urat, hogy lenne-e idő a képzésben a középkori moldáv és oláh pásztorok szemszögéből oktatni a regáti történelmet. És aztán sorban a többit.
- kecsu10
- Kedvenc játékosaid: Guti, Figo, Iker
Tehát az uralkodó házak nem politizálnak/tak? Nem akarok én mindent rájuk kenni, de azért tettek érte eleget. Ahogyan a magyarok is, pláne a monarchia idejében, ott rengeteg mindent tettek a nemzetiségek ellen. (Lex Apponyi például). Persze, tágabb kontextusban érdemes értelmezni ezeket a kérdéseket is, ebben teljesen egyetértünk. De az én írásomból nem értem milyen sérelem és revans hozzáállást láttál, amit leírtam a hazai protestánsok és Habsburgok viszonyáról azok tények. Az, hogy aljas e protestáns lelkészeket elhajtani lábon Itáliába és gyakorlatilag rabszolgának eladni őket egy hajóra, ahonnan aztán egy holland hajósnak kell kimenteni őket, az persze nézőpont kérdése, de legalábbis nem áll távol tőle. S nagyfokú betelepítést is végeztek hasonló megfontolások mentén, és akiket betelepítettek, ők bizony nem magyarok voltak. De mindegy, előre kell tekinteni most már.node írta:El kellene már felejteni a "számító", "aljas" stb. jelzőket. A Habsburgok nem politikusok voltak, hanem egy uralkodóház. Nem alattomos céljaik voltak, hanem meg akarták őrizni, illetve szilárdítani a hatalmukat. A XVIII. századig jellemzően nem is nagyon beszélhetünk nemzetekről, pláne nem nemzetállamokról. Pont az a gondolkodásmód vezetett Trianonhoz, ami sugárzik a bejegyzésedből. Szegény magyarok, akiket mindenki üt-vág, persze.kecsu10 írta: Számító politikusok voltak a Habsburgok. Pontosan tudták, hogy a magyar egy lázadó nép. Ezért igyekeztek a lehető legtöbb módszerrel törni ezt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország a 16. század végén szinte teljesen protestáns volt, amit az általatok leírt betelepített, jórészt katolikus, vagy feléjük hűséges ortodox népekkel is igyekeztek törni. Örökké szúrta a szemüket a református és magyar Tiszántúl, képesek voltak püspökséget, mármint katolikust alapítani Szatmárban, csak azért, hogy ellensúlyozzák amennyire tudják az itt élő református színmagyar területeket. (Most épp itthon vagyok szabadságon). Aztán meg lehet nézni a szabadságharcokat, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a reformátusok. (A kuruc-labanc ellentét is eredetileg ebből fakadt). Szóval aljas módon sokszor magyarokat fordítottak egymás ellen az alattomos céljaik eléréséhez. Bonyolult a magyar történelem ám.
Régi vesszőparipám, hogy az egész világon a történelemoktatás alapjaiban el van cseszve amiatt, hogy teljesen szélsőségesen a "saját" nemzet és/vagy ország nézőpontjából tárgyalja és értelmezi az eseményeket, és szinte kizárólag a "saját" emlékezetpolitikát erősíti. Csababarcát és Füstöt és egyéb történelemkedvelő fórumozókat beleértve jelentkezzen, aki néhány bekezdésnél és névnél többet fel tud sorolni a szomszédos nemzeteink történelméből. Ha a részletekre figyelünk, az egyes nemzeteknek/országoknak nyilvánvalóan a szomszédos nemzetekkel/országokkal volt a legtöbb súrlódása. De ha tágabb perspektívából szemléljük a történelmet, jellemzően sokkal több minden köti össze az egyes nemzet/országcsoportokat, csak ezt sajnos nem tudatosítják a mindenkori ifjú honpolgárokban. Meggyőződésem, hogy sokkal kevesebb háború lenne a világon, ha a kártékony sérelem- és revanstörténelem helyett megértésfókuszú történelemoktatás lenne, ami a más (elsősorban szomszédos) nemzetek és országok történelmének ismeretével kezdődne.
-
- Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane
El kellene már felejteni a "számító", "aljas" stb. jelzőket. A Habsburgok nem politikusok voltak, hanem egy uralkodóház. Nem alattomos céljaik voltak, hanem meg akarták őrizni, illetve szilárdítani a hatalmukat. A XVIII. századig jellemzően nem is nagyon beszélhetünk nemzetekről, pláne nem nemzetállamokról. Pont az a gondolkodásmód vezetett Trianonhoz, ami sugárzik a bejegyzésedből. Szegény magyarok, akiket mindenki üt-vág, persze.kecsu10 írta: Számító politikusok voltak a Habsburgok. Pontosan tudták, hogy a magyar egy lázadó nép. Ezért igyekeztek a lehető legtöbb módszerrel törni ezt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország a 16. század végén szinte teljesen protestáns volt, amit az általatok leírt betelepített, jórészt katolikus, vagy feléjük hűséges ortodox népekkel is igyekeztek törni. Örökké szúrta a szemüket a református és magyar Tiszántúl, képesek voltak püspökséget, mármint katolikust alapítani Szatmárban, csak azért, hogy ellensúlyozzák amennyire tudják az itt élő református színmagyar területeket. (Most épp itthon vagyok szabadságon). Aztán meg lehet nézni a szabadságharcokat, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a reformátusok. (A kuruc-labanc ellentét is eredetileg ebből fakadt). Szóval aljas módon sokszor magyarokat fordítottak egymás ellen az alattomos céljaik eléréséhez. Bonyolult a magyar történelem ám.
Régi vesszőparipám, hogy az egész világon a történelemoktatás alapjaiban el van cseszve amiatt, hogy teljesen szélsőségesen a "saját" nemzet és/vagy ország nézőpontjából tárgyalja és értelmezi az eseményeket, és szinte kizárólag a "saját" emlékezetpolitikát erősíti. Csababarcát és Füstöt és egyéb történelemkedvelő fórumozókat beleértve jelentkezzen, aki néhány bekezdésnél és névnél többet fel tud sorolni a szomszédos nemzeteink történelméből. Ha a részletekre figyelünk, az egyes nemzeteknek/országoknak nyilvánvalóan a szomszédos nemzetekkel/országokkal volt a legtöbb súrlódása. De ha tágabb perspektívából szemléljük a történelmet, jellemzően sokkal több minden köti össze az egyes nemzet/országcsoportokat, csak ezt sajnos nem tudatosítják a mindenkori ifjú honpolgárokban. Meggyőződésem, hogy sokkal kevesebb háború lenne a világon, ha a kártékony sérelem- és revanstörténelem helyett megértésfókuszú történelemoktatás lenne, ami a más (elsősorban szomszédos) nemzetek és országok történelmének ismeretével kezdődne.
- kecsu10
Belépett, mert beléptették. Az ország nem volt önálló, még a Monarchia sem abból a szempontból, hogy egyedül háborúba kezdjen. A németek vitték bele az országot a háborúba, nekik volt jó ürügy a miénk, aztán mi ittuk meg a legjobban a levét. Illetve mint írták is, ez egy hosszú folyamat vége volt, ha nem lett volna a fél ország nem-magyar, akkor nem lett volna okuk arra, hogy elcsatoljanak területeket. S azok a nemzetiségek nem néhány év alatt kerültek oda, hanem sokszor nagyon tudatosan és tervszerűen évszázadok alatt. Egyébként olvasd el majd, hogy Tisza volt az egyetlen a vezetők közül, aki ellenezte ezt a háborút. De persze a németek is és Konrád Hötzendorf, (aki az első évben kb kivégezte a legjobban kiképzett katonáinkat, és a két ellenséges frontot egymás után akarta elintézni, emiatt kialakult az a szituáció, hogy konkrétan a hadsereg vonaton ült félúton amikor harcolnia kellett volna és sehol nem volt elegendő a létszám), addig magyaráztak, amíg kirobbant a háború.ANDS írta:Akkor a töritanárok ugyanolyanok mint a közgazdászok?csababarca írta:
...
Mi azért utólag vagyunk okosok () ezt ne felejtsük el.
![]()
Magyarország számára hasznos volt, amit tett az alatt az idő alatt, amíg vezető volt, és az emberek követték?
----------------------------------
Trianonhoz nem az vezetett, hogy az ország belépett egy háborúba, amit elveszett?
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Abszolút, nem is elég a fórum adta keret ezek megvitatásához.kecsu10 írta:
Számító politikusok voltak a Habsburgok. Pontosan tudták, hogy a magyar egy lázadó nép. Ezért igyekeztek a lehető legtöbb módszerrel törni ezt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország a 16. század végén szinte teljesen protestáns volt, amit az általatok leírt betelepített, jórészt katolikus, vagy feléjük hűséges ortodox népekkel is igyekeztek törni. Örökké szúrta a szemüket a református és magyar Tiszántúl, képesek voltak püspökséget, mármint katolikust alapítani Szatmárban, csak azért, hogy ellensúlyozzák amennyire tudják az itt élő református színmagyar területeket. (Most épp itthon vagyok szabadságon). Aztán meg lehet nézni a szabadságharcokat, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a reformátusok. (A kuruc-labanc ellentét is eredetileg ebből fakadt). Szóval aljas módon sokszor magyarokat fordítottak egymás ellen az alattomos céljaik eléréséhez. Bonyolult a magyar történelem ám.
De abszolút egyetértek azzal amit írsz.
Szerintem igen, de én vele elfogult vagyok, mert kedvelem a személyiségét egyébként.ANDS írta:
Magyarország számára hasznos volt, amit tett az alatt az idő alatt, amíg vezető volt, és az emberek követték?
----------------------------------
Trianonhoz nem az vezetett, hogy az ország belépett egy háborúba, amit elveszett?
48 előtt szerintem abszolút jó volt amit csinált, még ha voltak is befuccsolt kezdeményezései, és bizony belekeveredett kétes ügyeltekbe is.
Utána már kérdéses, viszont pl a kiegyezés környékén ő látta, hogy ez mit okoz.
És akkor kapcsolódok a következő kérdésedhez, szerintem a kiegyezés tevékeny részét képezi trianonnak. ugye nem volt önálló külügyünk, hadügyünk se igazából, így diplomáciailag sem volt a magyar politika a helyzet magaslatán.
(zárójeles megjegyzés, hogy nem voltunk önállóak, egy államszövetség részét képeztük. illetve a magyar elit háborúpárti volt egyébként, és a társadalom jórésze is)
Én visszább mennék: ugye a történelemben a mi lett volna ha egy ingoványos talaj, de ha pl színmagyar lakta a Kárpát-medence, vagy legalább 80-90%-osan, mint a 16. század elején, akkor kétlem, hogy ekkora elcsatolások végbementek volna.
Viszont a 19.századra a magyarság aránya drasztikusan lecsökkent, 50% alá, ezt így úgy kikozmetikázták a 20. század elejére, és feltornászták 50% fölé.
Szóval itt a betelepítéseknek, és ne feledjük el a bevándorlást sem, tevékeny része van az ország szétesésében.
De ez az én véleményem, és pl a lengyeleknél ennek ellenére szétszedték az országot, tehát van ellenpélda. de ott egy speckó geopolitikai helyzetben, és egy kevésbé ismert, de szintén speckó társadalmi romlottság volt jelen a 18. század végére, ami náluk ehhez vezetett.
Illetve nm szabad elfelejteni a korszakban táptalajt fogó nacionalista törekvéseket (itt most a nemzetállami gondolkodású nacionalizmusra gondolok, nem amit alapból jelentett egyébként, az egész más, pl Kossuth is nacionalista volt, de nem nemzetállamban gondolkozott ugye...de mindegy, más téma), amik szintén a betelepítések/betelepülések következtében kivirágzott nálunk.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
- kecsu10
Számító politikusok voltak a Habsburgok. Pontosan tudták, hogy a magyar egy lázadó nép. Ezért igyekeztek a lehető legtöbb módszerrel törni ezt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ország a 16. század végén szinte teljesen protestáns volt, amit az általatok leírt betelepített, jórészt katolikus, vagy feléjük hűséges ortodox népekkel is igyekeztek törni. Örökké szúrta a szemüket a református és magyar Tiszántúl, képesek voltak püspökséget, mármint katolikust alapítani Szatmárban, csak azért, hogy ellensúlyozzák amennyire tudják az itt élő református színmagyar területeket. (Most épp itthon vagyok szabadságon). Aztán meg lehet nézni a szabadságharcokat, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a reformátusok. (A kuruc-labanc ellentét is eredetileg ebből fakadt). Szóval aljas módon sokszor magyarokat fordítottak egymás ellen az alattomos céljaik eléréséhez. Bonyolult a magyar történelem ám.csababarca írta:persze, ráadásul bár lehet rossz szó rá, de populista politikus.node írta: Szerintem Kossuth mindig is politikus volt,
Széchenyi más típus volt, de ahogy füst is írta, mindketten jót akartak alapvetően, legalábbis ez az én véleményem róluk.
Jókat írsz, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy a magyarok száma véges volt kvázi, aki magyar volt nagy részük visszatelepült az ország középső részére. Míg rácokat, oláhokat, szászokat lehetett a határokon túlról is idehozni.füst írta:
A korona igen, a nép másodlagos volt, a nyelv nem kívánatos, a kultúra pedig elfelejtendő.
A törökök kiűzése után a visszaszerzett és elnéptelenedett földbirtokokat nem kapták vissza a jogos tulajdonosaik, bizonyos esetekben a magyarok visszatelepedése is meg lett tiltva. Helyette rácok, oláhok, szászok, horvátok betelepítésével töltötték meg az egykor magyarlakta területeket, hogy véletlenül se lehessen egységes a királyság.
De értem mit írsz, valóban vannak erről is forrásmaradványok, és ez is hozzájárult a dolgokhoz.
Viszont a praktikussági része, az adószedés is motiválta a Habsburgokat a betelepítésekben, és hát magyarokat nem tudtak honnan hozni, akkor még nem volt jelentős populáció Londonban:D
Nagyon összetett ez a kérdéskör, egyenes út volt trianonhoz is ez lényegében.
Plusz volt egy szabadságharc is, ami szintén ezt erősítette a Habsburgokban is, hogy a rebellis magyarokat gyengíteni kell.
- csababarca
Jah hát én se középsuliban tanultam meg a dolgokat, de mind az ált. sulis, mind a középiskolás tanárom megszeretette velem a törit. Aztán egyetemen, előadásokon, oszk-ban, fszek-ben, rengeteg utánaolvasással meg kikupáltam magam.
Az a legrosszabb, ha egy tanár megutáltatja a tantárgyat a diákkal.
Borzalmas matek tanáraim voltak, legalábbis egyiknél se értettem a tárgyat, és nem is motiváltak arra, hogy értsem meg.
De mindig is bántott, hogy hülye vagyok belőle, és utolsó előtti gimis évben kaptunk egy tanárt, akitől mindenki rettegett.
Nekem meg ő kellett, mert nála értettem meg a matekot (basic középsulis szinten persze), és adott sikerélményt, mert végre meg tudtam olyan feladatokat csinálni, amikhez előtte hozzá se tudtam szagolni.
Óriási érzés volt, azóta is ha találkozom vele hálálkodom neki (kollégám is lett egyébként), mert miatta tudtam leérettségizni matekból, magamhoz képest nagyon jól.
Az a legrosszabb, ha egy tanár megutáltatja a tantárgyat a diákkal.
Borzalmas matek tanáraim voltak, legalábbis egyiknél se értettem a tárgyat, és nem is motiváltak arra, hogy értsem meg.
De mindig is bántott, hogy hülye vagyok belőle, és utolsó előtti gimis évben kaptunk egy tanárt, akitől mindenki rettegett.
Nekem meg ő kellett, mert nála értettem meg a matekot (basic középsulis szinten persze), és adott sikerélményt, mert végre meg tudtam olyan feladatokat csinálni, amikhez előtte hozzá se tudtam szagolni.
Óriási érzés volt, azóta is ha találkozom vele hálálkodom neki (kollégám is lett egyébként), mert miatta tudtam leérettségizni matekból, magamhoz képest nagyon jól.
Nekem nagyon jó töritanárom volt, csak hogy ne csak rossz példa legyen. De az inkább ilyen story, izgalom szempontból segítette a történelmi érdeklődést. Egyetemen a gazdaságtörténet és gazdaságpolitika volt az ami (nekem) nagyon sokat segített a világnézetben, összefüggésekben.
Inkabb arra gondoltam, hogy egy kezemen meg tudom szamolni azokat az embereket a tag ismerosi korombol, akik anno normalis tortenelemoktatast kaptak pl. Osszefuggesek tortenelmi tavlatokban, amikbol okulni kell(ett volna), milyen szinezetet kapott azota xy esemeny, stb. Rettenetesen fontos lenne ez is, de ehhez nem eleg a tananyag (ami regen is megert egy miset, pl fixen emlekszem hogy nalunk a holomodorrol egy kurva szo sem esett, de az elso vilaghaboru kozepetol mar minden bekezdesben ott volt Hitler
), jo tanar is kell. Nalunk pl annyi volt gimiben a toriora, hogy a faszi bejott, szorol szora lediktalta(!) az aznapi anyagot a torikonyvol, mindenki szorgalmasan gepiesen leirta, aztan kicsongettek. Ilyenkor pedig, amikor egy fust vagy csababarca-fele arc ir, meg konkretan elszegyellem magam.
Na de sebaj, mire a gyerek felno biztosan jobb lesz.

Na de sebaj, mire a gyerek felno biztosan jobb lesz.

- csababarca
persze, ráadásul bár lehet rossz szó rá, de populista politikus.node írta: Szerintem Kossuth mindig is politikus volt,
Széchenyi más típus volt, de ahogy füst is írta, mindketten jót akartak alapvetően, legalábbis ez az én véleményem róluk.
Jókat írsz, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy a magyarok száma véges volt kvázi, aki magyar volt nagy részük visszatelepült az ország középső részére. Míg rácokat, oláhokat, szászokat lehetett a határokon túlról is idehozni.füst írta:A korona igen, a nép másodlagos volt, a nyelv nem kívánatos, a kultúra pedig elfelejtendő.Marky írta:
A Habsburgok szamara mindig kiemelt jelentosegu volt a magyar korona, rogton Ausztria utan kovetkezett a masodik helyen.
A törökök kiűzése után a visszaszerzett és elnéptelenedett földbirtokokat nem kapták vissza a jogos tulajdonosaik, bizonyos esetekben a magyarok visszatelepedése is meg lett tiltva. Helyette rácok, oláhok, szászok, horvátok betelepítésével töltötték meg az egykor magyarlakta területeket, hogy véletlenül se lehessen egységes a királyság.
De értem mit írsz, valóban vannak erről is forrásmaradványok, és ez is hozzájárult a dolgokhoz.
Viszont a praktikussági része, az adószedés is motiválta a Habsburgokat a betelepítésekben, és hát magyarokat nem tudtak honnan hozni, akkor még nem volt jelentős populáció Londonban:D
Nagyon összetett ez a kérdéskör, egyenes út volt trianonhoz is ez lényegében.
Plusz volt egy szabadságharc is, ami szintén ezt erősítette a Habsburgokban is, hogy a rebellis magyarokat gyengíteni kell.
- füst
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
A korona igen, a nép másodlagos volt, a nyelv nem kívánatos, a kultúra pedig elfelejtendő.Marky írta:
A Habsburgok szamara mindig kiemelt jelentosegu volt a magyar korona, rogton Ausztria utan kovetkezett a masodik helyen.
Annyira kiemelt jelentőségű volt számukra a magyar korona, hogy a könnyebb megtartása érdekében tudatosan gyengítették a névadó nemzetet.
A műtét sikerült, a beteg meghalt.
Nem tudom nezi e vki innen a Succession cimu amcsi sorit, de tegnap neztem egy reszt, es basszameg meg a sorozatban is szoba kerult Viktor Orban, kb mint negativ szemelyiseg, azert ez kutyakemeny.csababarca írta:btw, Lengyelországban választások lesznek, és néhány (sok) vélemény szerint az a tétje, hogy Lo. rálép e végérvényesen a orbáni útra, vagy sem.
ott Kaczyński a helyi Orbán.
Durva, hogy magyar modellről beszélnek, és hogy óriási a tét.
Mert említenem sem kell, nem pozitív értelemben beszélnek a magyar modellről sem, az ottani kormányellenesek.

-
- Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane
Szerintem Kossuth mindig is politikus volt, Széchenyi nem, teljesen mások voltak a motivációik. Az biztos, hogy kettejük közül Széchenyi veszthetett többet, és ez így is történt.
Kossuth-tal kapcsolatban - elismerve érdemeit és azt, hogy borzasztó nehéz helyzetben volt - számomra mindig nagyon visszás volt, hogy a szabadságharc vezetőjeként nem sikerült megugrania minden vezetői pozíció legkellemetlenebb részét: a felelősség vállalását. Görgey-t tette meg tudatosan bűnbaknak, miközben szélsebesen elmenekült az országból. Emberként teljesen érthető, de kimagasló formátumú államférfiként egyértelmű bukta. A Kossuth-Görgey kapcsolatról érdeklődőknek itt egy klassz cikksorozat (csak az utolsót linkelem, abban hivatkozzák az összes megelőző részt): https://ujkor.hu/content/a-gorgey-arulokep.
Kossuth-tal kapcsolatban - elismerve érdemeit és azt, hogy borzasztó nehéz helyzetben volt - számomra mindig nagyon visszás volt, hogy a szabadságharc vezetőjeként nem sikerült megugrania minden vezetői pozíció legkellemetlenebb részét: a felelősség vállalását. Görgey-t tette meg tudatosan bűnbaknak, miközben szélsebesen elmenekült az országból. Emberként teljesen érthető, de kimagasló formátumú államférfiként egyértelmű bukta. A Kossuth-Görgey kapcsolatról érdeklődőknek itt egy klassz cikksorozat (csak az utolsót linkelem, abban hivatkozzák az összes megelőző részt): https://ujkor.hu/content/a-gorgey-arulokep.
A 19. századig az hogy más nemzetiségek élnek egy helyen azért nem volt egy drámai probléma. Egyes nemzetiségek betelepítése az adott korszakokban kimondottan hasznosnak bizonyult hadászati meg ipari célokból, de asszem vannak itt töritanárok is, ők jobban bele tudnak ebbe menni.