Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

Re: Politika

HozzászólásSzerző: rikko » 2023. július 13., csütörtök 20:17

'shutterisland írta: hat szerintem azert ez tematol is fugg, a penzugyeket, gazdasagi dolgokat szerintem nem konnyu laikusnak atadni.
en peldaul a 30 szazalekat nem is ertem az itteni bankos, hiteles, kotvenyes temaknak pedig feluton vagyok a hozzaerto es laikus kozott.

ja meg a noknek lest magyarazni vagy belso egesu motor mukodeset, az se konnyu :mrgreen:

Nőnek bármit magyarázni nehéz, illetve felesleges :kalapos:

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. július 13., csütörtök 20:08

hat szerintem azert ez tematol is fugg, a penzugyeket, gazdasagi dolgokat szerintem nem konnyu laikusnak atadni.
en peldaul a 30 szazalekat nem is ertem az itteni bankos, hiteles, kotvenyes temaknak pedig feluton vagyok a hozzaerto es laikus kozott.

ja meg a noknek lest magyarazni vagy belso egesu motor mukodeset, az se konnyu :mrgreen:

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. július 13., csütörtök 19:44

ANDS írta: Ez az állításod szerintem nem igaz.
Nem igaz, mert? Ervek?

ANDS írta: Igen, és Halfkey el is magyarázta. Arról nem ő tehet, ha nem mindenki érti, amit leírt.
A közgazdász képzésnek nem része az andragógia (a felnőttképzés tudománya), és nem is elvárás egy közgazdásszal szemben, hogy rendelkezzen andragógiai és didaktikai ismeretekkel (a didaktika a pedagógiának a tanulás támogatásával foglalkozó tudományterülete).
Tehat nem elvaras, hogy elmagyarazza egyszeruen, amihez ert.
ANDS írta: Nagyon sokminden elmagyarázható egyszerűen.
A közgazdaságtan legnagyobb hiányossága, hogy utólag meg tudja magyarázni, minek mi volt az oka, de előre csak nagyon megbízhatatlanul tudja megjósolni, mi fog történni.

Az, hogy "Mibe fektessem a megtakarított pénzem?" egy egyszerű kérdés. Erre egy egyszerű, mindenki által érhető válasz: "Amibe jónak látod."

Tényleg ennyi a válasz, a saját pénzéért mindenki maga felel.
Csak nem mindenki elégszik meg ennyivel.
Kötvénybe? Igen. Miért?
Részvénybe? Igen. Miért?
A kozgazdasagtan pontosan ezert nagyreszt csak bullshit, mert folyton utolag okos. Elore valahogyan sosem sikerul "megjosolni" vagy kikovetkeztetni semmit. Ellentetben a tobbi igazi tudomannyal.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. július 13., csütörtök 18:23

miro. írta:
hehetheoriginal írta:
Nekem akkor küldhet is ingyen egy mercurial superfly 6-ot műfűre, a neon vagy narisari szinben, mert a mostani minnyart szetesik a gecibe.
Koszike :kalapos:

Amugy meg nehogy egymasnak ugorjatok mar :lol: debil faszsagokon, en ertem,hogy meleg van, de miert letezik akkor a sör :mrgreen:
Nincs semmi mufuvese,azt szerez be,ami fixen sokat fog erni.
Stoplit keresre,ha fél élest akarnak akkor csinal.
Illetve szigoruan asszem 43-46ig. Ami kelendobb.
Este dobok fel kepet az offba. Aki focizott vagy focizik azoknak biztos erdekes lesz.
Hja akkor kuka ezek az ovodasmeretek :lol: :kalapos:
Azert kepet tegyel be :smile:
thereisonly1ronaldo

miro.
Kedvenc játékosaid: Modric, Sergio Ramos, R9
Kedvenc csapatod: Real Madrid, RB Salzburg

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 13., csütörtök 16:30

hehetheoriginal írta:
miro. írta: Nekem egy nagyon jo baratom/volt csapattarsam csinalja salzburgba evek ota,hogy nezi ezeket a limitalt focicipokwt.
CRonaldo aranylabdajara kiadott vapor,mbappenak volt most egy,akkor del koreai bajnoksagra volt egy,sarkanytojasba kiadott stb.kb 5 eve csinalja,beletett kb 20-25.000 eurot,de az erteke a cuccoknak 90.000 felett van mar.
Viszont meg mindig nem adja el.
De olyan cipoket tudnmegszerezni,hogy pl a Manolas tole kert cipot,Buffonnak,Ze Robertonak kuldott mar,angol 2-3. Osztalyban allandoan vannak megrendelesei stb.
De allandoan 0-24 nezi oket,rendel,licital stb.
Kuldok majd kepet kesobb milyen kis szobat rakott ossze.
A regi ronaldos,vagy beckhames predatortol kezdve minden van.
6-7 fele vaporbol osszegyurt egy cipo stb.
Nekem akkor küldhet is ingyen egy mercurial superfly 6-ot műfűre, a neon vagy narisari szinben, mert a mostani minnyart szetesik a gecibe.

Amugy meg nehogy egymasnak ugorjatok mar :lol: debil faszsagokon, en ertem,hogy meleg van, de miert letezik akkor a sör :mrgreen:
Nincs semmi mufuvese,azt szerez be,ami fixen sokat fog erni.
Stoplit keresre,ha fél élest akarnak akkor csinal.
Illetve szigoruan asszem 43-46ig. Ami kelendobb.
Este dobok fel kepet az offba. Aki focizott vagy focizik azoknak biztos erdekes lesz.
Real Madrid

Roger Federer :goat:

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. július 13., csütörtök 15:20

node írta:
Ha jól emlékszem IT vonalon mozogsz, kérlek magyarázd el, mi a webfejlesztés. Te erre: "Az, amikor interneten keresztül elérhető szoftvereket tervezünk, illetve a szoftver kódját megalkotjuk (IT nyelven: implementáljuk).". Erre a hallgatóság: mi az internet? mi a szoftver? mi a szoftver kódja, az valami titkosírás-féle?
Ha egy bongeszoben, - tok mindegy hogy szamitogep mobil vagy tablet, vagy tv vagy barmi mas - megnyitsz egy oldalt, amit latsz azert en felelek, es ami tortenik ha kattintasz, vagy gepelsz, akkor az tortenik, amit en meghataroztam, hogy torenjen. -> webfejlesztes
Mi az az internet? Egy globalis halozat, amire barmilyen szamitogep csaltakozhat. Igy olyan dolgokat - kepek, videok, dokumentumok - is elerhetsz, amik fizikailag akar egy masik kontinensen vannak. Mi az a halozat? Amikor tobb szamitogep csatlakozik egymashoz, igy gyakorlatilag latjak egymast es tudjak, mi van a masik gepen.
Ha vki ezek utan barmilyen kerdest tesz fel, a mi a szmitogep vagy mi az elektromossag, akkor azt nem tisztem elmagyarazni, hiszen itt sem az volt a lenyeg lentebb, hogy mi az a penz, meg hogyan csinaljak.
A politika es minden bullshit szakma (kozgazdasagtan peldaul eroteljesen) alkalmazza azt, hogy szereti bonyolultnak beallitani magat, amit nem lehet egyszeruen elmagyarazni. Igy megvedve magukat, hogy igenis ok ertik, amit csinalnak. Pedig nem. Minden elmagyarazhato egyszeruen. Nyilvanvaloan midnennek tobb szintje van, tehat a webfejlesztes egy laikusnak valo leirasa nem ugyanaz a szint, ahol el kell magyarazni, hogy egy programozasi nyelv hogyan mukodik es miert. Vagy miert van szukseg tobb programozasi nyelvre. De az, hogy mi az a programozasi nyelv, egy mondatban ugyanugy leirhato barkinek, aki nem most szabadult ki a dzsungelbol.
Egyebkent amit irtal, az az oktatas es a pedagogia. Aki erti amit csinal, el is tudja magyarazni egyszeruen es pont. Nem megtanitania kell, meg nem az a lenyeg, hogy a masik fel betekintest nyerjen abba, hogyan kell azt csinalni. Az mar mas megkozelitest igenyel.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. július 13., csütörtök 13:12

Halfkey írta: Egy oldalt sem kell visszatekerned hogy találj tőlem bocsánatkérést.
Megint nem ugyanarrol beszelunk. :)
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. július 13., csütörtök 13:02

gutihaz14 írta:
hehetheoriginal írta:
minek hordasz ilyen muanyag szarokat. probalj szetrugni egy adidas mundial teamet. nekem meg nem sikerult.
en is szeretem az ilyen neon , citrom, pink szineket fociban de mar egy ideje ezt a mundialteamet nyuzom a minosege miatt

offbul ki
ez nem off :D
adidast elvbol nem hordok, szarul nez ki mind. :kalapos:
marpedig look good ==> feel good ==> play good elv alapjan kell menni :mrgreen:
az uj phantomokat probaltam, meg vaporokat, de valamiert ez a magasszaru superfly 6 jött be a legjobban, a labformamra perfekt, kenyelmes, passzent, es nem megy bele a gumidarab se a palyarol. ja es semmi baj sincs az idotallosagaval, cirka 5 ev utan azert elnezem neki, hogy mar szet akar esni.
thereisonly1ronaldo

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2023. július 13., csütörtök 12:53

hehetheoriginal írta:
miro. írta: Nekem egy nagyon jo baratom/volt csapattarsam csinalja salzburgba evek ota,hogy nezi ezeket a limitalt focicipokwt.
CRonaldo aranylabdajara kiadott vapor,mbappenak volt most egy,akkor del koreai bajnoksagra volt egy,sarkanytojasba kiadott stb.kb 5 eve csinalja,beletett kb 20-25.000 eurot,de az erteke a cuccoknak 90.000 felett van mar.
De olyan cipoket tudnmegszerezni,hogy pl a Manolas tole kert cipot,Buffonnak,Ze Robertonak kuldott mar,angol 2-3. Osztalyban allandoan vannak megrendelesei stb.
minek hordasz ilyen muanyag szarokat. probalj szetrugni egy adidas mundial teamet. nekem meg nem sikerult.
en is szeretem az ilyen neon , citrom, pink szineket fociban de mar egy ideje ezt a mundialteamet nyuzom a minosege miatt

offbul ki
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 13., csütörtök 12:49

Egy oldalt sem kell visszatekerned hogy találj tőlem bocsánatkérést.

Ha elmondod mit néztem be, azt is el fogom ismerni.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. július 13., csütörtök 12:43

Halfkey írta: Én meg az aranyról. Tekintve hogy ez egy fórum, ahol gondolom lehet reagálni arra amit írsz, még akkor is ha csak említed azt a dolgot.

Ez most magas ló volt, mert a tiédig csak így értem fel.
Es igy pont a helyedre kerultel, a tököm ala, arnyekba. :sziv:

Egyszer az eletben ismerned el, hogy beneztel valamit :roll:
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. július 13., csütörtök 12:42

thereisonly1ronaldo

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 13., csütörtök 12:42

Én meg az aranyról. Tekintve hogy ez egy fórum, ahol gondolom lehet reagálni arra amit írsz, még akkor is ha csak említed azt a dolgot.

Ez most magas ló volt, mert a tiédig csak így értem fel.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. július 13., csütörtök 12:28

Halfkey írta:
Realista24 írta:

Miért szar?
Linkeltem abban a hszben hogy mennyire teljesítették felül a részvénypiacok. Abból látható szerintem hogy hosszú távra nincs benne elég kakaó, rövid távon pedig nagy a kockázata. Spekulálni lehet vele de az más történet mint a befektetés, utóbbiban max egy pár százaléknyi elem a portfóliódban diverzifikálni.

Hagyjál már te is a magas lóval, nem az érméket szaroztam le, minden alkalommal leírtam hogy nem értek hozzájuk. Az arany nem optimális, erre hoztam forrást is nem csak pofáztam.
Szallj le a magas lorol, es akkor nem fogjak felhozni neked, ha ennyire zavar. Simple.

En trendrol irtam, ermerol, es nem aranyba valo befektetesrol.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 13., csütörtök 12:23

cart írta: Ha megnézed az ábrát akkor látszik hogy az arany ára (ahogy a többi nyersanyage is általában) akkor emelkedett amikor a tőzsde esetben volt. Tehát ez a kérdés nem vagy-vagy típusú, hanem mind a kettőt érdemes tartani bizonyos mértékben a portfólióban.
Sokáig volt kezelve emiatt válság hedgeként, de ezt az elmúlt évek tapasztalatai alapján megdöntötték. De persze, ahogy írtam is, kis résznek, diverzifikálni érdemes, de abban a kontextusban amiről itt szó van - első befektetések - szerintem nem találsz olyan befektetéssel foglalkozó embert (nem magamra gondolok hanem akik ebből élnek) aki ezt fogja neked javasolni.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2023. július 13., csütörtök 12:21

Ha megnézed az ábrát akkor látszik hogy az arany ára (ahogy a többi nyersanyage is általában) akkor emelkedett amikor a tőzsde esesben volt. Tehát ez a kérdés nem vagy-vagy típusú, hanem mind a kettőt érdemes tartani bizonyos mértékben a portfólióban.
Plusz az aranynak a tartási költsége elég magas, ez miatt kb 0-ra jön ki az ember hacsak nincs otthoni pancelterme.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cart 2023. július 13., csütörtök 12:25-kor.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 13., csütörtök 12:20

Realista24 írta:
Halfkey írta: Az érmékről továbbra sincs sok fingom, de ha az aranyhoz hasonlítod akkor az azért elég szar.

Arany vs sp500:

https://www.longtermtrends.net/stocks-v ... omparison/
Miért szar?
Linkeltem abban a hszben hogy mennyire teljesítették felül a részvénypiacok. Abból látható szerintem hogy hosszú távra nincs benne elég kakaó, rövid távon pedig nagy a kockázata. Spekulálni lehet vele de az más történet mint a befektetés, utóbbiban max egy pár százaléknyi elem a portfóliódban diverzifikálni.

Hagyjál már te is a magas lóval, nem az érméket szaroztam le, minden alkalommal leírtam hogy nem értek hozzájuk. Az arany nem optimális, erre hoztam forrást is nem csak pofáztam.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Halfkey 2023. július 13., csütörtök 12:21-kor.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. július 13., csütörtök 12:19

Dupla D írta:
Realista24 írta:

Miért szar?
Bár én még nagyon a tanulási fázisban vagyok befektetések terén, de röviden annyi, hogy hozott ugyan az arany pénzt, de nem eleget. Kvázi az infláció mértékben hozott, míg egy részvényalap, mint az 500 legnagyobb amerikai cég részvényeit gyűjtő SP500 sokkal többet hozott.
Hosszútávon évi átlagban durván 9%-ot hoz az SP500, arany ennek jó, ha a felét.

És itt a lényeg a hosszútáv. Minimum 10, de inkább 20 év.
Ez vilagos, de jon es leszaroz valamit, amit nem is irtam. Csak biztos tenyleg olyan magasan ul, hogy nem latja a kis betuimet, amit irok.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2023. július 13., csütörtök 12:17

Realista24 írta:
Halfkey írta: Az érmékről továbbra sincs sok fingom, de ha az aranyhoz hasonlítod akkor az azért elég szar.

Arany vs sp500:

https://www.longtermtrends.net/stocks-v ... omparison/
Miért szar?
Bár én még nagyon a tanulási fázisban vagyok befektetések terén, de röviden annyi, hogy hozott ugyan az arany pénzt, de nem eleget. Kvázi az infláció mértékben hozott, míg egy részvényalap, mint az 500 legnagyobb amerikai cég részvényeit gyűjtő SP500 sokkal többet hozott.
Hosszútávon évi átlagban durván 9%-ot hoz az SP500, arany ennek jó, ha a felét.

És itt a lényeg a hosszútáv. Minimum 10, de inkább 20 év. Mert ennyi idő alatt kisimul a hullámzás. Lesznek évek, amikben -15% lesz a hozam, lesznek, amikor +25%. 20 évre vetítve meg átlag 8-9-10% az éves hozam.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Dupla D 2023. július 13., csütörtök 12:20-kor.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

node
Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane

HozzászólásSzerző: node » 2023. július 13., csütörtök 11:57

zsuninnyo írta:
node írta: Egyszerűen nehéz egy komplex témát teljesen laikusoknak egy-egy fórumbejegyzés formájában, tömören, de egyúttal érthetően elmagyarázni.
Amit nem tudsz egy laikusnak egyszeruen es erthetoen elmagyarazni, azt tulajdonkeppen te sem erted.
Ha már így megszólítottál, noha én csak Halfkey-t próbáltam védeni (bár valószínűleg nincsen rá szüksége). Itt a közönség úgy laikus (pénzügyi témában), hogy nehezen belőhető, mi az a háttértudás, amit adottnak feltételezhetsz. Különösen akkor, ha rendelkezel egy közgáz diplomával, és/vagy magad is aktívan foglalkozol befektetésekkel.
Ha jól emlékszem IT vonalon mozogsz, kérlek magyarázd el, mi a webfejlesztés. Te erre: "Az, amikor interneten keresztül elérhető szoftvereket tervezünk, illetve a szoftver kódját megalkotjuk (IT nyelven: implementáljuk).". Erre a hallgatóság: mi az internet? mi a szoftver? mi a szoftver kódja, az valami titkosírás-féle?

Egyébként részben igazat adok abban, hogy jól magyarázni csak az tud, aki igazán érti azt, amiről magyaráz. De 1) fordítva az állítás nem áll: érthet valaki nagyon egy adott területhez, de nem biztos, hogy ezt közérthetően el tudja magyarázni, hiszen az rengeteg más kompetenciát is igényel (ezért külön műfaj a tudományos ismeretterjesztés, amiben gyakran nem a terület legnagyobb koponyái a legjobbak); 2) a fogadó-oldalnak is lehetnek korlátai (nem feltétlenül a mentális képességek vagy tudás, hanem pl. a megértésre fordított erőfeszítés hiánya miatt).

Vissza: