Politika
Re: Politika
Nem jofejkednek, hanem koldulnak.
Ahogy Halfkey is mondta, neverteken megkapod a hozamot/kamatot, nem lesz itt besoporve semmi. Mar ha visszatartanák is elég nagy bizonytalansagot keltene a befektetoi piacon, utana aztan senki se adna nekik kölcsön.
Sajat devizaban nem tud eladosodni az allam, max az az 1 mhuf amit betettel ma pmap-ba, lejaratkor egy kiló kenyerre lesz eleg, de ott lesz. Ennek ellenere minden mas piaci forint alapú befektetesnel jobb, parnacihanal meg foleg.
Ahogy Halfkey is mondta, neverteken megkapod a hozamot/kamatot, nem lesz itt besoporve semmi. Mar ha visszatartanák is elég nagy bizonytalansagot keltene a befektetoi piacon, utana aztan senki se adna nekik kölcsön.
Sajat devizaban nem tud eladosodni az allam, max az az 1 mhuf amit betettel ma pmap-ba, lejaratkor egy kiló kenyerre lesz eleg, de ott lesz. Ennek ellenere minden mas piaci forint alapú befektetesnel jobb, parnacihanal meg foleg.
A kérdésed is értemetlen, nem fektetik be, nem lesz belőle több hozam. Nem ez a cél. Felélik, nem vicceltem a tanárok fizetésével, működési tőkeként használják ezeket a pénzeket.
Minden ország ezt csinálja, a nyugat is, még jobban is. Magyarországon az államadósság a GDP 76%
-a, eközben USAban ugyanez 135%, gondolom miattuk mégsem aggódunk nagyon
A titok nyitja, legalábbis az országok terve egyébként az, hogy a GDP-t nagyobb ütemben kell növelni mint az államadósságot. Ez most, válságban nyilván nem így történik sehol, de alapvetően ez lenne a mindenkori terv.
Azért promotálják, mert ha többen vesznek, akkor nekik kedvezőbb feltételekkel is el lehet adni (kisebb kamattal). Lásd DKJ, 14%-ról már 10% alatt, mert megnövelték törvényekkel a keresletet.
EDIT: és nyilván azért kell most ‘jobban mint máskor’ mert nem jönnek az EU pénzek, és valahonnan azokat a dolgokat addig is fizetni kell.
EDIT2: a héten mindhárom DKJ aukció sikertelen volt, nem
tudott eladni az állam annyit amennyit tervezett azon az árfolyamon amit tervezett.
Minden ország ezt csinálja, a nyugat is, még jobban is. Magyarországon az államadósság a GDP 76%
-a, eközben USAban ugyanez 135%, gondolom miattuk mégsem aggódunk nagyon

Azért promotálják, mert ha többen vesznek, akkor nekik kedvezőbb feltételekkel is el lehet adni (kisebb kamattal). Lásd DKJ, 14%-ról már 10% alatt, mert megnövelték törvényekkel a keresletet.
EDIT: és nyilván azért kell most ‘jobban mint máskor’ mert nem jönnek az EU pénzek, és valahonnan azokat a dolgokat addig is fizetni kell.
EDIT2: a héten mindhárom DKJ aukció sikertelen volt, nem
tudott eladni az állam annyit amennyit tervezett azon az árfolyamon amit tervezett.
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Sok mindennek nem volt realitása, mégis megtörtént:D
Na de nekem mint faék pénzügyi ismeretekkel rendelkezőnek, magyarázd el, hogy az államnak hogy éri meg ez? (pü-ben is jöhet, mert gondolkoztam rajta, csak tényleg nem bízok ezekben, ezért nem raktunk még be pénz ilyenbe)
Tőzsdéznek a bent lévő betétekkel?
Vagy hogy lesz ebből ekkora hozam?
Miért promótálják most ebben a helyzetben ennyire, hogy még a szülőknek is Kréta üzenetekben mantrázták, hogy fektessenek állampapírba?
Szóval biztos megéri az államnak is ez, mert pusztán jóemberkedésből ezek nem csináltak soha semmit, csak haszonszerzés céljából, legyen az gazdasági, politikai, akármilyen.
Na de nekem mint faék pénzügyi ismeretekkel rendelkezőnek, magyarázd el, hogy az államnak hogy éri meg ez? (pü-ben is jöhet, mert gondolkoztam rajta, csak tényleg nem bízok ezekben, ezért nem raktunk még be pénz ilyenbe)
Tőzsdéznek a bent lévő betétekkel?
Vagy hogy lesz ebből ekkora hozam?
Miért promótálják most ebben a helyzetben ennyire, hogy még a szülőknek is Kréta üzenetekben mantrázták, hogy fektessenek állampapírba?
Szóval biztos megéri az államnak is ez, mert pusztán jóemberkedésből ezek nem csináltak soha semmit, csak haszonszerzés céljából, legyen az gazdasági, politikai, akármilyen.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
Ezt mondom, hogy ha megteszik, az deklarált, definíció szerinti államcsőd, kivonul a tőke, összezuhan a forint. Semmit nem ér a betétek benyúlása ha rögtön elveszti az értékét, miközben akár nyomathatnak újat.
Görögország pl az egész csődmizériája alatt végig fizette az állampapírokat.
Szóval ez az a rész ahol félre kell tenni azt hogy utálod a kormányt, és racionálisan megérteni hogy ennek nincs realitása.
Görögország pl az egész csődmizériája alatt végig fizette az állampapírokat.
Szóval ez az a rész ahol félre kell tenni azt hogy utálod a kormányt, és racionálisan megérteni hogy ennek nincs realitása.
- miro.
- Kedvenc játékosaid: Modric, Sergio Ramos, R9
- Kedvenc csapatod: Real Madrid, RB Salzburg
Siman megcsinaljak.
Real Madrid
Roger Federer
Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
Roger Federer

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
-
- Kedvenc játékosaid: Alba, Busi, Alves... ja nem
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
Megtették a magánnyugdijjal is, nem lennék meglepve, ha csinálnának gyorsan pár törvényt és elvennek ezt is. Vagy ezt sehogy se tudnák megtenni? Nem értek a lovakhoz.Halfkey írta: Erről beszéltem múltkor, hogy oké hogy nekünk (aki befektet) jó a magas kamat az államtól, de ennek elég durva a kamatköltsége, ami miatt romokban a költségvetés.
Nem azért csinálják mert jófejek, hanem mert ennyit kell fizetniük azért hogy pénzhez jussanak és finanszírozhassák az életet (kifizethessék a tanárokat). Ettől függetlenül ‘dráma’ nem tud lenni, mert saját devizájában nemigazán tud senki eladósodni - majd nyomtatnak újat. Ez inflációt és árfolyamromlást jelent, de elvenni nem tudják a betéted (ha megteszik, az az államcsőd definíciója, amit senki nem fog bevállalni).
Erről beszéltem múltkor, hogy oké hogy nekünk (aki befektet) jó a magas kamat az államtól, de ennek elég durva a kamatköltsége, ami miatt romokban a költségvetés.
Nem azért csinálják mert jófejek, hanem mert ennyit kell fizetniük azért hogy pénzhez jussanak és finanszírozhassák az életet (kifizethessék a tanárokat
). Ettől függetlenül ‘dráma’ nem tud lenni, mert saját devizájában nemigazán tud senki eladósodni - majd nyomtatnak újat. Ez inflációt és árfolyamromlást jelent, de elvenni nem tudják a betéted (ha megteszik, az az államcsőd definíciója, amit senki nem fog bevállalni).
Nem azért csinálják mert jófejek, hanem mert ennyit kell fizetniük azért hogy pénzhez jussanak és finanszírozhassák az életet (kifizethessék a tanárokat

- miro.
Es tenyleg.Süti írta: Fogják a forintodat, befektetik valami rendes devizaba, ha nagyon nincs pénz pár unorthodox döntéssel leertekelik a forintot 430-440 környékére, elteszik az árfolyam különbözetet, és visszakapod a forintodat.
Real Madrid
Roger Federer
Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
Roger Federer

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
- Süti
Fogják a forintodat, befektetik valami rendes devizaba, ha nagyon nincs pénz pár unorthodox döntéssel leertekelik a forintot 430-440 környékére, elteszik az árfolyam különbözetet, és visszakapod a forintodat.
Legends Never Die.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...
Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
- Nika91127
- Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde
Majd elveszikmiro. írta: Komolyan en nem ertem hogy mukodokepes.
Adnak egy hatalmas kamatot,majd ok befektetik,kisebb kamattal.
Igy ez a sztori minuszos nekik.
Ez hogy tud mukodni? Vagy nem ertek valamit talan.

- miro.
Komolyan en nem ertem hogy mukodokepes.
Real Madrid
Roger Federer
Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
Roger Federer

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
-
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
- Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow
miro. írta: Sracok,ha allampapirba teszitek a lovet,most nagyon magas a kamat.
Hogy mukodokepes ez? Ugy hallottam sokkal magasabb,mint szinte barhol europaban.
Hogy fogjak ezt kifizetni?
Kicsit tundermesebe illo az egesz. Mi van akkor,ha elveszik mint a magannyugdijat?
Ertem en,hogy papiron ez nem lehetseges,de….
Majd kimagyarazzak. Ebben tuti jók, meg a krumpli osztásban is.
- miro.
Sracok,ha allampapirba teszitek a lovet,most nagyon magas a kamat.
Hogy mukodokepes ez? Ugy hallottam sokkal magasabb,mint szinte barhol europaban.
Kicsit tundermesebe illo az egesz. Mi van akkor,ha elveszik mint a magannyugdijat?
Real Madrid
Roger Federer
Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
Roger Federer

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023
-
- Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane
Itt valami nem stimmel. Adok ki újszerű saját lakást Budán (XI. kerület, 70+ nm, nappali + 2,5 szoba), de messze nem kérünk 400e Ft-ot a bérlőtől. Tudom, hogy jóval piaci ár alatt vagyunk, de évek óta ugyanaz a bérlő, és nagyon vigyáz a lakásra, ami nekem többet ér havi néhány tízezer forintnál (volt már tapasztalatom idiótával). Gondolom ti is jó bérlők vagytok, az ilyet értelmes bérbeadó nem bünteti évi 20-30%-os díjemeléssel.Marky írta: Na szoval... nincs semmi 1.5/kopf-rol szo, en is a kiszamolos cikkbol vettem az alapot. Baratnom vendeglatos, en senior IT fejleszto vagyok.
Csak az elmult egy evben 150-rol 320-ra ugrott a lakasberleti dijunk (volt benne egy koltozes is, az elozo helyen 150-rol 280-ra akart emelni a tulajdonos). A rezsiarak es az elelmiszerarak emelkedese mindenki szamara lathato. Van egy 9 eves autonk, aminek szinten emelkedett a kgfb-je es a sulyadoja.
Jelenleg ugy nez ki, hogy a jelenlegi lakasunk dija hamarosan megfogja karcolni a 400-at![]()
Budapesten, vagy Pest megyeben szeretnenk letelepedni, amihez tervben van a babavaro behuzasa is, de a jelenlegi piaci helyzetben az is csak egy tapasz.
Most inkabb lemondunk minden foldi jorol, csak gyuljon a megtakaritas, mert ugy erezzuk, hogy a covid ota lenyegeben lefele csuszunk. A berleti dijakat kokemenyen emelik az inflacioval-folotte, de az en berem meg elert egy plafont, amit csak contractorkent tudnek attorni....
Ha pedig szenior IT fejlesztő vagy (az nálam minimum 5+ év tényleges tapasztalat), Bp-en dolgozol, és tényleg érted a szakmád, akkor ideje körbenézni a piacon, akár külföldön is remote pozikra, ha a jelenlegi munkaadódnál nem jön össze havi nettó 800e-1M Ft. (Magyar fizukhoz támpont: https://www.hwsw.hu/hirek/65798/hays-sa ... ek-hr.html.) Ha képes vagy önállóan dolgozni, érdemes lehet kipróbálni a szabadúszó létet - itt ha nincsen kapcsolatod az induláshoz, akkor megpróbálhatod a Toptal-t például.
Annyira ne sajnáld, ha összeolvasod a kommenteket akkor látod hogy oké betenni jó bele, de amúgy az ország nehezen tud ekkora kamatot kigazdálkodni
Szóval az fejlődés ilyen szempontból ha megy lefelé.
Az egyenlítő hitel amúgy ritka konstrukció, és azért ritka esetben éri meg - neked persze kijöhetett pont úgy. A specialitása miatt az egyenlítő hitelek biztosan nem
minősített fogyasztóbarát hitelek, vagyis el tudnak jobban sunnyogni dolgokat. Másrészt már nagyon magas kamattal kellett hitelt felvenned ahhoz, hogy jobb legyen mint a DKJ - itt maga az elméleti rész is furcsa, mert 8.5 volt kb a lakáskamatok csúcsa, aminél a DKJ most is jobb - ennyire túlfizetted valahol a hitelt?
Nekem anno mikor 3.33ért vettem az egyenlítő 4 körül lett volna, de a fő baj az volt vele hogy az előtörlesztési díj magas volt, így nálam meglévő fundamenták miatt szóba sem jöhetett.

Az egyenlítő hitel amúgy ritka konstrukció, és azért ritka esetben éri meg - neked persze kijöhetett pont úgy. A specialitása miatt az egyenlítő hitelek biztosan nem
minősített fogyasztóbarát hitelek, vagyis el tudnak jobban sunnyogni dolgokat. Másrészt már nagyon magas kamattal kellett hitelt felvenned ahhoz, hogy jobb legyen mint a DKJ - itt maga az elméleti rész is furcsa, mert 8.5 volt kb a lakáskamatok csúcsa, aminél a DKJ most is jobb - ennyire túlfizetted valahol a hitelt?
Nekem anno mikor 3.33ért vettem az egyenlítő 4 körül lett volna, de a fő baj az volt vele hogy az előtörlesztési díj magas volt, így nálam meglévő fundamenták miatt szóba sem jöhetett.
- Nika91127
- Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde
Ja, jó dolog ez a DKJ. Kár, hogy 10% alá bezuttyant. Nekem lassan megéri az Egyenlítő hitel miatt a számlán tartani. De most még augusztus végéig "robog a vonat"Halfkey írta:És hogy a másik szálra is reagáljak, nem ‘merés’ kérdése. Nem (csak) a rövid távú hozam számít nekem, így megtartom. A fő oka amelett hogy a hosszú távot kiszámítani nem lehet, a magas illeték költségek. Tegyük fel hogy 4 év múlva az ingatlan az optimális befektetés, akkor fizessek 4% illetéket + ügyvédi díjat + a macera hogy venni/eladni/cuccolni? Venni nem vennék most (még) befektetési ingatlant, de eladás helyett inkább tartom.ANDS írta:
Ez jogos.
És Te meg mered lépni, hogy eladod a lakást, és helyette állampapírt veszel?
A hozamkülönbség egy részét áthidaltam azzal hogy felvettem rá szabad felhasználású jelzáloghitelt és beraktam állampapírba, évi 2-3 milla ebből is jön (ami ugye több mint a bérleti díj, lol).

És hogy a másik szálra is reagáljak, nem ‘merés’ kérdése. Nem (csak) a rövid távú hozam számít nekem, így megtartom. A fő oka amelett hogy a hosszú távot kiszámítani nem lehet, a magas illeték költségek. Tegyük fel hogy 4 év múlva az ingatlan az optimális befektetés, akkor fizessek 4% illetéket + ügyvédi díjat + a macera hogy venni/eladni/cuccolni? Venni nem vennék most (még) befektetési ingatlant, de eladás helyett inkább tartom.ANDS írta:Ez jogos.Halfkey írta:
Igen, és az ingatlan szar megtérülés most. Az önerő egy albérlő embernél valszeg nem ebben áll - prémium állampapír hoz most az évi 40 millára 6 milla kamatot, Dkj vagy Lightyear meg kv 4 millát. Oszd vissza.
És Te meg mered lépni, hogy eladod a lakást, és helyette állampapírt veszel?
A hozamkülönbség egy részét áthidaltam azzal hogy felvettem rá szabad felhasználású jelzáloghitelt és beraktam állampapírba, évi 2-3 milla ebből is jön (ami ugye több mint a bérleti díj, lol).
Ebben nyilván mindenki egyetért szerintem. Vágjuk le a felesleges kiadásokat, minél jobban. Telljen rá, és akkor mindannyian boldogok vagyunk. Meg egészségügyre, közbiztonságra, stb. Az a baj kevés olyan államot ismerek ahol ez mind pipa, így félek tőle nem mi fogjuk megoldani. De nyilván tudna és kellene a mindenkori magyar kormányzatnak sokat fejlődnie ebben.
Már csak azért is fontos ez az optimalizálás, mert a linkelt arányok alapján, ha oda jut egy kérdés hogy megkérdeznek három embert hogy ‘lemondanál e 30 ezer forintról azért hogy egy állami alkalmazott 90 ezer forinttal több fizetést kapjon’ szerintem a legtöbben a nem-re böknének. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a tanárok fizuját ne kéne emelni (kell, sürgősen), hanem hogy a közszférában a jellegéből adódóan nem lehetnek túlzottan elterjedtek az átlagon felüli fizetések, mert beledöglünk az adókba.
Edit: Nnorbi, az idén az MNB 5000 milliárd veszteséget termelt az árfolyamstabilitás érdekében (magas kamatok) ez nincs benne a költségvetésben jelenleg. Meg is változtatták a törvényt hogy 5 év alatt kelljen csak őket feltőkésíteni ne 1, de akkor is rögtön 1000 milliárdot még a vágásokból erre kell betolniuk.
Már csak azért is fontos ez az optimalizálás, mert a linkelt arányok alapján, ha oda jut egy kérdés hogy megkérdeznek három embert hogy ‘lemondanál e 30 ezer forintról azért hogy egy állami alkalmazott 90 ezer forinttal több fizetést kapjon’ szerintem a legtöbben a nem-re böknének. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a tanárok fizuját ne kéne emelni (kell, sürgősen), hanem hogy a közszférában a jellegéből adódóan nem lehetnek túlzottan elterjedtek az átlagon felüli fizetések, mert beledöglünk az adókba.
Edit: Nnorbi, az idén az MNB 5000 milliárd veszteséget termelt az árfolyamstabilitás érdekében (magas kamatok) ez nincs benne a költségvetésben jelenleg. Meg is változtatták a törvényt hogy 5 év alatt kelljen csak őket feltőkésíteni ne 1, de akkor is rögtön 1000 milliárdot még a vágásokból erre kell betolniuk.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Halfkey 2023. július 10., hétfő 18:47-kor.
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Szerintem futnia kellene az adókból erre is, 33,5 százalékos levonások, plusz boltokban az áfa, nagyjából a fele pénz marad a zsebemben ténylegesen.Halfkey írta: Tanároktól speciel én sem sajnálnám.
De azt látni kell, hogy régi magyar probléma, hogy túl sok embert fizet végeredményben az állam, amit végeredményben csak a privát szféra és az abban dolgozók adóztatásából lehet megoldani.
Régi cikk, de az arányok hasonlóak most is.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20170 ... 259205?amp
Nyilván a gond komoly részt az hogy hogyan osztják el az adópénzeket, mire jut és mire nem, de azt is könnyű be látni hogy mindenre nem juthat. Az oktatásra jusson szerintem is. Miből vegyük el? Azt nemtudom, nyilván lopjanak kevesebbet meg legyen kevesebb stadion az jön csuklóból, de utóbbi legalábbis most a válságban mindenképp lassult. Min lehetne még spórolni? A kérdésem nem költői, kíváncsi vagyok az értékrendekre.
Hogy min lehetne spórolni?
Pl az oktatásban tudok sok példát, mert rengeteg marhaságra megy el a szférán belül a pénz.
Most nem azt mondom, hogy azokat megszüntetve meg lehetne oldani 100%-ban, de egy részét igen.
Tankerületek apparátusa is nagyon nagyot nőtt, és ott egy titkárnő többet keres mint egy pedagógus, 15 éve a pályán.
Én csak azt tudom, hogy az oktatásba az utóbbi 13 évben őrült pénzeket benyomtak, de nem a problémákat kezelték belőle, hanem ment a lopás bőszen ott is.
Tankönyvek pazarlása pl egy konkrét példa. Iszonyatos könyvállományt KELL évente lerendelni, mikor mehetne forgórendszerűen is.
Mi ezen próbálunk játszani, és visszaforgatni a könyveket.
De szól a tankerület, hogy erre van X milliót, és miért csak X-25%-áért rendeltünk könyvet?
Válaszunk: mert nem kell több.
Tanker: de akkor rendeljünk pluszban, meg más könyveket is, mert ezt el kell költeni.
Végtelen ilyen baromság van.
Amit írt lentebb valaki, az egész államapparátus hihetetlen nagy, nekem konkrét osztályvezető ismerősök mondták, hogy ha a minisztériumból kitennék 25-30%-át az embereknek, ugyanúgy el lenne végezve a munka.
Ötletelek, nem az én, vagy mi tisztünk ezt kitalálni.
Szerintem az oktatás finanszírozására elő kellene tudni teremteni a pénzt, nem tartani a markunkat az eu felé.
Vagy akkor mondjuk ki nyíltan, hogy alapfokon megtartjuk az állami iskolákat, középfokú oktatás meg legyen magánkezekbe kiszervezve. Ez is egy járható út lehetne, de ugye akkor fizetni kéne az oktatásért, ami itt már egyetemi szinten egyszer kiütötte a biztosítékot.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
-
- Kedvenc játékosaid: SR4
- Kedvenc csapatod: RMA
Halfkey írta: Tanároktól speciel én sem sajnálnám.
De azt látni kell, hogy régi magyar probléma, hogy túl sok embert fizet végeredményben az állam, amit végeredményben csak a privát szféra és az abban dolgozók adóztatásából lehet megoldani.
Régi cikk, de az arányok hasonlóak most is.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20170 ... 259205?amp
Nyilván a gond komoly részt az hogy hogyan osztják el az adópénzeket, mire jut és mire nem, de azt is könnyű be látni hogy mindenre nem juthat. Az oktatásra jusson szerintem is. Miből vegyük el? Azt nemtudom, nyilván lopjanak kevesebbet meg legyen kevesebb stadion az jön csuklóból, de utóbbi legalábbis most a válságban mindenképp lassult. Min lehetne még spórolni? A kérdésem nem költői, kíváncsi vagyok az értékrendekre.
Valamelyik nap neztem egy videot Surányi úr is felszolalt, mar nem emlekszem pontosan , de ő aztmondta , lazán tudna 3000 milliardot talalni a költsegvetesben jelen pillanatban, es akkor elkezdte sorolni, ami megmaradt , az a tao tamogatas, kozmedia , plakatok, propaganda stb. Es felsorolta tetelesen hogy melyikbol mennyit tudna megsporolni es ugy jott ki valami 3 ezer korul . Szoval lenne mit honnan elvenni csak akarni kellene ugye.