Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

Halfkey

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 12., szerda 23:22

Nemtudom mit érzel 5 méter magasnak, egyszerűen a logikádat nem értettem, azthittem az eddigi magas kamatokat próbálod ezzel magyarázni, de már értem hogy az ezutáni miatt aggódsz.

Ezután azért nem lesz magasabb, mert közben csökken az alapkamat és csökken a bankközi hitelezés költsége is - lassabban fog valamivel csökkeni mintha nem lennének ilyen intézkedések az valószínű. Viszont nem félteném a bankokat, nyilván a torz állami adók meg faszságok miatt, de szépen behúzogatják máshol ezeket a díjakat. Pl 1-2 megtakarítási számlát leszámítva ők ilyen 0.1% kamatokat adnak a folyószámládra, miközben ők minden nap odaadják a pénzed az MNB-nek és kapnak rá 16%-ot (1/365öd részét nyilván). Megtehetnék hogy normális kamatot adnak erre, és akkor nem kéne attól félniük hogy átviszed az állampapírba, valamiért mégsem ezt teszik.

miro.
Kedvenc játékosaid: Modric, Sergio Ramos, R9
Kedvenc csapatod: Real Madrid, RB Salzburg

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 23:20

node írta:

A lakosság részére értékesített állampapír lényegében egy hitel, aminél a hitel nyújtója a lakosság, a hitel törlesztője pedig az állam. Ilyen formában az állam más befektetési lehetőségekkel szemben "versenyez" a te befektetésre váló pénzedre, tehát igazad van, ha pl. egy megbízható adósnak minősülő állam vonzó kamatot kínáló állampapírral jelenik meg a piacon, az elvonhatja a befektethető tőke egy részét a bankoktól (valamint a vállalati kötvényektől, értékpapírtőzsdétől, árutőzsdétől, ingatlanpiactól, és sorolhatnánk). Viszont ahogy Halfkey vagy vki lentebb írta, a mostani aukciók nem voltak túl sikeresek, azaz nem feltétlenül annyira vonzó a jelenlegi állampapír-kínálat.
Azt tudom,illetve ertem hogy mi az allampapir es hogy mukodik az allam-lakossag kozott.
Azt nem tudtam,hogy annyira nem volt sikeres. Viszont akkor lehetne a banki hitelkamatokra hatasa.
Koszonom. Latod lehet azert ugy valaszolni,hogy kozben nem emlited meg,hogy nem is ertem mit kerdezel,vagy hogy ertelmetlen a kerdesed. :)
Real Madrid

Roger Federer :goat:

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

node
Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: node » 2023. július 12., szerda 23:12

miro. írta:
Halfkey írta: Dupla D jól mondja, visszaváltási ktgen emelni tudnak, megszüntetni nemigen. Elméletileg lehet hogy megnövelik 50% a költséget, de eddig soha nem volt több mint 2% - már az 5% is kemény húzás lenne. Ennek ellenére én is a 2028/Lt veszem most inkább mint a 2031-est, addig oké ha nem látom.

Hogy miro. mit akarsz mondani azt nem is értem. Nem emiatt fognak magas kamatot adni a bankok, hanem azért mert az egynapos betéti ráta magas. A bankok most csak azért hiteleznek neked hogy behúzzanak és máshogy leszedjék a sápot, illetve abban bíznak hogy nem tárgyalod újra majd a hiteled, mert egyébként olcsóbban adják neked a pénzt mint amit kapnak az államtól (jelenleg 16%os az egynapos betéti rátájuk az MNB-nél).

Csababarca a garancia meg az amit már kétszer leírtam. Kötöttél erre egy jogi szerződést hogy megkapod azt a pénzt a lejáratkor, ha ezt nem teszik meg az azt jelenti hogy államcsődöt jelentenek. Ez nem csak egy kifejezés, csomó következménye van, ami mellett eltörpül a pénzed. Kurvára nem éri meg elvenned 100 forintot a szomszéd gyerektől ha aztán az apád elver és nem ad többé zsebpénzt.
Na varj.
Nem teszik az emberek bankoktol kiadott kotvenyekbe,mert az allampapir most kurva jo.
Esetleg akinek van ott,kiszedi,beteszi az allampapirba.
Ezt ha egy nagy szazalek csinalja,akkor a bankok ezt honnan fogjak potolni?
Onnan,hogy megemelik a hitelekre szant kamatokat. Nem?
A bankirendszerben kevesebb penz lesz,nekik ez kelleni fog valahogy.
A bankok ugyanugy a te penzedet forgatjk,mint ahogy a kormany.
Legyszives,ha normalis hangnembe tudsz valaszolni,nem 5 meter magasbol,akkor tedd meg,ha nem,ne vedd ra a faradsagot.
Szerintem félreérted Halfkey-t, egyáltalán nem magas lóról beszél. Egyszerűen nehéz egy komplex témát teljesen laikusoknak egy-egy fórumbejegyzés formájában, tömören, de egyúttal érthetően elmagyarázni. Illetve ha tényleg érdekel titeket a kérdés, akkor érdemes néhány alapfogalomnak utánaolvasni. Pl. mi az államadósság?: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lla ... 3ss%C3%A1g. Mi az állampapír?: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llampap%C3%ADr

A lakosság részére értékesített állampapír lényegében egy hitel, aminél a hitel nyújtója a lakosság, a hitel törlesztője pedig az állam. Ilyen formában az állam más befektetési lehetőségekkel szemben "versenyez" a te befektetésre váló pénzedre, tehát igazad van, ha pl. egy megbízható adósnak minősülő állam vonzó kamatot kínáló állampapírral jelenik meg a piacon, az elvonhatja a befektethető tőke egy részét a bankoktól (valamint a vállalati kötvényektől, értékpapírtőzsdétől, árutőzsdétől, ingatlanpiactól, és sorolhatnánk). Viszont ahogy Halfkey vagy vki lentebb írta, a mostani aukciók nem voltak túl sikeresek, azaz nem feltétlenül annyira vonzó a jelenlegi állampapír-kínálat.

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 22:45

Halfkey írta: Dupla D jól mondja, visszaváltási ktgen emelni tudnak, megszüntetni nemigen. Elméletileg lehet hogy megnövelik 50% a költséget, de eddig soha nem volt több mint 2% - már az 5% is kemény húzás lenne. Ennek ellenére én is a 2028/Lt veszem most inkább mint a 2031-est, addig oké ha nem látom.

Hogy miro. mit akarsz mondani azt nem is értem. Nem emiatt fognak magas kamatot adni a bankok, hanem azért mert az egynapos betéti ráta magas. A bankok most csak azért hiteleznek neked hogy behúzzanak és máshogy leszedjék a sápot, illetve abban bíznak hogy nem tárgyalod újra majd a hiteled, mert egyébként olcsóbban adják neked a pénzt mint amit kapnak az államtól (jelenleg 16%os az egynapos betéti rátájuk az MNB-nél).

Csababarca a garancia meg az amit már kétszer leírtam. Kötöttél erre egy jogi szerződést hogy megkapod azt a pénzt a lejáratkor, ha ezt nem teszik meg az azt jelenti hogy államcsődöt jelentenek. Ez nem csak egy kifejezés, csomó következménye van, ami mellett eltörpül a pénzed. Kurvára nem éri meg elvenned 100 forintot a szomszéd gyerektől ha aztán az apád elver és nem ad többé zsebpénzt.
Na varj.
Nem teszik az emberek bankoktol kiadott kotvenyekbe,mert az allampapir most kurva jo.
Esetleg akinek van ott,kiszedi,beteszi az allampapirba.
Ezt ha egy nagy szazalek csinalja,akkor a bankok ezt honnan fogjak potolni?
Onnan,hogy megemelik a hitelekre szant kamatokat. Nem?
A bankirendszerben kevesebb penz lesz,nekik ez kelleni fog valahogy.
A bankok ugyanugy a te penzedet forgatjk,mint ahogy a kormany.
Legyszives,ha normalis hangnembe tudsz valaszolni,nem 5 meter magasbol,akkor tedd meg,ha nem,ne vedd ra a faradsagot.
Real Madrid

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 12., szerda 22:33

Dupla D jól mondja, visszaváltási ktgen emelni tudnak, megszüntetni nemigen. Elméletileg lehet hogy megnövelik 50% a költséget, de eddig soha nem volt több mint 2% - már az 5% is kemény húzás lenne. Ennek ellenére én is a 2028/Lt veszem most inkább mint a 2031-est, addig oké ha nem látom.

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2023. július 12., szerda 22:21

cart írta: Elvenni nem fogjak az allampapirokat, azt viszont valoszinunek tartom hogy megszuntetik a lejarat elotti visszavaltas lehetoseget. Gondolom nem veletlenul toltak ki 8 evre a futamidot se.
Ez nem lenne meglepő, mert így van a leírva a papírnál, hogy jelenleg 1%-ért cserébe lehet visszaváltani, de ez módosulhat. Ami biztos, hogy a lejáratkor kamatostul megkapod a pénzed.

Lehet engedik majd kivenni végig, de meglepne, ha 1% maradna végig a visszaváltási költség. Szerintem legkésőbb jövőre meg fogják emelni legalább 3-5%-ra. Ezt sajnos megtehetik, mert amikor megvetted a papírt, vállaltad ezt a kockázatot.

Én ezért vettem főleg 4-5 éves papírokat. Ha addig nem tudom kivenni a pénzt, azt még túlélem.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 22:16

Mondjuk ezzel a bankokat kinyirjak nem? Kivonjak onnan a penzt ezzel,azaz ha hitelt akarsz felvenni,oriasi kamatokat fognak adni a bankok. Kerdezem,mint laikus.

Tegnap volt a pogatsaval egy interju a partizanon. O se igazan jokat mondott azert errol,sot.
Real Madrid

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2023. július 12., szerda 22:08

Elvenni nem fogjak az allampapirokat, azt viszont valoszinunek tartom hogy megszuntetik a lejarat elotti visszavaltas lehetoseget. Gondolom nem veletlenul toltak ki 8 evre a futamidot se.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. július 12., szerda 22:03

Értem, de mi a garancia, hogy mondjuk lejárnak 3-5-8 év múlva ezek, és amikor a hozamoddal együtt kiveszed akkor valóban meg is kapod a pénzed?

Most én az állam szemszögéből kérdezem, hogy fogják ezt előteremteni?
Tényleg nem értem mi ebben a buli, de mostmár kapizsgálom, hogy kvázi a lakosság hitelez nekik?

Tényleg laikus vagyom a témában, lehet minuszolni, de ezt most nem azért kérdezgetem mert utálom őket, csak tényleg érdekel, hol az ő hasznuk ezen, hol éri ez meg nekik.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

kodo

HozzászólásSzerző: kodo » 2023. július 12., szerda 21:43

Nem jofejkednek, hanem koldulnak.

Ahogy Halfkey is mondta, neverteken megkapod a hozamot/kamatot, nem lesz itt besoporve semmi. Mar ha visszatartanák is elég nagy bizonytalansagot keltene a befektetoi piacon, utana aztan senki se adna nekik kölcsön.

Sajat devizaban nem tud eladosodni az allam, max az az 1 mhuf amit betettel ma pmap-ba, lejaratkor egy kiló kenyerre lesz eleg, de ott lesz. Ennek ellenere minden mas piaci forint alapú befektetesnel jobb, parnacihanal meg foleg.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 12., szerda 21:40

A kérdésed is értemetlen, nem fektetik be, nem lesz belőle több hozam. Nem ez a cél. Felélik, nem vicceltem a tanárok fizetésével, működési tőkeként használják ezeket a pénzeket.

Minden ország ezt csinálja, a nyugat is, még jobban is. Magyarországon az államadósság a GDP 76%
-a, eközben USAban ugyanez 135%, gondolom miattuk mégsem aggódunk nagyon :) A titok nyitja, legalábbis az országok terve egyébként az, hogy a GDP-t nagyobb ütemben kell növelni mint az államadósságot. Ez most, válságban nyilván nem így történik sehol, de alapvetően ez lenne a mindenkori terv.

Azért promotálják, mert ha többen vesznek, akkor nekik kedvezőbb feltételekkel is el lehet adni (kisebb kamattal). Lásd DKJ, 14%-ról már 10% alatt, mert megnövelték törvényekkel a keresletet.

EDIT: és nyilván azért kell most ‘jobban mint máskor’ mert nem jönnek az EU pénzek, és valahonnan azokat a dolgokat addig is fizetni kell.

EDIT2: a héten mindhárom DKJ aukció sikertelen volt, nem
tudott eladni az állam annyit amennyit tervezett azon az árfolyamon amit tervezett.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. július 12., szerda 21:30

Sok mindennek nem volt realitása, mégis megtörtént:D

Na de nekem mint faék pénzügyi ismeretekkel rendelkezőnek, magyarázd el, hogy az államnak hogy éri meg ez? (pü-ben is jöhet, mert gondolkoztam rajta, csak tényleg nem bízok ezekben, ezért nem raktunk még be pénz ilyenbe)
Tőzsdéznek a bent lévő betétekkel?
Vagy hogy lesz ebből ekkora hozam?

Miért promótálják most ebben a helyzetben ennyire, hogy még a szülőknek is Kréta üzenetekben mantrázták, hogy fektessenek állampapírba?

Szóval biztos megéri az államnak is ez, mert pusztán jóemberkedésből ezek nem csináltak soha semmit, csak haszonszerzés céljából, legyen az gazdasági, politikai, akármilyen.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 12., szerda 21:22

Ezt mondom, hogy ha megteszik, az deklarált, definíció szerinti államcsőd, kivonul a tőke, összezuhan a forint. Semmit nem ér a betétek benyúlása ha rögtön elveszti az értékét, miközben akár nyomathatnak újat.

Görögország pl az egész csődmizériája alatt végig fizette az állampapírokat.

Szóval ez az a rész ahol félre kell tenni azt hogy utálod a kormányt, és racionálisan megérteni hogy ennek nincs realitása.

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 21:20

Siman megcsinaljak.
Real Madrid

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

rashidm
Kedvenc játékosaid: Alba, Busi, Alves... ja nem

HozzászólásSzerző: rashidm » 2023. július 12., szerda 21:16

Halfkey írta: Erről beszéltem múltkor, hogy oké hogy nekünk (aki befektet) jó a magas kamat az államtól, de ennek elég durva a kamatköltsége, ami miatt romokban a költségvetés.

Nem azért csinálják mert jófejek, hanem mert ennyit kell fizetniük azért hogy pénzhez jussanak és finanszírozhassák az életet (kifizethessék a tanárokat :D). Ettől függetlenül ‘dráma’ nem tud lenni, mert saját devizájában nemigazán tud senki eladósodni - majd nyomtatnak újat. Ez inflációt és árfolyamromlást jelent, de elvenni nem tudják a betéted (ha megteszik, az az államcsőd definíciója, amit senki nem fog bevállalni).
Megtették a magánnyugdijjal is, nem lennék meglepve, ha csinálnának gyorsan pár törvényt és elvennek ezt is. Vagy ezt sehogy se tudnák megtenni? Nem értek a lovakhoz.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. július 12., szerda 20:48

Erről beszéltem múltkor, hogy oké hogy nekünk (aki befektet) jó a magas kamat az államtól, de ennek elég durva a kamatköltsége, ami miatt romokban a költségvetés.

Nem azért csinálják mert jófejek, hanem mert ennyit kell fizetniük azért hogy pénzhez jussanak és finanszírozhassák az életet (kifizethessék a tanárokat :D). Ettől függetlenül ‘dráma’ nem tud lenni, mert saját devizájában nemigazán tud senki eladósodni - majd nyomtatnak újat. Ez inflációt és árfolyamromlást jelent, de elvenni nem tudják a betéted (ha megteszik, az az államcsőd definíciója, amit senki nem fog bevállalni).

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 17:25

Süti írta: Fogják a forintodat, befektetik valami rendes devizaba, ha nagyon nincs pénz pár unorthodox döntéssel leertekelik a forintot 430-440 környékére, elteszik az árfolyam különbözetet, és visszakapod a forintodat.
Es tenyleg.
Real Madrid

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. július 12., szerda 16:59

Fogják a forintodat, befektetik valami rendes devizaba, ha nagyon nincs pénz pár unorthodox döntéssel leertekelik a forintot 430-440 környékére, elteszik az árfolyam különbözetet, és visszakapod a forintodat.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. július 12., szerda 16:58

miro. írta: Komolyan en nem ertem hogy mukodokepes.
Adnak egy hatalmas kamatot,majd ok befektetik,kisebb kamattal.
Igy ez a sztori minuszos nekik.
Ez hogy tud mukodni? Vagy nem ertek valamit talan.
Majd elveszik :)

miro.

HozzászólásSzerző: miro. » 2023. július 12., szerda 16:51

Komolyan en nem ertem hogy mukodokepes.
Adnak egy hatalmas kamatot,majd ok befektetik,kisebb kamattal.
Igy ez a sztori minuszos nekik.
Ez hogy tud mukodni? Vagy nem ertek valamit talan.
Real Madrid

Red Bull Salzburg
SERIENMEISTER 2013-2023

Vissza: