Szerintem félreérted Halfkey-t, egyáltalán nem magas lóról beszél. Egyszerűen nehéz egy komplex témát teljesen laikusoknak egy-egy fórumbejegyzés formájában, tömören, de egyúttal érthetően elmagyarázni. Illetve ha tényleg érdekel titeket a kérdés, akkor érdemes néhány alapfogalomnak utánaolvasni. Pl. mi az államadósság?: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lla ... 3ss%C3%A1g. Mi az állampapír?: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llampap%C3%ADrmiro. írta:Na varj.Halfkey írta: Dupla D jól mondja, visszaváltási ktgen emelni tudnak, megszüntetni nemigen. Elméletileg lehet hogy megnövelik 50% a költséget, de eddig soha nem volt több mint 2% - már az 5% is kemény húzás lenne. Ennek ellenére én is a 2028/Lt veszem most inkább mint a 2031-est, addig oké ha nem látom.
Hogy miro. mit akarsz mondani azt nem is értem. Nem emiatt fognak magas kamatot adni a bankok, hanem azért mert az egynapos betéti ráta magas. A bankok most csak azért hiteleznek neked hogy behúzzanak és máshogy leszedjék a sápot, illetve abban bíznak hogy nem tárgyalod újra majd a hiteled, mert egyébként olcsóbban adják neked a pénzt mint amit kapnak az államtól (jelenleg 16%os az egynapos betéti rátájuk az MNB-nél).
Csababarca a garancia meg az amit már kétszer leírtam. Kötöttél erre egy jogi szerződést hogy megkapod azt a pénzt a lejáratkor, ha ezt nem teszik meg az azt jelenti hogy államcsődöt jelentenek. Ez nem csak egy kifejezés, csomó következménye van, ami mellett eltörpül a pénzed. Kurvára nem éri meg elvenned 100 forintot a szomszéd gyerektől ha aztán az apád elver és nem ad többé zsebpénzt.
Nem teszik az emberek bankoktol kiadott kotvenyekbe,mert az allampapir most kurva jo.
Esetleg akinek van ott,kiszedi,beteszi az allampapirba.
Ezt ha egy nagy szazalek csinalja,akkor a bankok ezt honnan fogjak potolni?
Onnan,hogy megemelik a hitelekre szant kamatokat. Nem?
A bankirendszerben kevesebb penz lesz,nekik ez kelleni fog valahogy.
A bankok ugyanugy a te penzedet forgatjk,mint ahogy a kormany.
Legyszives,ha normalis hangnembe tudsz valaszolni,nem 5 meter magasbol,akkor tedd meg,ha nem,ne vedd ra a faradsagot.
A lakosság részére értékesített állampapír lényegében egy hitel, aminél a hitel nyújtója a lakosság, a hitel törlesztője pedig az állam. Ilyen formában az állam más befektetési lehetőségekkel szemben "versenyez" a te befektetésre váló pénzedre, tehát igazad van, ha pl. egy megbízható adósnak minősülő állam vonzó kamatot kínáló állampapírral jelenik meg a piacon, az elvonhatja a befektethető tőke egy részét a bankoktól (valamint a vállalati kötvényektől, értékpapírtőzsdétől, árutőzsdétől, ingatlanpiactól, és sorolhatnánk). Viszont ahogy Halfkey vagy vki lentebb írta, a mostani aukciók nem voltak túl sikeresek, azaz nem feltétlenül annyira vonzó a jelenlegi állampapír-kínálat.